Élesztőmentes tönköly kenyér
Hozzávalók: 75 dkg tönköly liszt 2 p Bakony joghurt Plussz 1, 5 dl olíva olaj 1 ek lenmag 1 ek szezámmag 1 ek napraforgó mag (ezeken kívül bármilyen más magot is tehetsz bele diótól kezdve a tökmagig) 2 kk só 2-3 dl víz, hogy sűrű nokedli tészta legyen belőle 1 ek citromlé 1 tk szódabikarbóna
A hozzávalókat összekevered dagasztóval, míg sűrű nokedli tészta állagú nem lesz, maj egy őzgerinc formába téve előmelegített sütőbe 170-180 fokon kb. 50-60 percig kell sütni. A tetejét is megszórhatod magokkal, nagyon fini.
Fahéjjas-diós-cukkinis kenyér
1 tojás, 1 evőkanál méz,
25 g mazsola,
5 cl étolaj,
1 lapos kkanál fahéj,
25 g apróra tört dió,
40 g cukor,
1 kkanál vaniliáscukrot
cukkinit (kb. 125g)
60g liszt,
1 lapos kkanál sütőpor
Összekeverjük a tojást, mézet, mazsolát, étolajat, fahéjat, diót, cukrot és vaniliáscukrot. Megmosunk egy cukkinit és lereszeljük vékonyan. (ha nagyon vizes, kinyomkodjuk a vizet). belekeverjük a tésztába. a sütőt 180 fokra melegítjük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, és a tésztához keverjük. Egy kis jenaiba öntöttem az egészet, persze előtte kivajaztam, liszteztem, és egy órára a sütőbe tettem. Utána nyitott sütőajtónál hagytam kihülni, persze a sütő lekapcsolva. Kis lapos (kb 3 cm magas, kis jenai nagyságú) sütiszerű lett, a cukkini omlós benne, kicsit almaszerű, nagyon finom! Az íze cukros, én félbevágtam, és egy kis lekvárral kentem meg!
Házikenyér
1 Kg liszt, - 60 dkg. graham - 40 dkg. durum tésztaliszt 2 kávéskanál só 2-3 dkg porélesztő vagy rendes. 5-6 dl. meleg víz. 1 dl. olaj 1 maréknyi lenmag.
A lisztet összekeverjük, az élesztőt felfuttatjuk, langyos vízben kevés lissztel és a többi hozzávalóval együtt a liszthez keverjük. Pogácsa sűrűségű (fülcimpa?") :) dagasztunk belőle. 1 órát kelesztjük. Ha megkelt, kiolajozott tepsibe tesszük, és még 10 percig kelni hagyjuk. Közepes lángon sütjük, 1/2, - 3/4 órát. A liszt összetételét és a magokat tetszés szerint változtathatjuk, kombinálhatjuk.
Zsemlécskék
Kb. 30 dekányi lisztből szoktam egyszerre, teljes kiőrlésű és fehér tönkölyliszt keverékéből. Ehhez egy csomag szárított élesztőt szórok, kis mézet csorgatok bele és olivaolajat- khmmm. . . érzéssel. . . :))) - sót - azt is érzéssel :))) - és meleg vízzel összeállítom. Mostanában többféle "adalékanyaggal" dúsítom, de a legfinomabb és a mostani kedvenc hozzávaló a lenmagpehely. De sütöttem már bele kölest, vagy szoktam bele zabpehelylisztet is keverni, vagy köleslisztet, vagy. . . . azt hiszem, mást nem is szoktam nagyon. . . :)) Mikor olyan kellemes fülcimpakeménységűre összeáll a tészta, olivaolajos kézzel muffinsütő-formába szaggatom. Kb. ötven fokos sütőben olyan húsz percig kelesztem, majd 150 fokon kb fél óra alatt szép barnásra megsütöm. Amint megsült, vízzel kenem be a tetejét, libatoll segítségével. Élvezet készíteni és élvezet elfogyasztani is! :))))
Sárgaborsó lepény
1 rész sárgaborsót 2 rész rizzsel leöblítés után beleteszem egy edénybe és annyi vizet öntök rá hogy ellepje, kicsivel többet. 10-12 órát hagyom majd egy merülőturmix segítségével pépesítem. Olyan lesz mint a palacsintatészta sót és friss petrezselyemzöldet adok hozzá majd palacsintasütőben a teflon jobb/egyszer kiolajozom/ és egy kisseb merőkanálnyi masszát teszek a forró palacsintasütőbe és eligazgatom, 2-3percig sütöm majd megfordítva a másik oldalát is. Ha leragadna akkor egy pár csepp olajat adok körbe és rögtön elengedi. Lehet lencsével is csinálni az is nagyon finom Frissen ropogós. Mi gyakran kenyér helyett esszük elég hozzá egy jó saláta és kész a vacsi. Jó étvágyat!
|