"Rizs"puding
Hozzávalók:
1/2 csésze finomra reszelt NYERS karfiol
édesítõszer
1/2 csésze krémsajt
2 tojássárgája
1 csésze tejszín
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 teáskanál õrölt szerecsendió
1/8 teáskanál õrölt szegfûszeg
Keverd össze a tejszín 1/4-ét az édesítõszerekkel, a fûszerekkel és a karfiollal. Melegítsd mikrosütõben 1,5 percig. Hagyd állni 15 percig. A tejszín 1/4-ébe keverd bele a tojások sárgáját, majd tedd félre. A tejszín maradékát (fele) öntsd egy edénybe, add hozzá a krémsajtot és közepes hõfokon fõzd, folyamatosan kevergesd, amíg meg nem sûrûsödik. Add hozzá a karfiolos keveréket és a tojásos keveréket és kevergesd, amíg újra besûrûsödik. Oszd el négy kisebb tálkába, 1-3 órán keresztül hûtsd hûtõben, majd tálald. 4 adagra osztva, adagonként 5 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Sajtos ropogós
45 dkg bio liszt,
1 kk. sütőpor csipetnyi só,
dkg vaj,
10 dkg reszelt sajt,
3 dl tej.
A fele lisztet, a sütőport és a sót elkeverjük, majd hozzátesszük a maradék lisztet. Összerázzuk a tálat, hogy a sütőpor a lisztben jól elkeveredjen. A vajat darabokra vágjuk, belerakjuk a lisztbe és elmorzsoljuk. A reszelt sajt felét beleszórjuk a lisztbe, majd beleöntjük az összes tejet, úgy hogy közben kevergetjük, majd összedolgozzuk. Akkor jó, ha sima tészta lesz belőle. Majd a tésztát kinyújtjuk kb. I cm vastagra és kiszaggatjuk a formákat. Kivajazott sütőbe tesszük. megkenjük tejjel és megszórjuk a maradék sajttal a tetejüket. Előmelegített sütőben 12 percig sütjük, majd utána meg kell nézni, hogy jó-e már.
CLAFUTI (klafuti)
Alap:
4 tojás,
200 g rétesliszt vagy keményítö,
késhegynyi sütöpor,
1 dl tej,
1 dl tejszín,
só vagy cukor
A tojás sárgákat a liszttel, tejjel, tejszínnel símára keverjük(sütöporral). A tojások keményre vert habját beleforgatjuk. Egy 18 cm-es átméröjü tüzálló tálat kivajazunk, hagymát , dinsztelt zöldséget(zöldborsó, brokkoli, répa, zöldbab, gomba, spárga, cukkini, paprika, zeller stb. . . . ) vagy: szilvát, almát, meggyet, cseresznyét, körtét, málnát, egrest, barackot, szölöt, mogyorót, csokidarabokat, datolyát, fügét stb. . . beleszórjuk és a tésztával leöntjük. Elömelegített sütöben közepes lánggal (180 fokon) 35 percig sütjük.
Nos, így szól az alap recept, ezt én megváltoztattam, teljeskiörlésü tönköly vagy búza liszt, (vagy amivel akarjátok!) cukor helyett folyékony szaharin vagy méz, tejszín és tej helyett kefír. .
Ragadozó férjeknek lehet sonkával, sajtdarabokkal, tarjával csinálni.
Szezontól függöen lehet bele gyümölcsöket tenni. Gyerekek is nagyon szeretik.
Apró pogácsa
50 dkg bio liszt,
20 dkg margarin,
10 dkg reszelt sajt,
2 dkg élesztő
2 kanál tej só.
A feloldott élesztőt és a fele sajtot a többi hozzávalóval összegyúrjuk, kinyújtjuk. Kis pogácsákat készítünk, majd tejporos vízzel megkenjük és sajttal megszórjuk, olajozott tepsiben kisütjük.
Oreganós-sajtos sütemény
Tészta:
23 dkg finomliszt,
11 dkg vaj,
csipetnyi só.
Töltelék:
23 dkg tofu,
1 ek felszeletelt vöröshagyma,
5 dkg reszelt Parmezán sajt,
feketebors,
2 ek petrezselyem,
1 ek olívaolaj,
1 gerezd összezúzott fokhagyma,
2 ek felaprított oregáno,
5 dkg kimagozott, felszeletelt olívabogyó,
20 dkg paradicsompüré,
11 dkg vékonyra szeletelt Trappista sajt
1 felszeletelt zöldpaprika.
