Gombaleves zabpehellyel
Hozzávalók 6 személyre:
40 dkg csiperkegomba
4 evőkanál zabpehely
1 kisebb vöröshagyma
1-1 nagyobbacska sárgarépa és petrezselyemgyökér
4 evőkanál olaj
kb. 1 kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fehér bors
1 kis csokor petrezselyem
1 evőkanál zabpehelyliszt
1 csapott evőkanál csemege pirospaprika
:
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a gombát vékony cikkekre, a zöldségeket félkarikákra vágjuk. Az olajon a hagymát megfuttatjuk, a gombát meg a zöldséget hozzáadva 7-8 percig kevergetve pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A zabpehelyliszttel meghintjük, fél perc alatt kissé lepirítjuk, majd a pirospaprikát is rászórjuk. Kb. 1, 2 liter vízzel - még jobb, ha levessel - fölengedjük, néhány percig forraljuk, végül a zabpelyhet is beleszórjuk, 10 perc alatt készre főzzük.
Jó tanácsok:
Zabpehely helyett rozspehellyel, árpapehellyel vagy búzapehellyel is készíthetjük, de használhatjuk hozzá a több komponensű pehelymixet is.
Zöldségleveseinkbe tészta helyett bármikor használhatunk pelyheket.
A leves frissen finom igazán, mert ha sokat áll, a zabpehely szinte az összes levét beissza.
Csiperke helyett laska- vagy erdei gombával is készíthetjük.
Brumókás zöldségleves
"Zölségből főzőtt sűrű leves nagyon remek diétázásra, energetizálásra. Laktat, egészséges, melegen pedig nagyon sok erőt adó jang energiát tartalmaz. Még a hajad is hullámosabb lesz egy picinykét ettől az energiától! Tényleg!
Az én kedvencem: fehér-, sárgarépa, karalábé, zeller, karfiol, kelkápi, krumpli(a gyerekek miatt), PETREZSELYEM, szemes bors, tengeri só, bio vegeta, piros paprika.
Először megpirítom a zöldségeket(kiv. a kelk, karf, krumpli, petr. ), majd ráteszem a paprikát, felöntöm vízzel+ fűszerek. MIkor felforrt, akkor mehet bele a többi zöldség. Mikor ismét felforrt, már lehet leveses csészéből kóstolgatni. Engem jobban élénkít, mint a kávé. Az illata remek, az íze tiszta, és ráadásul úgy laktat, hogy nem hízlal. Imádni fogod
Vegyes zöldségleves napraforgómagos gombóccal
Hozzávalók:
1 szál póréhagyma,
2 szál sárgarépa,
2 szál fehérrépa,
1 kisebb cukkini,
25 dkg gomba,
2 ek. hidegen sajtolt olaj,
2 ek. teljes kiőrlésű liszt,
2 csipet tengeri só, bors.
A gombóchoz: 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, 3 ek. hidegen sajtolt olaj, 1/2 csésze napraforgómag.
A karikára vágott póréhagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk 2-3 percig. Felöntjük vízzel. Beletesszük a tisztított, feldarabolt zöldségeket és a fűszereket. Forrástól számított 15-20 percig főzzük.
A gombóc hozzávalóit összekeverjük, annyi vizet adunk hozzá, hogy tésztát kapjunk. Apró gombócokat formálunk belőle, és a levesbe téve, lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük.
Csalánleves
Hozzávalók:
1 kg csalán,
3 gerezd fokhagyma,
1 ek. teljes kiőrlésű liszt,
2 pohár kefir,
2 csipet tengeri só,
1/2 kk bors,
2 ek almaecet
A frissen szedett, apróra vágott csalánt sós, fokhagymás vizben megfőzzük. a lisztet a kefírrel összekeverjük, és a levest ezzel behabarjuk. Sóval, borssal, almaecettel ízesítjük. Levesbetétként főtt gabonát teszünk bele.
Árpaleves
Hozzávalók:
1 csésze árpa,
1/2 csésze bab,
1 fej vöröshagyma,
1 szál póréhagyma,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
1 ek. hidegen sajtolt olaj,
1 cs. petrezselyemzöld, vagy kapor, vagy friss menta apróra vágva,
2 csipet tengeri só.
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, és a fokhagymát. A tisztított árpát és babot is beletesszük, és tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel, sózzuk és felforraljuk. Utána kis lángon kb. másfél óráig főzzük, néha megkevergetjük. Tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott zölddel.
Árpakásaleves
Személyenként fél marék árpagyöngy,
2 sárgarépa
2 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
só, liszt, olaj
A leves vizébe belevetették a felaprított sárgarépát, paradicsomot és fokhagymát. Amikor felforrt, hozzáadták a jól megmosott árpát, és megfőzték. Amikor már majdnem készen volt, megsózták és gyenge rántással berántották.
Bioleves
Egy szál brokkolit, egy répát és egy kevés darált amarántot megfőztem vízben, miszóval, sóval és cayenne borssal ízesítettem, összeturmixoltam. Tányérban megszórtam parmezánnal és friss petrezselyemlevéllel.
Zöldségleves árpagyönggyel
Hozzávalók:
12 dkg árpagyöngy
12 dkg hagyma
12 dkg sárgarépa
12 dkg zeller
12 dkg borsó
12 dkg gomba
12 dkg káposzta
1 csipet só, 1 csokor petrezselyemzöld, 0.5 csokor zellerzöld
Az árpagyöngyöt kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és tovább pirítjuk. A többi (falatnyi darabokra vágott) zöldséget is beledobjuk, rövid ideig dinszteljük. Felöntjük a zöldséglevessel, utána ízesítjük és addig főzzük míg az árpagyöngy megpuhul. Apróra vágott petrezselyem és zellerzölddel megszórjuk, forrón tálaljuk.
Tipp: a hozzáadott zöldségeket tetszés (és hűtőnk tartalma) szerint változtathatjuk.