Citromos jércemell…
Hozzávalók:
q Cca. 2,5 kg jércemell
q Cca. 3 – 4 evőkanálnyi liszt
q Cca. 20 dkg sárgarépa
q Cca. 10 – 15 dkg fehérrépa
q Cca. 10 – 15 dkg zellergumó
q 1 -2 közepes fej vöröshagyma
q 4 – 5 db citrom
q cca. 10 dkg, vaj, főzőmargarin, vagy olívaolaj
q 0,5 liter tej
q 3 dl tejszín
q frissen őrölt feketebors
q só
Elkészítése:
A zöldségféléket a hagymával egyetemben felkarikázzuk, mellétesszük a jércemelleket, és cca. 2,5 – 3 liter, hideg vízzel felöntjük. Megszórjuk sóval, és puhára pároljuk.
Amikor a husi már majdnem készre párolódott, az általunk használt zsiradékból, a lisztből,- ha lehet ezúttal vajból -, szép, fehér rántás készítünk, felöntjük a tejjel, simára keverjük és a melle husijára, öntjük, majd jól beforraljuk.
Ezután a húst kivesszük, óvatosan kicsontozzuk, lebőrözzük, és melegen tárolva félretesszük.
A levet átszűrjük és szükség, ízlés szerint ízesíthetjük. Hozzáadjuk a tejszínt, valamint 2 – 3 citrom levét,- szintén ízlés szerint-, jól elkeverjük, és átforraljuk.
Tálaláskor a jércemelle husira öntjük a kész és forró mártást, hámozott citromkarikákkal díszítjük.
Köretként vajon párolt zöldféléket, vagy egész saláta levél ágyon, csészében formázott, párolt rizst adhatunk mellé.
|