Lakto-ovo ételek
Házitúró gyorsan
2 lit. tej /nem tartósított, legjobb a termelőtől vásárolt/ 2 citrom leve, egy mokkáskanál só. A tejet felforralod és forráskor beleöntöd a sós citromlevet, folyamatósan keverve, a citrom összerátja a tejet, kicsit állni hagyod, majd óvatosan egy szürőruha felett leöntöd a levét, majd legvégén az összeált túrót, a szürőruhát ősszefogva, óvatosan kinyomkodod a maradék savót/vigyázz a kezedre/ és a túrógömböt egy tányérra kitéve hülni hagyod, kihülés után friss sajtként szeletelheted.
Tövisées galuska
Kb. 1 kg krumplit lereszelünk. A reszelt krumplit sóval, borsikafűvel ízesítjük. Liszttel és egy tojással elkeverve galuskatésztát készítünk. (A borsikafűtől zöld pöttyös lesz) Negyedóra állás után forró, lobogó vízbe szaggatjuk. Hagymás olajba szedjük. Tálaláskor tejföl, reszelt sajt a tetejére. Nálunk nagy sikert aratott. Hasonlít a sztrapacskára.
Kolbász
30 dkg tofu,
7 ek. búzadara,
7 ek. szójagranulátum,
25 dkg reszelt Karaván sajt,
15 dkg darált dió,
2 kisebb fej reszelt fokhagyma, őrölt pirospaprika- 1/4 részben lehet csípős, 2 ek. vegeta vagy delikát, 1 mk. őrölt bors, ha még szükséges só.
A tofut jól összetörjük, hozzáadjuk a darált, a jól megmosott és lecsorgatott granulátumot, a sajtot, a diót, a fűszereket, a fokhagymát, jól összedolgozzuk és legalább egy óra hosszáig hideg helyen pihentetjük. Utána vizes kézzel 10-15 cm-es kolbászokat formázunk belőle. Ha túl híg a massza, tegyünk hozzá zsemlemorzsát, ha sűrű, kevés vízzel hígítsuk. A kolbászokat bő, nem túl forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt minden oldalról megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg! A megsült kolbászokat, fedővel lezárható edénybe szedjük ki és abban hűtsük le! Hidegen felszeletelve mindarra használhatjuk, amire a húsos kolbászt.
Francia hagymaleves
Hozzávalók:
3 evőkanál növényi olaj,
1/2 kg hagyma,
1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt,
1/2 l zöldségleves,
1 csomó leveszöldség,
só, frissen őrölt fekete bors,
4-5 szelet teljes értékű llisztből sütött kenyér 1 cm vastagra vágva,
2,5 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt. Az olajat egy nagy fazékban felforrósítjuk, hozzáadjuk a finomra reszelt hagymát, aranysárgára pároljuk. Rászórjuk a lisztet, és állandó keverés közben hozzáadjuk a zöldséglevest, valamint az apróra vágott leveszöldséget. Sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, felforraljuk, majd harminc percig kis lángon főzzük. A kenyérszeleteket mindkét oldalukon enyhén megpirítjuk. A levest jénai tálkákban tálaljuk, rátesszük a pirított kenyeret a tetejére, és sajttal megszórjuk. Sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a sajt aranybarna és hólyagos lesz.
Gombaleves csicseriborsóval
Hozzávalók:
35 dkg gomba tisztítva és szeletelve,
15 dkg csicseriborsó,
3 ek. hidegen sajtolt olaj,
1 fej vöröshagyma,
1 kávéskanál fehér bors,
3 ek. teljes kiőrlésű liszt,
2 kávéskanál curry,
1 pohár yoghurt (elhagyható),
3 csipet tengeri só,
1 pohár kefír Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Felöntjük vízzel, sózzuk, majd a csicseriborsót is hozzáadva 20 percig főzzük. A lisztet egy dl vízben elkeverjük és a leveshez adjuk. Együtt készre főzzük. Tálalás előtt kevés yoghurttal dúsíthatjuk. A kitálalt levest megszórjuk curryvel.
