Babsaláta, petrezselyemmel
…és amit otthon találsz
Hozzávalók:
Cca. 2 - 3 közepes fej lilahagyma Cca. 30 deka főtt, füstölt sonka vagy tarja Cca. 2 – 4 gerezd fokhagyma 2 db sárga kaliforniai paprika
- 2 db piros kaliforniai paprika
4 - 6 evőkanál olívaolaj 2 doboz 400 gr-os vörös babkonzerv 2 nagy csokor petrezselyem frissen őrölt fehérbors, vagy színes bors
- 2 evőkanál vörösborecet, vagy 4 db citrom leve
- só
Az öntethez
2 -3 teáskanál diyoni mustár, vagy bajor mustár 1 evőkanál vörösbor ecet, vagy 2 db citrom leve 6 -8 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
Mindenekelőtt a saláta összetevőit előkészítjük az alábbiak szerint:
A lilahagymát megtisztítjuk, majd szép, vékonyra felkarikázzuk. A fokhagymagerezdeket kevés sóval pépesre zúzzuk egy széles pengéjű késsel, a paprikákat kicsumázzuk, majd nagyjából 1/2 cm-es csíkokra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben az olíva olajat közepes lángon felhevítjük elsőnek a lilahagymát puhára pároljuk, majd hozzátéve a fokhagymát és szinte azonnal, amint érezni a fokhagymaillatot máris utána tesszük a paprikacsíkokat, amiket szintén puhára párolunk. A párolás időtartama, max. 10 perc.
Időközben elkészítjük az öntetet, egy külön edényben a mustárt, a borecetet,- vagy citrom levét -, és az olívaolajat.
A serpenyőben készen várakozó hagymás paprika csíkokhoz keverem, a felszeletel sonka, vagy tarja csíkokat, kockákat, függően attól, hogyan készítettük elő. Az időközben lecsöpögtette vörösbab konzervet, az előre elkészített öntetet, meghintjük sóval, frissen őrölt fehér borssal, majd cca. lassú tűzön, még további 5 – 10 percig, összeérleljük az összetevőket.
Az apróra feldarabolt petrezselyem zöldjét, közvetlenül tálalás előtt tesszük a salátára.
Kitűnő egytálétel is lehet.
|