GastrOvat
GastrOvat
...
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptjeink
 
Naptár
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Óra
 
Kukk ide! - Szilvus oldala

 

 

 
Számláló
Indulás: 2006-08-31
 
Üzifal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Patakitálas recik

Almás csirke (cseréptálban)

Hozzávalók:
1 csinos, gyenge csirke
1 kg krumpli
1 kg alma (nem birs, szabolcsi édes)
15 dkg vaj
őrölt majoranna
kevés só, esetleg Vegeta

 Az étel elkészítésének titka a római cseréptál, elterjedtebb nevén pataki tál. A legjobb tálakat még ma is Sárospatakon készítik, ügyeljünk rá, hogy ha lehet, máz nélküli tálat vegyünk (ha még esetleg nincs). Ez ugyan több gondoskodást igényel, mint a mázas, nehezebb elmosni, az étel azonban puhább lesz benne, mert sütés közben a tál pórusaiból kiáramló gőz nem hagyja az ételt kiszáradni. A munkát azzal kezdjük, hogy a tálat 10-15 percig langyos vízbe áztatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tál minden porcikája víz alatt legyen. Amíg ázik, meghámozzuk a krumplit és az almát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A krumplikat ugyancsak hosszában negyedeljük. Ha letelt az áztatási idő, a tálat kiemeljük, tál alját vajjal bőven kikenjük, majd elhelyezzük benne a csirkét. A csirke belsejébe majorannát teszünk, majd alma- és krumpligerezdeket helyezünk el benne (több almát, mint krumplit, mivel a csirke belsejében már nehezebben sül át a krumpli). Esetleg a csirke belsejébe rakott krumplik vékonyabb gerezdekre legyenek vágva. Ezután a csirkét körberakjuk a többi krumplival és almával. A csirkére is rakhatunk egy kevés vajat. Az étel csak enyhe fűszerezést igényel, mivel a zamatot a vaj, az almából kisült lé és a csirke természetes ízének keveréke fogja megadni. A tálra ráhelyezzük a tetejét és HIDEG sütőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a cseréptálnak lassan kell felmelegednie, ha forró sütőbe helyezzük, esetleg elrepedhet. Közepesnél nagyobb lángon sütjük.

 

Egy gyors recept: Lucullus-tál

A nyers krumplit karikákra vágod, beteszed a cseréptál aljába, ráteszed egészben vagy szeletelve a befűszerezett húst (nem baj ha zsírosabb), a tetejére hagyma, paradicsom, paprika (télen lehet lecsó is), s összesütöd. Rá sem kell nézned, magától elkészül!:-)

 

Az előbbi "turbósított" változata: Kibéleleld a beáztatott tálat bacon (vagy hasonló) szalonnával, rápakolsz egy felboncolt csirkét, körberakod felaprított krumplival, mehet mellé egy kis zöldség (akár mirelit is kiengedve) egy adag hagyma, ha nagy akkor 4-be vágva rá a tető, be a hideg sütőbe, 1, 5 óra alatt ez az egész összerottyan, utána leveheted a tetőt, süthetsz még rá egy kis paradicsomot, vagy hagyhatod, hogy a pipi piruljon még egy kicsit saját izlésed szerint.

Tejfölös-burgonyás csirke

Finom pl ha kb 1 kg krumplit meghámozva összedarabolsz, megszórod sóval, ráteszel 4-6 egész csirkecombot amit előzőleg s. csirke fűszersóban forgattál meg, majd sütni kezded. Félidőben rálocsolsz egy 3/4 pohár nagy tejfölt az egészre és megpúpozod sajttal. Ezután vissza a tetejét és be a sütőbe.

A nyers megtisztított burgonyát karikákra vágom és a kimargarinozott tálba teszem, majd ráteszem a csirkemellett, vagy csirkecombot, majd teszek még rá egy adag burgonyát, hogy ellepje. Az egészet nyakonöntöm kb 2, 5 dl főzőtejszínnel, persze rétegenként ízlés szerint sózom. A tetejére mokkáskanálnyi margarindarabokat teszek, rá a tetejét és be a sütőbe. Kb. 45 perc alatt készre fő-sül. Nálunk ez még úgy is nagy sláger, hogy mirelit morzsolt kukoricát dobok a hozzávalók közé. Gyümölcssalátával tálalom.

Tálban sütött comb

A disznócombot felszeletelem beteszem a tálba, egy kevés disznózsírt teszek rá, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 közepes vöröshagyma, só, kevés bors, egy babérlevél, 3 dl víz, lefedem és a sütőbe teszem, kb. 1-1, 5 óra alatt először közepes, majd kisebb lángon készre sütöm. Nem kell vele semmit tenni istenien megpuhul, a zsírja nagyon finom kenyérrel.