Töltött cukkíni
4 cukkínit megtisztítok, félbevágok, esetleg levágom a héját. A belsejét kikaparom és félreteszem. A vágási felülettel lefelé egy kivajazott tálba teszem és előmelegített sütőbe rákom 5-10 percre. Közben 1 fej hagymát olajon megpirítok, hozzákeverem a cukkíni belsejét, 20 dkg gombát, 10 dkg sajtot. Megsózom, borsozom, és 1 tojást hozzákeverek. A cukkíniket megtöltöm a masszával és tetejüket megszórom reszelt sajttal. Visszatolom a sütőbe, ahol már 5 perc alatt el is készül. Melegen a legfinomabb.
Bazsalikomos túróval töltött paradicsom
Egy fore: megskalpolunk ket jo nagy paradicsomot, kivajjuk a belsejuket, lecsopogtetjuk. osszetorunk 75 g turot, bele so, bors, bazsalikom, fokhagyma belenyomva. a paradicsom belsejebol kivajt dolgokat lecsepegtetjuk, kimagozzuk, es a husat aprora vagjuk, belekeverjuk a turoba. a turot visszatoltjuk az ures paradicsomokba. megszorjuk egy-egy kaveskanalnyi parmezan sajttal. megy a 200 fokos sutobe 15 percre. a vegen ratesszuk a paradicsom tetejet is, es talaljuk.
Provanszi camembert
Bekapcsolod a sütőt 200 fokra. Személyenként 1 kerek camambert sajtot 12 helyen kilyuggatsz (kést beleszúrod, kicsid megforgatod a sajtban). 1 sajthoz 1 gerezd fokhagymát 6 kis szeletre vágsz. Minden második lyukba 1-1 szelet fokhagymát spékelsz, a maradék lyukacskákba provanszi fűszert tömködsz. Fóliát tépsz, bekened a sajt helyét olivaolajjal, ráteszed a sajtot, hogy a lyukacskák legyen az olajos fólián. A fóliát ügyesen felgyűröd (hogy ne csurogjon ki a java!), borsozod a sajtot, megöntözöd 1-1 ek fehérborral és olivaolajjal. Kevéske fóliával lazán betakarod és 15 percig sütöd, majd leveszed róla a fóliát és pirítod 2-3 percig. Kész!!! Ezután úgy, a fóliából lehet tunkolni a megolvadt, fűszeres sajtot friss kenyérkével!! Mint egy fondü!
Spenótos-zabpelyhes-túrós rakottas
60 deka turot, es 15 deka fetasajtot osszenyomkodunk villaval, so, bors, 20 deka reszelt parmezan (en trapistat tettem bele, ebedre meg elmegy), egy egesz tojas, egy belenyomott fokhagyma, es ha kell, higitani egy kis natur joghurt. Habosra verjuk.
Egy fore kell meg 150 gramm spenot konzerv. Kivajazunk egy kis jenait, meghintjuk az aljat es az oldalat zabpehellyel. Beleontjuk a turos massza felet. Ratesszuk a spenotot. Majd a vegen ratesszuk a turos szosz masik fele. A legvegen megszorjuk ket kaveskanal zabpehellyel. A sutot 180 fokra melegitjuk, es kb. 25 percet sutjuk. Hidegen, melegen is nagyon finom, es maga az elokeszites kb. ot perc, plusz 25 perc sutes!
Zabpehelyfasírt
10 dkg zabpelyhet kb. fél liter füszeres (vegeta, bors, majoranna) kis lángon kb. 5 percig fözni. (ha sok a víz kinyomni belöle) Nagy fej hagymát megdinsztelni kb. 20 dkg spenótot fözni összevágni. A kihült masszához keverni, beleütni 1 tojást 3-5 g. fokhagymát l kiskanál p. paprikát és annyi morzsát amennyit felvesz. nagyon fincsi sok salátával.
