Betyár zöldbab
Hozzávalók:
ü Cca 1 kg zöldbab
ü 10 – 15 dkg füstölt szalonna
ü 2 db paradicsom
ü 15 – 20 dkg füstölt sonka
ü 3 – 4 db zöldpaprika
ü 2 fej közepes nagyságú vöröshagyma
ü 2 gerezd foghagyma
ü 1 csomó petrezselyemzöld
ü 15 – 20 dkg apró szemű tarhonya
ü 2 dl kefír,
ü kevés tárkony, bazsalikom
ü frissen őrölt fekete – fehér bors
ü Édes – nemes fűszerpaprika
ü Só
Elkészítése:
A füstölt szalonnát felkockázzuk, kiolvasszuk, majd szalonna pörcöt kiszűrjük a zsiradékból és félre tesszük. Az így nyert zsiradékon az apróra kockázott vöröshagymát üvegesre fonnyasszuk, majd az előre megtisztított, és aprított zöldbabot hozzáadva, lepirítjuk.
Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel felöntjük cca. 1,5 liternyi vízzel. A sonkát metéltre vágjuk és a zöldpaprikával, a tarhonyával a zöldbabhoz adjuk. Meghintjük sóval, és a fűszerekkel ízlés szerint, és az egészet csendes lángon addig főzzük, amíg a tarhonya puha nem lesz.
Csaknem a legvégén adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és a kefirt, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, rászórjuk a szalonna pörcöt és tálalás előtt hagyjuk, cca. 5 – 8 percet állni.
|