 

Baconos oldalas burgonyával

A római tál aljára bacon szeleteket teszek. Karikára vágott krumplit teszek bele, több, mint egy kilót, mert szeretjük a sok krumplit. Sertésoldalast megsózok, megborsozok, ezt ráfektetem a krumplira. A krumplit nem sózom, mert a hús és szalonna elég sós. Utána lecsókolbászt szeletelek, ráteszem a húsra és a végén újabb bacon szeletekkel betakarom. Szűk 1, 5 óra alatt ropogós pirosra sül.

 

 

 

Húsos zöldségestál

100 g húsos szalonnát kockákra vágunk, 350 g burgonyát meghámozunk, felkockázzuk, 1 hagymát letisztítunk. 50 g margarinnal együtt cseréptálba tesszük és lezárt tálban átpároljuk, 500 w-tal maximum 6-7 perc, 650 w-tal max. 5-6 perc. 1 sertés szűzpecsenyét (300 g ) 2 cm vastag szeletekre vágunk, lestyánnal, borssal fűszerezzük, a megpárolt burgonyára tesszük. 3 paradicsomot forrásban lévő vízbe mártunk, h. lehámozhassuk, majd felkockázzuk. 3-4 db eltett uborkát kockára vágunk, és a két hozzávalót sóval, oregánóval, majorannával, szójaszósszal fűszerezzük. 125 ml ( 1/8 l ) huslevest ráöntünk és tovább pároljuk. 500 W-tal max. 18-20 percig
650 W-tal max. 14-18 percig, majd 1 evőkanál zsemlemorzsával, 50 g reszelt sajttal megszórjuk, átsütjük. 500-nál, 4-5 p. 650-nél, 3-4 p.

 

Haltekercsek póréhagymán

4 vörössügér filét ( kb 750 g) megmossuk, leszárítjuk, citromlevet csöpögtetünk rá és kb 15 p. állni hagyjuk, majd sóval megszórjuk. 8 szelet zsíros sonkából 2-2 szelet közé 1-1 halfilét teszünk, a felső szeletet mustárral megkenjük, borssal megszórjuk, feltekerjük. 750 g póréhagymát letisztítunk, hosszában elvágjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. A vizezett római tálba tesszük, sóval, borssal fűszerezzük, a haltekercseket ráfektetjük. Vajat v. margarint kis darabokban ráteszünk, a tálat a fedelével lezárjuk, és hideg sütőbe helyezzük. Sütés 1-1/4 óra.

 

Sajtos-tejfölös csirke

Hozzávalók:(négy személyre):8 alsó és/vagy felső csirkecomb 2-3 nagyobb fej vöröshagyma kb. 20 dkg trappista sajt 4 dl tejföl so, bors, pirospaprika, liszt

Ezt az ételt ajánlatos cserépedényben (Római tál) készíteni. A liszttel elkeverünk egy kávéskanálnyi borsot, ugyanennyi pirospaprikát. Ebbe beleforgatjuk a besózott csirkecombokat, majd a kivajazott cserépedénybe fektetjük. Ezt teljesen befedjük a karikákra vágott (ízlés szerint sózott) vöröshagymával. Ezután meglocsoljuk a tejföllel és a sajtot ráreszeljük. Sütőbe tesszük. 1 óráig fedő alatt pároljuk, majd tetejét levéve szép pirosra sütjük. Köretként főtt krumpli illik hozzá.

 

Részeges csirke


Hozzávalók:1 egész csirke, néhány szál bacon szalonna, 30 dkg gomba, 2 dl száraz fehérbor, 1 pohár tejföl, só, bors
A csirkét nagyobb darabokra vágjuk Sózzuk, finoman borsozzuk. Egy tűzálló telet (legjobb a római tál) kibélelünk vékony szalonna szeletekkel és beletesszük a húst. Leöntjük a borral és lefedve kb. 15 percig erős, majd 20 percig közepes tűzön sütjük. Közben a gombát nagyobb darabokra vágjuk. A csirkét kivesszük a sütőből, belekeverjük a gombát és a tejfölt és lefedve még kb. 10 percig sütjük. Ekkor levesszük az edény tetejét (vagy a fóliát) és erős tüzön a tetejét pirosra sütjük. Aki nem kedveli a teljfölt, el is hagyhatja belőle, anélkül is finom. Tetszés szerinti körettel tálaljuk. A sütés közben a bor alkoholtartalma "eltűnik", csak a kellemes, különleges aroma marad. Így antialkoholisták, vagy gyerekek is fogyaszthatják. Jó étvágyat!