Túróval gönygyölt cukkiniszeletek paradicsomos öntettel
Egy szep cukkinit negy lapos szeletre vagunk (a felso es also szelet tetejet es aljat levagjuk, hgoy ne legyen rajta "heja"). olivaolajba tesszuk, nem sokba, es elkezdjuk lassan megsutni. en vizet is ontottem ala kozben, nehogy odaegjen, meg ovatosan forditgattam. kb 20-30 perc, hogy jo puhara fojjon, de ne essen szet se! Kozben elkeszitjuk a szoszt, amivel meg fogjuk kenni a cukkiniszeleteket: 80 gramm turot osszetorunk, bele egy fel tojassargaja, 20 gramm reszelt parmezan, 20 g reszelt pekorino (ez jo kemeny, szaraz juhsajt, gondolom masmilyen kemeny sajt is epp olyan jo), so, bors, es egy kkanal szerecsendio! kb fel orara a hutobe tesszuk, pihenni. ezalatt ugyis elkeszul a cukkini: a szeleteket megszaritgatjuk papirkendovel, es megkenjuk a szosszal. ovatosan feltekerjuk epphogycsak, es megtuzzuk egy egy fogpiszkaloval. A paradicsomontethez ket kisebb paradicsomot forro vizbe martunk, es meghamozzuk, kimagozzuk. hozzaadunk egy adag bazsalikomlevelet, es a ket hozza valot botmixerrel pureve torjuk. (meg folyosabb is, mint egy pure. ), so, bors. Na, most a talalas: (mely)tanyerra szedjuk a paradicsomszoszt, belehelyezzuk a cukkinigongyoleget. melle talaljuk a zoldsalit (amit elotte ugye osszekevertunk a citromos olajos ontettel)
Sütőben sült zöldségek tojással
Hozzávalók: 1 paprika 2 cukkíni 1 padlizsán 1 paradicsom 3-4 tojás
Egy serpenyőben apróra vágott hagymát megfonnyasztani pici olajon, hozzáadni a kockára tojásokat finoman beleütjük. Forró sütőbe dugni, amíg a tojások meg nem sülnek. Apróra vágott petrezselyem-zölddel meghinteni. vágott friss paradicsomot. Hozzáadni a többi kockára vágott zöldséget, sózni, borsozni, és pici lével felöntve kb. 30 percig párolni. (ha van otthon friss bazsalikom-levél, mehet bele) Amikor a levet elfőtte, kivajazott jenai tálba önteni, nagyobb darabokra vágott virslivel elkeverni, 3-4 mélyedést csinálni bele kanállal, amibe a
Spenótgombóc
Hozávalók: 1 kg friss spenót, 40 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, liszt, reszelt sajt (parmezán), só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió A megmosott parajleveleket külön víz hozzáadása nélkül megpárolni. A keletkezett nedvességet kinyomkodni, a leveleket apróra vágni, majd összegyúrni a tehéntúróval, a két tojás sárgájával és annyi liszttel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd gombócokat formálunk a masszából. Gyöngyözve forró bő, sós vízben kifőzzük őket. Akkor jó, amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére. Jénaiban felolvasztunk egy pici vajat (5 dkg), rászedjük a leszűrt gombócokat, meghintjük reszelt sajttal és sütőben átpirítjuk
Köles brokkolival
Hozzávalók:
1 csésze köles,
1 csipet tengeri só,
30 dkg brokkoli,
1 pohár kefír,
2 gerezd zúzott fokhagyma. A kölest a sóval együtt négy csésze vízben fedő alatt puhára főzzük. A brokkolit lobogó vízbe dobjuk, amikor újra forrni kezd, szűrőkanállal kiemeljük és hideg vízzel teli tálba tesszük. Lecsepegtetjük. A kefírben elkeverjük a fokhagymát. Egy tűzálló tálba terítjük a kölest, rátesszük a lecsepegtetett brokkolit, a tetejét meglocsoljuk a fokhagymás kefírrel. Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük.
Mozzarellás mangósaláta
Klonleges mozzarellas salim, ehhez kell egy mango. szoval, felkarikazol egy mozzarellat, egy ket paradicsomot es egy mangot. szepen kiterited oket legyezoszeruen, felvaltva. hozza a szosz pedig: egy fel fej hagymat felapritok, megparolom olivaolajon, megszorom meg a serpenyoben egy kanal curryporral. felontom meg egy kicsi olivaolajjal, es az egesz szoszt raontom a paradicsomos mozzarellas mangolegyezore. letakarom folpackkal, es par orat, vagy egy napot is hagyom allni, hutoben. nagyon kulonleges izu!
