Brassói aprópecsenye…
Hozzávalók: |
q Cca. 60 - 80 dkg sertés szűzpecsenye, vagy sovány comb
q 10 - 20 dkg füstölt szalonna
q 3 – 4 közepes vöröshagyma
q 3 - 5 gerezd fokhagyma
q frissen őrölt feketebors
q Egy kávéskanálnyi majoránna
q 0,8 -1,0 kg zöldborsó
q Egy csomó petrezselyemzöld
q 1 db csípős zöldpaprika
q vaj, főzőmargarin, vagy olívaolaj |
Előkészítés:
A húst megmossuk, és szárazra töröljük. Majd cca. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát igen vékonyra, csíkokra metéljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát éles késsel, nagyon vékonyra felszeljük.
A felcsíkozott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott vöröshagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. (Figyelem: a forró zsiradékban a fokhagyma megkeseredik, ha nem vigyázol, ezért amikor a hagyma kezd üvegesedni, a fokhagymát akkor tedd utána!) Hozzá adjuk a húst, cca. 2-3 percig erős lángon pirítjuk, majd meghintjük a majoránnával, és sóval, jól megborsozzuk, majd a lángot visszavéve, kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk.
Ha a levét elfőné, mindig, kevés vízzel, vagy ha van hús- csontlé utána, pótoljuk. Miközben a hús párolódik, a zöldborsót, kevés sós vízben, megpároljuk.. A petrezselymet megmossuk, nagyon finomra, daraboljuk. A paprikát felkockázzuk, miközben a puhára párolódott húst a zsírjára sütjük, hozzáadjuk az előre párolt zöldborsót, ismételten sózzuk és borsozzuk, összeforraljuk, hozzáadjuk a petrezselymet, végül tálra halmozzuk, és megszórjuk a paprikakockákkal.
Köretként, pirított hasábburgonyával, vegyes salátával tálalhatjuk. | |