 

Rakott husi:
Marhahusit, sertést és csirkemellett felkozkázom, besózom, borsozom és felöntöm vörösborral.
Kb 2-3 órát hagyom ebben a lében, utána jól lecsöpögtetem.
A római tálat beáztatom, utána karikára vágott burgonyát, karikára vágott vöröshagymát és a husit rétegezem. A tetejére burgonya kerüljön. Rá a teteje, és be a sütőbe. Ha minden husi megpuhult leveszem a fedelét és visszarakom még, hogy a teteje ropogósra süljön.

Káposztás csirke:
A savanyú káposzta levét kinyomkodom a tál aljára teszem, fűszerezem borssal, babérlevéllel, pirospaprikával, majorannával. Összekeverem apróra vágott hagymával és paradicsommal(a paradicsomból kevés kell). Rárakom a bőrös, csontos csirkemellet amit picit sózok és majorannázok. A husit kicsit beolajozom. Rá a fedő és be a sütőbe. Ha a husi megpuhult leveszem a fedelet és kicsit lepirítom. Ha túl sok lé maradt az alján a húst kivéve visszarakom a káposztát.
Főleg barna, többmagvas kenyérrel isteni!


Káposztás csirkemáj

Savanyú káposzta (kb. 1/2kg)jól kimosva, összekeverve apró kockára vágott hagymával, sóval, borssal, köménnyel és pici pirospaprikával.
Tetejére egész csirkemájak és pici grill fűszerkeverék. Ezt így együtt megsütni, tálaláskor tejföllel lehet tálalni.
Cserepes paprikás krumpli

Hozzávalók:
1 kg krumpli,
5 dkg füstölt szalonna,
2 nagy fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
2 pár virsli,
1 púpozott teáskanál vegeta,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál lecsöpögtetett
paradicsompaprika - saláta (savanyúság),
1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika,
ízlés szerint só.
Sertésjava római tálban
Hozzávalók négy személyre:
50 dkg sertéscomb
10 dkg sonka
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg gomba
30 dkg kelkáposzta
50 dkg burgonya
2 fej vöröshagyma
zsír, liszt, bors, majoránna, vegeta, "magyaros sült" fűszersó

A húst négy szeletre vágom, megszórom vegetával, magyaros sült keverékkel, lisztbe forgatom, forró zsírban elősütöm. Az apróra vágott szalonnát és sonkát szintén elősütöm.
A krumplit, gombát és vöröshagymát egyforma cikkekre vágom és félreteszem.
A beáztatott római tál aljára rakom a krumplit és vöröshagymát és finomat megsózom. Erre teszem a gombát és rá a hússzeleteket. Megszórom borssal és majorannával, rászórom a gomba másik felét és a szalonnát a sonkával. Betakarom leforrázott kelkáposztalevelekkel, megsózom és rálocsolom a szalonna zsírját.
Lefedve meleg sütőben kb. egy óráig aszalom.
Tálaláskor paradicsom- és paprikaszeletekkel és kakastaréjra sütött szalonnával díszítem.
Hagymás paradicsomsaláta, kovászos uborka illik hozzá.
Jó étvágyat!!

 

Gyroszos tál
Csirkecomb filét bepácolom előre gyroszos fűszerkeverékbe, átpaszírozott fokhagymába egy kis étolajjal.
A krumplit karikákra vágom, megsózom vagy vegetázom.
Rétegenként lerakom a krumplit és a husit. Be a sütőbe és 1-1. 5 óra alatt puhára párolódik.
Hozzá tzatziki mártást csinálok:
Összekeverek 1 pohár natúr joghurtot és egy fél pohár tejfölt(de lehet csak tejfölt, vagy tejszín és joghurt keverékét, kefírt ki mit szeret), 1 gerezd átnyomott fokhagymát, pici sót, esetleg kicsi cukrot, őrölt borsot.
Kígyóuborkát káposztareszelőn lereszelem és ebbe a joghurtos szószba teszem.
A husival és krumplival együtt nagyon finom.