A tészta készítéséhez szitáljuk egy tálba a lisztet és a sót. Gyúrjuk bele a vajat, míg olyan lesz, mint a zsemlemorzsa. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy tésztává gyúrhassunk. Nyújtsuk ki a tészta felét, és béleljünk ki vele egy mély, olajozott tepsit. Melegítsük elő 200 fokra. A töltelék készítéséhez törjük össze a tofut, a hagymát, a Parmezán sajtot, jó adag feketeborsot és a felaprított petrezselymet. Forrósítsuk fel az olajat egy kis serpenyőben és pirítsuk meg a fokhagymát az oregánoval; keverjük bele a paradicsompürét és az olívabogyókat. Terítsük a sajtmassza felét a tésztára, fedjük be Trappista sajtszeletekkel, majd a paradicsompüré fele következik és utána a zöldpaprikaszeletek. Ismételjük meg. Nyújtsuk ki a megmaradt tésztát, és fedjük le vele a tölteléket. A széleit ragasszuk össze. A tészta tetejét egy késsel hasítsuk föl vagy négy helyen, mert sütés közben a tészta emelkedik. Süssük előmelegített sütőben 30-40 percig
Müzligolyók
25 dkg zabpehely
5 dkg mazsola
4 evökanál méz
1 evökanál kakaópor
5 dkg vaj
1 dl tej
4-5 evökanál baracklekvár
10 dkg kókuszreszelék
A zabpelyhet, a mazsolát, a mézet meg a kakaóport egy mély tálba tesszük, a fölforrósított tejet, megolvasztott vajat ráöntjük. Annyi baracklekvárral keverjük össze, hogy könnyen gyúrható masszát kapjunk, majd a hütöben néhány órát pihentetjük.
Diónyi gombócokat, vagy hüvelykujjnyi rudacskákat formálunk belöle. Kókuszreszelékben meghempergetve tesszük tálra.
Müzlisütik
12 dkg zabpehelyliszt
10 dkg aszaltszílva (mag nélkďl)
10 dkg mazsola
10 dkg mogyoró
10 dkg vaj
20 dkg juharszirup
csipet só
1 citrpm reszel héjja
1, 5 dl ásványvíz
1, 25 dkg morzolt élesztö
12 dkg liszt
2 ek. méz
A zabpehelylisztet szárazon megpirítjuk, kihütjük. A szilvát, mogyorót finomra aprítjuk. A vajat és a szirupot egy lábasban felolvasztjuk, kihütjük. A sót, citromhéjjat, élesztöt az ásványvízbe szórjuk. A lisztet, a gyümölcsöt, a diót egy tálban összekeverjük, majd a vajas szirupot, a piritott pelyhet és az élesztös keveréket is beledolgozzuk.
lágy tésztává dagasztjuk, letakarva egy éjszakára a hütöbe tesszük. Másnap a tésztából golyókat formálunk, sütöpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Elömelegített sütöben 200°C-on 20-25 percig sütjük.
A mézet 2 ek. forróvizzel feloldjuk és kenötollal a kihült sütiket megkenjük. Száradás után lehet kínálni.
Mandulás sárgarápás gyümölcskenyér
30 dkg sárgarépa
1-2 ek. citromlé
50 dkg liszt(teljesörlésü)
1 tasak száritott élesztö
3 ek. gabonapehely
10 dkg darált mandula
1kk. tengeri só
3 ek. méz
10 dkg puha vaj
1 tojás
15 dkg mazsola
5 dkg tisztított mandula
A répát lereszeljük, citromlével meglocsoljuk félretesszük
A lisztet az élesztövel összekeverjük, a gabonapelyhet, darált mandulát, sót, mézet, a vajat, tojást és 1 dl kézmeleg vizet hozzáadjuk és tésztává dolgozzuk.
Apránként hozzáadjuk a répát és a mazsolát, közben tovább dagasztjuk.
A tésztát latakarjuk és megkelesztjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk.
A lehéjazott mandula felével egy kivajazott gy*umölcskenyérforma alját megszórjuk és a tésztát belefektetjük. A maradék mandulával meghintjük.
Ismét kelesztjük, majd elömelegített sütöben 200°C-on 50-55 percig sütjük.
Mézes-mazsolás kölespuding (tojás nélkül)
1 liter tejet felfőzünk kb.
5 dkg mazsolával, majd hozzáadunk
15 dkg átmosott kölest.
Kevergetve a mag puhulásáig főzzük. Ekkor 1 evőkanál kukoricakeményítőt feloldunk 1 dl hideg vízben, hozzáöntjük a köleshez és beforraljuk. Félretéve 1 csomag vaníliáscukorral és két kanál mézzel ízesítjük. Kiolajozott pudingformába szedjük és ha kihűlt, kistányérra borítjuk. Bármilyen híg gyümölcslekvárral körbeöntjük és egész dióval díszítjük. Kb. 20 perc alatt elkészül.