Cukkinis moussaka (török receptkönyvemből)
1 kg cukkini 4 hámozott paradicsom 4 vékony halványsárga paprika só, bors 2 kockára vágott hagyma 150 ml olivaolaj 250 gr darált bárányhús (én most sertésből csinálom) 200 gr joghurt 1/2 tk édesnemes paprika 1 csomó petrezselyem
Melegitsük 220 fokra a sütőt. Vágjuk a cukkinit vékony karikákra. Vágjuk a paradicsomot kockra . Szurkáljuk meg villával a paprikát. füszerezzük a zöldséget sóval , borssal
Forrósitsuk fel serpenyőben az olivaolaj harmadát és süssük a cukkinit és a paprikát ropogósra tegyük bele a paradicsomot és süssük még egy kicsit tovább.
tegyük a zöldséget tüzálló tál aljába. forrósitsuk fel a maradék olajat pároljuk benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a darált húst és keverés közben süssük addig, amig el nem morzsálódik. Füszerezzük a húsos masszát sóval borssal és tegyük a züldségre. Keverjük az édes-nemes paprikát a joghurtba és simitsuk a darálthús tetejére. Süssük a moussakat kb 1 óráig, utána tegyük a tetejére a petrezselymet.
Én egy kis fokhagymát, vegetát, pirospaprikát a húshoz is fogok tenni és szerintem mindenből 2 réteg lesz:
Tökös lepénykék
Csináltam egy tojássárgájával és némi margarinnal és tejföllel, pici sóval egy omlós tésztát. Némi pihentetés után kis kerek karikákat remekeltem belőle egy tepsibe. Ezekre a karikákra ültettem a kb. két centi vastagra szelt tökkarikákat. Belsejüket kikerekítve a mag helyére tölteléket tettem. Túrót reszelt sárgarépával, beáztatott kiflivel, a tojásfehérjével, reszelt sajttal és némi fűszerrel összedolgoztam. Ezt a keveréket töltöttem a lukakba, majd egy-egy kanál tejföllel és friss, vágott kaporral megszórva bedugtam a sütőbe és kb. 180 fokon kb háromnegyed óra alatt megsütöttem. A tésztalap ropogós-finomra, a töltelék és a tök puha-ízletesre sült.
Töltött paprika vegásoknak
Hozzávalók: 150 g köles 1 liter zöldségleves (csak a lé) 4 db szép, nagy paprika, tölteni való 1 csokor póré hagyma 500 g gomba (champignon) 1-2 ek vaj/margarin só, örölt, fehérbors 1 dl tej 5 ek tejszín 1 ek liszt 1 csokor snidling 100 g reszelt sajt (pikáns, Greyerzer) zsíradék a formához
Kölest kimosogatni, 6 dl zöldséglevesben, letakarva, lassú tüzön kb. 20 percig duzzasztani.
Paprika tetejét levágni, pórét, gombát felaprítani. A gombát a vajon megpirítani, felét kivenni, félre tenni. A gombához a pórét hozzá tenni, pirítani, füszerekkel ízesíteni. 4 dl zöldséglével meg a tejjel felönteni, rotyogtatni. A tejszínt a liszttel kikeverni, a szószhoz önteni, felfözni majd utána ízesíteni. A snidling felét felvágva hozzá tenni.
A kölest, a félre tett gombát és a reszelt sajt kétharmadát összekeverni, ízesíteni majd a paprikákat megtölteni ezzel a töltelékkel. A levágott sapkákat ráhelyezni. A szószt és a megtöltött paprikákat egy kivajazott formába tenni, a megmaradt reszelt sajtot rászórni és elömelegített sütöben ca. 45 percet sütni. (villanysütö: 200 fok / forró levegös: 175 fok / gázsütö: 3-as fokozat) Tálalás elött a maradék snidlinggel megszórni.
Ez a recept németböl lett fordítva, a szótárban kerestem a Kresse megfelelöjét, zsázsának fordítja. A snidling helyett ez szerepel a receptben. Én behelyettesítettem . Szerintem lehet esetleg más zöldekkel is csinálni. Az eredeti tehát zsázsával van.