Sertésborda cserépedényben
A mázatlan cserépedényt (az ún. Rőhmer vagy Schlemmer Topfot) használat előtt fél óráig úgy áztatjuk hideg vízben, hogy a víz mindkét részét teljesen elfedje. Ezután a vízből kivéve, alsó felét kibéleljük hajszálvékony szalonnaszeletekkel, erre egy sor hagymakarikát terítünk, majd belevágunk vékony karikákra egy kiló megtisztított nyers burgonyát, és megsózzuk. Befedjük félig egymásra fektetett kicsontozott, kivert. törött borssal bedörzsölt rövidkaraj-szeletekkel, és rászórunk 15-20 deka megtisztított, kissé vastagabbra vágott gombát. Meghintjük egy-egy csipet kakukkfűvel meg bazsalikommal, és - ha van - ráreszelünk egy-két (mirelit) paradicsomot, de anélkül is kitűnő. Ismét egy sor hagymakarika kerül a hús tetejére, majd az egészet befedjük nagyon vékony szalonnaszeletekkel. Befedjük az edényt és akkor tesszük a sütőbe, amikor azt éppen begyújtottuk, de még nem melegedett be. Másfél óráig sütjük, ez idő alatt nem kell megnézni. (Tűzálló tálban is készíthetjük, de akkor öntsünk bele egy kevés vizet
is. )

Sólet cserépben


Hozzávalók:
40 dkg nagy szemű tarkabab,
25 dkg füstölt libamell,
10 dkg árpagyöngy,
4 tojás,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál libazsír (vagy olaj),
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
só és törött fekete bors ízlés szerint.

Fél órára beáztatunk egy cserépedényt (úgynevezett Römertopfot). Az előzőleg egy éjszakára beáztatott babot és árpagyöngyöt leszűrjük, és beleöntjük a cserépedénybe. Rászórjuk a meghámozott és apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, majd a babba négy kis fészket mélyítünk. Belefektetjük a megmosott, nyers, héjas tojásokat. Ráfektetjük az ugyancsak - minimum 24 órán keresztül - áztatott füstölt libamellet, és rászórjuk a pirospaprikát. Csak kissé sózzuk, mert a füstölt hús sós. Meg is borsozzuk, majd ráöntjük a megolvasztott libazsírt és annyi vizet, hogy ellepje az egészet. A cseréptálat saját fedelével lefedjük, majd hideg sütőbe toljuk. Csak fokozatosan emeljük a sütő hőmérsékletét (a takaréklángról mindössze a közepes fokozatig, 20 perc alatt), nehogy a cserépedény elrepedjen. Körülbelül 3 órán keresztül pároljuk a sóletet. Ezután az edényt felnyitva, a húst felszeleteljük, a tojásokat hámozás után negyedekbe vágjuk, és mindkettőt a bab tetejére rakjuk.

Díjnyertes tálbansült


A krumplit meg kell hámozni és vékony hasábokra vágni, ezt kell a tál ajlára teríteni ( kb félig legyen vele), összekeverni egy kis sóval, borssal és szerecsendióval és egy fej karikára vágott hagymával. A krumplira vékony husi szeleteket kell tenni ( Juli disznóhusival írta) amit előtte megsóztunk és borsoztunk. Erre kevés zúzott fokhagyma kerül, fél evőkanál kókuszreszelék (bizony-bizony), fél doboz ananászkonzerv (a leve nélkül) fél csokor felaprított petrezselyem. Erre kell tenni a második réteg husit és a második réteg ananász-fokhagyma-kókusz és petrezselyem réteget. A tetejére 15 dkg márványsajtot vagy vmi hasonló sajtot kell morzsolni, végül fél deci ananászlét és 2 dl tejszínt össze kell keverni és ráönteni. Sütőbe tenni és kb. 1, 5 óra, de figyelni, kell, hogy meg nem égjen a teteje.

 

Májas-zöldséges tál

Összekeverem a kovetkezoket egy nagy tálban: 1 kg fagysztott mexikoi züldésg, 30-40 dkg krumpli, 3 fej szép voroshagyma felvágva, 1 kg csirkemáj, kisebb darabokra vágva - só, bors, basbecue fuszer.
Egy nap érlelés után beöntöm a római tálba (amit beáztattam elotte). Hideg sutobe teszem, elotte lefedem és 1-1, 5 ora mulva kész.

KACSASÜLT RÖMERTOPFBAN


1 pecsenyekacsa, 3 narancs, 1 zacskó gyorsrizs, 1 fiola (vagy 1 evőkanál) kapribogyó, 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál mustár, 1-1 teáskanál só és cukor, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál törött fekete bors.


