A lerakott lecsó…
Hozzávalók:
v Cca. 1,5 – 2 kg zöldpaprika
v Cca. 35 – 50 dkg érett paradicsom
v 2 db közepes fej vöröshagyma
v 50 dkg darált hús (lehet sertés, de darált pulykacomb is)
v cca. 15 -20 evőkanálnyi rizs
v vaj, főzőmargarin, olívaolaj
v frissen őrölt fehérbors
v cca. 2 – 3 dl tejföl
v caa. 15 – 20 dkg reszelt sajt
v zsemlyemorzsa
v só
Elkészítése:
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felkarikázzuk. (Figyelem, lehet úgy is, hogy csak a paprika szárát kimetszzük, és magházzal együtt karikázzuk!) A paradicsomot egy pillanatra ,- szűrőkosárban, forró, lobogó vízben mártjuk cca. 5 – 10 másodpercre -, majd a héját lerántjuk és ezt is, karikára szeljük.
A vöröshagymát apróra felkockázzuk, az általunk alkalmazott zsiradékon éppen csak megfutatjuk, hozzáadjuk a darált húst, meghintjük sóval és a frissen őrölt borssal, majd állandó keverés mellett pirítjuk. A rizst, fehérre pirítjuk, majd - un. al’ dente -, pároljuk.
Ezt követően zsiradékkal előzetesen kikent tűzálló edényben,- az alját megszórjuk zsemlyemorzsával, mert így nem ég rá az étel -, majd legalulra paprikát és a paradicsomot, rá a darált húst, arra, pedig a rizst egyenletesen elterítjük. Az egészen, pedig szétterítjük, egyenletesen a kissé sózott tejfölt.
Előmelegített sütőben,- cca. 20 – 25 perc alatt-, készre sütjük.
Az utolsó néhány percben szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal, és ráolvasszuk.
Forrón tálaljuk.
|