Krémek, pástétomok
Kukorica-krém
Egy főttkukoricakonzervet kis vajon megfuttattam, adtam hozzá egy kk Vegamixet, felengedtem a konzerv felöntőlevével+egy kis vízzel, sóval, borsikafűvel, szerecsendióval nagyon enyhén ízesítettem, tej+liszt keverékével felengedtem (elhagyható), hagytam sűrűsödni, hozzáadtam 1 kk keményítőt, így az állaga egy kis főzés után krémszerű lett. Hagytam kihűlni. Langyosan összeturmixoltam. Beízesítettem véglegesre : só, szerecsendió, borsikafű.
Alap zakuszka Kell hozzá: Bab (nagy szemű vagy fejtett bab) Pritamin paprika, fehér paprika, paradicsom, étolaj, és fűszer tetszés szerint. Tetszés szerinti mennyiségű babot egy külön edénybe tegyünk fel főni. A pritaminpaprikát, és a fehér paprikát húsdarálóval darájuk össze, majd egy kevés paradicsommal egy igen nagy lábosban tegyük fel főni. A kellemetlen az, hogy az étel készítése szinte állandó keverést igényel. Lassú tűzön főzzük. Amikor a paradicsomos levét elfőtte, akkor utána már csak olajjal engedjük fel, hogy mindig egy kicsi olaj legyen a tetején. Amikor már kezd krémszerűvé válni, akkor daráljuk meg a főtt babot, és azt is keverjük bele. Olajjal felöntve, amikor az elpárolog, mindig utána kell önteni. Amikor jó alaposan krémszerűvé válik, akkor lesz kész kb. 5-6 óra. Ha ügyes vagy akkor közben egyszer kétszer áthajthatod a masszát paradicsom-paszirozón, és így gyorsabban fő. A fűszerezése tetszőleges, de fontos a babérlevél megléte 10-15 levél az egész lábosban, ám a mi gyakorlatunk szerint érdemes, egy-két gulyásleves kockával és vegetával is megbolondítani. Készítsünk elő zárfedeles, de kicsi üvegeket. Ehhez a legjobb a Nescafés üveg. Elegendő is egy adaghoz. Merjük bele a masszát, de mindig úgy, hogy egy kis olaj a tetejét ellepje. A lezárás után az üvegeket dunsztolni kell, de nem kell hozzá semmilyen tartósító szer. Körülbelül egy hónap múlva fogyasztható, általában kenyérre kenve.
Padlizsános zakuszka (egyszerű változat)
Hozzávalók: 1 kg padlizsán (érettebb),
2 kg paradicsompaprika,
1 kg paradicsom,
2 kg vöröshagyma,
1 fej fokhagyma,
1 l olaj, só, bors, babérlevél, ecet vagy citromlé, esetleg csípős paprika
A padlizsánt tepsiben jól megsütjük, besózva lefedjük: ezután könnyen lejön a héja. A meghámozott padlizsánokat összevágjuk. A hagymát apróra vágjuk, vagy ledaráljuk, olajban párolva meggyengítjük. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd héját lehúzzuk. A paradicsompaprikával együtt megdaráljuk. A hagymát, a maradék olajat, a darált paradicsomot és paradicsompaprikát, a padlizsánt együtt feltesszük főni, belekeverjük a fűszereket. Pár perces forrás után kiforrázott üvegekbe tesszük, tetejére félujjnyi olajat töltünk, lezárva kidunsztoljuk.
Köleskőrözött
Úgy készül, hogy 20 deka kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzöl, apróra vágott hagymával (én két fejet használtam), pirospaprikával, köménymaggal, sóval, snidlinggel, borsikafűvel összekevered. Én egy picivel több sót tettem hozzá, mint amit egyébként a köleshez tennék
Csicseriborsó pástétom
2, 5 dl főzött csicseriborsó 0, 5 dl olaj. 2 ek. citromlé 2 kisfej vörös hagyma 6 gerezd fokhagyma 1 dl a csicseriborsó levéből 2 kk ételízesitő A hozzávalókat jól összeturmixoljuk. Kihülés után fogyasztható.
Lencsepástétom
Hozzávalók:
2 csésze főtt lencse,
2 cs. főtt hagyma vagy répa,
2 ek. miszó,
2 ek. szójaszósz,
2 ek. szezámolaj,
1 ek. pirított, őrölt szezámmag,
1 gerezd fokhagyma,
2 ek. fűszer (kakukkfű, oregano vagy bazsalikom) Az adalékokból finom krémet készítünk pépesítőgéppel. Utána egy kiolajozott formában 1/2 órát kb. 225 C-on sütjük.
|