A Römertopfot (vagy egyéb, fedeles agyagedényt) fél órára hideg vízbe áztatom. Közben a kacsát megtisztítom és kívül-belül átmosom, lecsöpögtetem. Két narancs kicsavart levét és egy narancs lereszelt héját a fűszerekkel összekeverem, hozzáteszem a kapribogyó leszűrt levét, a vörösbort és a mustárt. A kacsamájat a kacsa hasában lévő kevés hájon megsütöm, majd vékony szeletekre vágom. A maradék narancsot hámozás után gerezdekre szedem, és kis kockákra vágva félreteszem. A gyorsrizst beleszórom a lecsöpögtetett agyagtálba. A kacsát belülről megsózva ráfektetem a rizsre. Ráöntöm a boros-fűszeres narancslevet, majd a tálat saját fedelével letakarva hideg sütőbe teszem. Ezután gyújtom csak be, takaréklángon hagyom 10 percig, majd kissé felerősítem a lángot. Két órán keresztül sütöm a szárnyast, ezután az agyagedényből óvatosan kiemelem. Szűrőkanállal kiszedem a rizsszemeket. A kacsát 15 perc pihentetés után feldarabolom, és szép nagy tűzálló tálra teszem, összerakva eredeti formájára. Körérakom a rizst, rászórom a narancskockákat és a kapribogyót, majd a sült májszeletekkel beborítom. Az agyagtálból kiöntöm a levet, lekanalazom róla a zsírt, és a maradék mártásból egy keveset a húsra locsolok. Forró sütőben 15 percig pirítom. (A maradék mártással levest ízesítek, vagy egy más alkalommal rizsköretet készítek, mert annyira finom, ízes a lé, hogy kár kiönteni. )
Elkészítési ideje: 180 perc

 

Káposztás husi máshogy


1 kg savanyú képoszta jól átmosva
sertés karaj vagy comb vékony szeletekre vágva
2 paprika
2 pari
2 fej hagyma
fűszerek

A husit belehet fűszerezni (só, bors, zöldfűszerek vagy vmi jó fűszerkeverék), álljon ezzel fél órát. Utána pici olivában hirtelen ki kell sütni, s félretenni. Ebben az olajban a hagymát meg kell pirítani, majd a paprikával, parival egy kis lecsós alapot kell készíteni (legyen híg), ebbe is mehet só, bors, talán pici cukor. ha ez is kész akkor a beáztatott tál aljára káposztát kell tenni, majd rá a husit, s rá a lecsót, s ezt így rétegezni. Felülre káposzta került és sok tefölt a tetejére pici vízzel elkeverve. Lefedni és be a sütöbe, kb 1, 5-2 óra, isteni finom, friss kenyérrel, jó szaftos lesz. Egészségetekre!

 

Almás húsos tál

 

Hozzávalók:
 1 kg tarja
20 dkg bacon
3 nagy fej hagyma
3 alma (én goldennel szoktam csinálni, de valószínűleg mással is jó)
só, bors, tárkony (tárkonyos só)

A csíkozott bacont leteregetjük az előzőleg jól beáztatott cserépedénybe, rá váltakozó rétegekben kerül a szeletelt tarja, karikázott hagyma, és alma, nomeg a fűszerek. A tetejére almakarika kerüljön. Egy pici vizet is illik aláönteni. Aztán mars a sütőbe! Ha megpárolódott, a husit kivesszük, a maradékot pedig turmixon ledaráljuk, majd egy kicsit besűrítjük. Krumplipüré illik hozzá, aminek a tetejét jól meg lehet locsolni a szafttal.
Jó étvágyat! :-)

Sertésjava római tálban

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sertéscomb,
10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg sonka,
10 dkg gomba,
50 dkg burgonya,
30 dkg kelkáposzta,
2 fej vöröshagyma,
liszt, zsír, bors, majoránna

A római tálat 20-30 percig hideg vízben áztatom.
A kockára vágott szalonnát és sonkát forró zsírban elősütöm, a zsírján a négy szeletre vágott húst mesózva, lisztbe mártva mindkét oldalán pirosra sütöm. A krumplit, hagymát, gombát egyforma cikkekre darabolom. 
A tál aljára teszem a krumplit és a hagymát (lesózva), erre a gomba felét és az elősütött hússzeleteket. Megszórom őrölt borssal és majorannával, rászórom a gomba másik felét és a szalonnát a sonkával. Az egészet betakarom leforrázott kelkáposztalevelekkel, megsózom és ráöntöm a megmaradt zsírt.
A tálat lezárva, sütőben kb. egy óra alatt készre párolom. Tálaláskor paradicsom- és paprikakarikákkal, kakastaréjra sütött szalonnával díszítem.
Kovászos uborka, paradicsomsaláta illik hozzá.

Pacal római tálban

1 kg pacal, 2 fej hagyma, 2 kanál zsír, 2 deka vaj, 2 ek süritett paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek paprika, 10 dkg reszelt sajt, 3 dkg zsemlemorzsa, 1 pohár bor, só, bors.


A tisztított pacalt puhára fõzöm. Kihûlés után felcsíkozom. Az apróra vágott hagymát zsíron megpirítom, rászórom a paprikát, hozzáadom a sûrített paradicsomot, a bort és még egy pohárnyi vizet. Beleteszem a pacalt és kb fél óráig párolom (fedetlenül). Egy római tálba teszem, megszórom a sajttal, a morzsával, rámorzsolom a vajdarabkákat és a sütõben szép pirosra sütöm.

