Cipóban sült csülök
Hozzávalók:
ü 1 kg liszt
ü 2 db füstölt csülök (cca. 1,5 – 2 kg)
ü 1,5 dkg élesztő
ü só
Elkészítése:
A csülköket hideg vízben tesszük fel főzni. Ha felforrt, az első levét leöntjük és újabb hideg vízzel felöntve, már teljesen puhára főzzük. A főző vízből óvatosan emeljük ki, ,- hagyjuk kissé hűlni -, majd deszkán kicsontozzuk és a húst félre, tesszük.
A cipó elkészítése:
Cca. 5 dkg lisztet az élesztővel, 1 dl langyos vízzel összekeverünk, és cca. ¾ óráig kelesztjük. Hozzáadjuk a lisztet és annyi langyos vizet, amennyit felvesz, de ne legyen túlságosan lágy. Simára dagasztjuk, majd további egy órát még meleg helyen hagyjuk a tésztát.
Egy óra elteltét követően cca. 1 cm vastagra nyújtjuk és a csülökkel megtöltve, cipókat formázunk belőle. A tetejét vízzel megkenjük és közepes hőmérsékleten, világosbarnára sütjük.
|