Kölesfelfújt
Hozzávalók:
25 dkg köles,
0, 5 l tej,
10 dkg darált mandula,
5 dkg mazsola,
5 dkg kókuszreszelék,
4 db tojás,
méz, vanília, só
A kölest meleg vízben többször megmossuk, s a vízben puhára főzzük, a meleg tejet hozzáöntjük, kb. 15 percig állni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat és a többi anyagot. Egy órai pihentetés után közékeverjük a habbá vert fehérjéket. Kivajazott tepsibe öntjük, közepes sütőben világos barnára sütjük.
Juhsajtos-olivás muffin
15 dkg kockákra vágott juhsajt (fetával vagy márványsajttal is finom)
10-15 db fekete olajbogyó (apróra feldarabolva)
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2 db tojás
75 ml olívaolaj
150 ml tej, vagy joghurt
1 teáskanál oregano vagy Provance-i fűszerkeverék
Összekeverem a finomlisztet, a sót, a fűszerkeveréket, vagy az oreganot, és a sütőport. Egy másik tálban jó habosra kikeverem a folyékony hozzávalókat, az olajat, a tojásokat, és a tejet vagy joghurtot. A két tál tartalmát összevegyítem, végül óvatosan belekeverem a kockákra vágott juhsajtot, és az olívabogyót. A muffinsütő tepsi mélyedéseit félig megtöltöm a tésztával, és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.
Sajtos-krumplis muffin
15 dkg liszt
1 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg krumplipüré-pehely
10 dkg reszelt sajt
1 csomó megmosott, felaprózott snidling
1 kávéskanál (frissen reszelt) szerecsendió
bors
pirospaprika
1 tojás
2 dl tej
1/2 dl olaj
20 dkg tejföl,
reszelt sajt
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffin formákat kivajazzuk vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát, a krumplipüré-pelyhet, a reszelt sajtot, a snidlinget, a szerecsendiót, a borsot és a paprikát. Egy nagyobb tálban simára keverjük a tojást a tejjel, az olajjal és a tejföllel. Kanalanként beledolgozzuk a masszába a lisztes keveréket (a mixer legalsó fokozatával dolgozunk).
A tésztát a formákba töltjük (2/3-ig), a muffinok tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 15-20 percig sütjük.
Gesztenyetorta
Hozzávalók
8 dkg gesztenyepüré,
2 dkg tönkölybúzaliszt,
10 dkg vaj,
6 db tojás,
12 dkg cukor,
8 dkg mandula,
3 dkg vaj.
A margarint a tojássárgájával, 8 dkg cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a gesztenyepürét és simára dolgozzuk. Hozzákeverjük a tojásfehérjéből a maradék cukorral felvert habot a darált mandulával együtt. Kivajazott, kilisztezett tortaformába töltjük, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Jól lehűtve olvasztott csokoládéval meglocsolva fogyasztjuk.
Császármorzsa
Hozzávalók
5 evőkanál árpapehely,
5 evőkanál zabpehely,
5 evőkanál rozspehely,
20 dkg köles (darálva),
10 dkg hajdina darálva,
4 evőkanál szójadara,
2 db tojás,
tengeri só, kis tej (szója).
A pelyheket meleg vízben 1-2 óráig áztatjuk. Utána megsózzuk, hozzáadjuk a 2 tojást, a kis tejet. Olajat teszünk egy edény aljára, beleöntjük a masszát és kavargatás közben morzsássá sütjük. Bármilyen vércsoportnak megfelelő dzsemmel ízesítjük (áfonya, alma, szilva, ribizli, málna stb.)
Sacher torta
1 kg teljes őrlésű búzadara,
fél kiló darált mogyoró,
40 dkg tofu,
1 ek méz,
1 csésze kakaó,
1 kk valiliaőrlemény
1/2 kk tengeri só
1 narancs reszelt héja
A grízt mogyoróval vaniliával sóval narancshéjjal és kakaóval összekeverjük. A tofut 1/2 liter vízzel mézzel krámmé mixeljük. mindent összekeverünk és 10 percig pihentetjük. Egy kiolajozott tortaformában 1 óráig 200 fokon sütjük. Ha kihűlt bevonjuk.
1 csésze kakaópor 7 ek margarin 3 ek méz keverékével. Előszőr a margarint felforrósítjuk hozzá méz összekever végül a kakaó, öt percig kell főzni.
Gesztenyés süti
10 dkg étcsoki, + 10 dkg vaj felolvasztva két perc alatt, belekevertem 2 ek rumot, 10 dkg porcukor - helyett egy kis mézet érzéssel:)) - 3 tojást, 10 dkg teljesörlésű tönkölylisztet, kis sütőport és 6 percet 800 watton sütöttem egy közepes edényben / kb. 15 centis átm. / Utána gesztenyepürét összekavartam felvert tejszínnel és némi baracklekvárral kombinálva rákentem a tésztára. Volt sikere és kb. negyed óra alatt meg voltam vele!