Florentin pacal (Trippa alla Fiorentina)

 

Hozzávalók: 1 kg elõfõzött pacal, 2 fej hagyma, 2 kanál olivaolaj, 2 gerezd fokhagyma, fél kg paradicsom, frissen reszelt parmezán, 2 fiatal zeller, 1 pohár bor, 1 karotta, 1 csomó zellerzöld, 1 csomó bazsalikom, só, frissen õrölt bors.


A pacalt felcsíkozom. Finomra vágom a tisztított zellert, karottát, hagymát és fokhagymát. A paradicsomot lehéjazom és felkockázom. Egy nagy fazékban felforrósítom az olajat apróra vágott hagymát zsíron megpirítom, rászórom a paprikát, hozzáadom a sûrített paradicsomot, a bort és még egy pohárnyi vizet. Beleteszem a pacalt és kb fél óráig párolom (fedetlenül). Egy római tálba teszem, megszórom a sajttal, a morzsával, rámorzsolom a vajdarabkákat és a sütõben szép pirosra sütöm.

Pacal bajai módon

 

Hozzávalók: 80 dkg elõfõzött pacal, 3 dkg vaj, 1 nagy fej hagyma, 1 ek paprika, 15 dkg reszelt sajt, 2 ek sûrített paradicsom, 2 dl száraz fehérbor, 3 gerezd fokhagyma, gyömbér, só, bors.


Az apróra vágott hagymát a vajban aranysárgára pirítom, megszórom a paprikával és belekeverem a sûrített paradicsomot. Fûszerezem sóval, borssal, zúzott fokhagymával. A rántásba beleteszem a felcsíkozott pacalt, majd felengedem a borral. Az egészet fél óráig fõzöm, miközben az elpárolgott levet idõnként kevés vízzel pótolom. Az egészet egy római tálba teszem, a tetejét meghintem a reszelt sajttal és a sütõben fél óráig sütöm.

Genfi pacal

50 dkg elõfõzött pacal, 10 dkg húsos szalonna, 3 karotta, 3 szem burgonya, 2 fej hagyma, 1 szál póré, 20 dkg reszelt sajt, 1 ek vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó vágott petrezselyem, 2 ek kakukkfû, 3 dl száraz fehérbor, só, bors.


A hagymát apró kockára vágom, a karottát, a krumplit és a pórét felszeletelem. A felhevített vajon aranysárgára pirítom a hagymát. Hozzáadom a pórét, a vágott petrezselymet és a kakukkfõvet. Sózom, borsozom. A pacalt felcsíkozom és szintén megfûszerezem. Római tálban rétegenként lerakom a zöldségkeveréket, a pacalt és a sajtot (ez legyen legfelül is). Felöntöm a borral, ráteszem a tetejét és a sütõben egy órán keresztül sütöm.

Provence-i zöldséges rizs

Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb cukkini
20 dkg paradicsom
1-1 zöld és piros húsú paprika
20 dkg paprika
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. provence-i fűszerkeverék
só, bors
60 dkg gomba
4 dl húsleves (kockából)
20 dkg hosszú szemű rizs
4-5 szál petrezselyemzöld

A római tálat használat előtt 1/2 órával beáztatjuk hideg vízbe.Közben a zöldségeket megmossuk,a cukkinit hámozatlanul felkarikázzuk.A paradicsomot leforrázzuk,meghámozzuk,vékony csíkokra vágjuk.A paprikákat kicsumázzuk,felszeleteljük.A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk,felkarikázzuk.
A zöldségeket a tálba terítjük,hozzáadjuk az áttört fokhagymát,a zöldfűszereket,ízlés szerint sót és borsot,összekeverjük.Lefedjük a tálat,beletesszük a hideg sütőbe,és 220 C-ig melegítve,puhára pároljuk benne a zöldségeket (40 perc).
A gombát megtisztítjuk,felszeleteljük.a húslevest felforrósítjuk.Kivesszük a tálat a sütőből,a gombát,a rizst és a húslevest lazán a zöldségekhez keverjük,lefedjük.Visszatesszük a sütőbe,és 200 C-on további 30 percig pároljuk.Megszórjuk vágott petrezselyemmel,és a sütőeényben tálaljuk.Reszelt parmezánt vagy juhsajtot kínálhatunk hozzá.