Spenótleves friss spenótból
A spenótot fővö sós vízbe dobjuk néhány percre, összevágjuk v. turmixoljuk. Olajon megpirítjuk, liszttel megszórjuk, felöntjük főzőtejszínnel vagy tejjel. Forrald jól össze. A végén bele egy jó nagy gerezd fokhagyma. Picit sózni (lehet borsozni is). Pirított kenyérkockával a jó. A recept innen származik, a nlc valamelyik fórumáról. Mivel minden évben rengeteg spenótunk terem, jópárszor csináltam.
„ZÖLD" nokedli:
1 csomag fagyasztott spenót,
1 tojás,
só és liszt
galuskatésztát keverni és kifőzni, és tűzállótálba rakni. Olívaolajon 5-6 gerezd fokhagymát megfuttatni. Ráönteni a nokedlire, reszelt mozzarellával (füstölttel is nagyon fincsi és a nem füstölttel is) megszórni, összekeverni, tetejére is sajt és a sütőben "átforrósítani".
Árpagyöngyleves céklával
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 75 g árpagyöngy 1 ek. kukoricacsíra-olaj 7,5 dl zöldségerőleves 250 g cékla 1,25 dl tej 1 dl tejszín tengeri só frissen őrölt fehér bors frissen reszelt szerecsendió A meghámozott hagymát és fokhagymát finomra aprítjuk. Az árpagyöngyöt megmossuk, és jól lecsöpögtetjük. Mindezeket olajon, közepes lángon kevergetve kb. 2 percig pirítjuk. A zöldség erőlevest ráöntjük, majd az egészet fölforraljuk. Utána lefödjük és kis lángon kb. 25 percig főzzük. Közben a cékláról, ha van rajta egy-két szép levél, akkor azt félretesszük. A gumót pedig meghámozzuk és durvára reszeljük. A céklareszeléket a levesbe szórjuk, majd továbbra is kis lángon, 5 percig főzzük. A tejet a tejszínnel elhabarjuk. Először két-három ek. forrólevessel keverjük simára, majd az egészet a leveshez öntjük. A levest megsózzuk, megborsozzuk és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Végül előmelegített tányérokba merjük. A félretett céklalevelet fölaprítjuk és a leves tetejére szórjuk.
Zöldségfasírt
Hozzávalók: 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 csomag petrezselyem zöldje, ½ db karalábé, 2 db burgonya, 1 kisebb zeller, 2 db tojás, 2 fej vöröshagyma, 4 db graham vagy rozs zsemle, borsikafű, majoránna, pirospaprika, tengeri só, mandula törmelék vagy szója granulátum, kis olaj a sütéshez.
Sós vízben megfőzzük a hámozott zöldségeket. Turmix-szal vagy villával összetörjük. Megpároljuk az apróra vágott hagymát. Egy tálban összekeverjük a zöldségeket, az áztatott, de kinyomott zsemléket, a hagymát, a fűszereket és a 2 egész tojást. Fasírt pogácsákat készítünk. Mandula törmelékbe vagy szója granulátumba beleforgatjuk, majd kiolajozott tepsiben a sütőben megsütjük.
mángoldos töltelék receptje
/lehet palacsintába tölteni, lehet pizzalapra tenni és sajttal megszórva megsütni/
Kb 1/2 kg mángold szárát levágom vékony filmréteget lehúzom róla úgy pucolom mint a spárgát majd 0. 5 cm csíkokra vágom /keresztben/ és félreteszem. A mángold levelét mosás után laskára vágom. Egy közepes fej hagymát kockára vágva kevés olajon üvegesre párolom, ráteszem a mángold összevágott szárát, öt percig dinsztelem és ráteszem a többi mángoldot, 10 percig együtt párolom majd egy nagyobb sárgarépát megpucolva káposzta reszelőn megreszelem és hozzáadom, most már leveszem a tűzről só, kis bors, és fedő alatt hagyom készre párolódni. Amikor kihűlt beleteszek kettő apró kockára vágott kemény tojást és 2-3 evőkanál majonézzel elkeverem.
|