Tavaszi pulykacomb vagy -mell római tálban

Hozzávalók két személyre:
300 g pulykahús, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 100 zöldborsó, só, bors, majoránna

A római tálat 1 órára hideg vízben fedelével együtt beáztatjuk. A pulykahúst besózzuk, meghintjük majoránnával, és belerakjuk a római tálba. Rászeleteljük a karikára vágott hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, rászórjuk a zöldborsót, majd tetszés szerint ízesítjük sóval, borssal. A római tálat mindig hideg sütőbe téve, a pulykát fokozatosan 40-50 percig pároljuk.

Pulykahús római tálban

 

Hozzávalók:
1 kg pulykahús (lehet 4 kisebb szárny, 2 kisebb felsőcomb vagy 4 vastagabb szelet mell is), 0,5 l tej, 4 gerezd fokhagyma, 25 dkg csiperkegomba, 1 lilahagyma, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 4 nagy krumpli, só, bors, szárnyas fűszerkeverék, rozmaringágacska, olaj

 

A megmosott húsokra nagyobb darabokra vagdalt fokhagymát szórunk, majd ráöntjük a tejet, és félretesszük. A római tálat legalább egy órára vízbe áztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A krumplikat nagyobb kockákra vágjuk, a kisebb gombafejeket egészben hagyjuk, a nagyobbakat felezzük, negyedeljük. A gyökérzöldségeket vastagabban felkarikázzuk. A hagymát nem túl vastag gerezdekre szeljük. A zöldségeket egy tálban kevés olajjal átforgatjuk. Aztán sóval, borssal, néhány rozmaringágacskával fűszerezve a római tálba belerakjuk. A húsokat a tejből kivesszük, szárnyas fűszerkeverékkel meghintjük, és a zöldségágyra tesszük. Rádobjuk a tejből kihalászott fokhagymadarabokat. A tálat lefedjük, sütőbe toljuk, és kb. 200 fokra felmelegítjük. A hús vastagságától függően 1-2 óráig pároljuk, amíg teljesen megpuhul, aztán levesszük a fedőt és még húsz percig pirítjuk.

Húsosfazék

Hozzávalók:

50 dkg sertés vagy baromfihús
15 dkg füstölt szalonna
1 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
2 szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
1 kis fej karfiol
2 dl húsleves
kakukkfû
lestyán
köménymag

A beáztatott római tál alját kirakjuk vékonyra szeletelt füstölt szalonnával. Erre karikára vágott nyers burgonyát terítünk, majd a kisebb darabokra vágott húst (sertés vagy baromfi, de lehet vegyesen nyers és füstölt hús is). Ezt megszórjuk apróra vágott hagymával, köménymaggal, kakukkfûvel, lestyánnal. Tetejére karikára vágott sárga és fehérrépát terítünk, majd befedjük rózsáira szedett karfiollal. A karfiolt néhány szelet szalonnával betakarjuk. Egy bögre vizet vagy húslevest öntünk rá, majd a tálat lefedve sütõben kb. 1 óra hosszat pároljuk.

Poulet Royal

1 csirke, 15 - 40 gerezd fokhagyma (hámozatlan), száraz fehérbor, tejföl, só.

A római tálat beáztatom . A csirkét megmosom, leszárítom, kívül - belül besózom. A csirkét beleteszem a római tálba, körben elosztom a fokhagymagerezdeket, a tálat lezárom és a sütõbe teszem. 225 fokon 90 percig sütöm. A csirkét most a római tál fedelébe teszem át és ropogósra sütöm, mialatt elkészítem a mártást:
Kiveszem a lébõl a gerezdeket és egy deszkán kinyomom a héjukból. Egy edényben összekeverem a pecsenyelevet és a fokhagymapépet, felmelegítem, hozzáöntöm a fehérbort és jól felforralom. A végén belekeverem a tejfölt és a csirke mellé tálalom. Baguettekenyeret adok mellé.

Tejfölös ponty dunántúli módra

Hozzávalók:

1 kiló felszeletelt ponty, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 pohár tejföl, 1 ek. liszt, só, ételízesítő

A halat be kell sózni, ételízesítővel megszórni és betenni egy római tálba. Ezután a borban elkevert szeletelt gombát ráhelyezzük a halra, majd sütőbe tesszük. Amikor a hal megpuhult, megkenjük a liszttel elkevert tejfölt és még öt percre visszatoljuk a sütőbe.

Tejfölös ponty

Hozzávalók:
1 kg-nyi pontyszelet, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 pohár tejföl, 1 ek. liszt, só, Vegeta

A halat besózom, Vegetával megszórom és lerakom egy római tálban. Ráteszem a borban elkevert szeletelt gombát és a sütőt begyújtom. Mikor már puha, rákenem a liszttel elkevert tejfölt és még öt percre visszatolom a sütőbe.

 

Malacsült

Hozzávalók:
egy kilónyi malachát bőr nélkül, 25 dkg apró hagyma, egy csomó zsálya, két evőkanál paradicsompüré, egy kávéskanál barnacukor, só, bors, édesnemes fűszerpaprika, egy gerezd fokhagyma, fél pohár fehérbor, két evőkanál balzsamecet.

A húst a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával jól bedörzsöljük körös-körül, és egy fedeles pecsenyesütőbe vagy római tálba tesszük (esetleg letakarjuk alufóliával). Aláöntünk fél csésze vizet, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Fél óráig sütjük, ekkor megfordítjuk, a levében elkeverjük a paradicsompürét, rászórjuk a zsálya felét, mellérakjuk a hagymákat, és most már letakarás nélkül sütjük még egy órán keresztül. A borban elkeverjük a balzsamecetet és a cukrot, és megkenjük vele a sültet, majd még egy negyed-fél órára visszatoljuk a sütőbe. Saját szószán szeletelve tálaljuk, a maradék zsályalevéllel meghintjük.

Zsályás egyben sült karaj

Hozzávalók:
1 kg kicsontozott rózsakaraj egészben


3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
1 zöldpaprika
szűk maréknyi friss zsályalevél
10-12 szem szegfűszeg

A húst megmossuk, megtörölgetjük, sóval bedörzsöljük, és amíg a többi hozzávalót előkészítjük, félretesszük.
A fokhagymát és a hagymát megtisztítjuk, előbbit hosszában gyufaszálnyi darabkákra, utóbbit karikákra vágjuk. A szalonnát apróra felkockázzuk, és 2/3 részét egy mélyebb tepsibe vagy (előzőleg előírásszerűen hideg vízbe áztatott) római tálba szórjuk, akárcsak a megmosott, kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát.
A húsba minden irányból a kö-zepe felé vastag kötőtűvel vagy hegyes késsel nyílásokat szúrunk, és 1-1 darabka zsályalevélbe tekert fokhagymát bujtatunk belé-jük úgy, hogy a nyílásban teljesen eltűnjenek. Ha ezzel készen vagyunk, a szegfűszegeket körös-körül a húsba szurkáljuk.
Ha szép, formás sültet szeretnénk, konyhai zsineggel a karajt át is kötözhetjük, majd az előkészített sütőedénybe tesszük.
A maradék szalonnát és zsályát a tetejére szórjuk, a hagyma kíséretében. Egy kávéscsészényi vizet öntünk alá, befedjük (a tepsit lazán alufóliával, a római tálat a saját tetejével), és előmelegített, forró sütőben legalább 1,5 órán át sütjük. Ekkor a fóliát vagy a fedőt levesszük, és a húst zsírjára illetve addig sütjük, amíg a teteje szép, piros-ropogós lesz.
A sütőt elzárjuk, ajtaját kinyitjuk, és húst a tepsiben szeletelés előtt még legalább 10 percig pihentetjük. Friss kenyérrel, saját levével körülöntve, köret nélkül is tökéletes!

Csirke cserépben, zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:
4 db csirkecomb

20 dkg sárgarépa

20 dkg karalábé

20 dkg zeller

20 dkg gomba

20 dkg kelbimbó

15 dkg petrezselyemgyökér

10 dkg zöldpaprika

1 kis fej vöröshagyma

4 dkg csökkentett zsírtartalmú margarin

petrezselyemlevél

őrölt bors

majoránna
kömény

A lebőrözött csirkecombokat beszórjuk a fűszerekkel és kevés sóval. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és tetszőlegesen dar
aboljuk. A megmosott zöldhagymát és petrezselyem zöldjét finomra aprítjuk és a zöldségekhez adjuk. Az előző nap vízbe áztatott római tál aljára tesszük az enyhén sózott zöldségkeverék felét. Ráfektetjük a csirkecombokat és margarindarabkákat szórunk rá. Beborítjuk a zöldségek másik felével és középmeleg sütőbe téve kb. 1 óra alatt készre sütjük.

Kolbásszal töltött karaj

1 kg karaj, 1 szál csabai kolbász, 15-20 dkg gomba, 1 csokor petrus, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom (télen 1 kanál lecsó), 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír vagy olaj, só, bors, mustár, sertéshú-fűszerkeverék

A húsba lukat fúrunk, beledugjuk a kolbászt (persze bőr nélkül). A húst megkenjük mustárral, zúzott fokhagymával, sózzuk bors

 
Névnaposaink
 
Nemzetek konyhája
 
Olvasnivaló
 
Érdekességek
 
Fűszerkalauz
 
Ajánló
 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK