GastrOvat
GastrOvat
...
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptjeink
 
Naptár
2025. Május
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Óra
 
Kukk ide! - Szilvus oldala

 

 

 
Számláló
Indulás: 2006-08-31
 
Üzifal
Név:

Üzenet:
0 / 250
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Európai receptek

Európai receptek:

 

Csirke dióval (albán)

Hozzávalók (4 sz.): 90 dkg csirkemell vagy comb, 15 dió, 2 tojássárgája, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj.

A csirkét csontozza ki, vágja 2-3 cm-es kockákra, a tojást verje fel, a diót törje vagy darálja apróra, a fokhagymát törje át. A csirkét lábasban öntse fel elfedő vízzel, főzze meg, szedje ki szűrőkanállal tálba, ttartsa melegen, levét őrizze meg. Serpenyőben hevítse kevergetve a lisztet míg barnulni kezd, tegye rá a vaj felét, a fokhagymát, diót és tojássárgáját, folyton kevergetve. Töltse rá a csirke levét, főzze kevergetve míg besűrűsödik. Vegye le a hőről, hogy a tojás ne váljon ki. Öntse a csirkére, forgassa bele azt. Serpenyőben süsse a vaj másik felét míg barnulni kezd, öntse a tálalt csirkeadagokra

Megjegyzés: marhahússal is készítik.

 

Sült csirke rizzsel (albán)

Hozzávalók: 1 kis csirke, 40 dkg rizs, 6 dkg vaj, olaj, só, bors, zöldségek.

A csirkét egészben főzze meg, fűszeres vízben. Levéből 1,2 liternyit szűrjön le, benne főzze meg a rizst úgy hogy inkább párolja, mint forralja. Tegye tepsibe. Olajon süsse a tagokra bontott csirkét aranybarnára majd tegye a tepsibe a rizs közepére. Tegyen kis vajdarabokat a rizsre és süsse közepes hőn, sütőben 15 percig. Salátát vagy finomra vágott zöldségeket adjon mellé.

 

Csirkével töltött cikória (belga)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirkemell, 4 fej cikóriasaláta (kínai kellel helyettesíthető), 2 ek citromlé, 6 ek vaj, 2 ek liszt, 1,2 dl csirkeleveslé, 1,2 dl tejszín-tej keverék fele-fele arányban, 1 db szerecsendió őrölve, 2 szelet főtt sonka, 1 tojás sárgája, 3 dkg reszelt sajt (Gouda ajánlott), só, bors.

A csirkét csontozza ki, vágja kis kockákra. A cikória közepét vágja ki. Kis fedhető sütőedényt vajazzon ki, tegye bele a cikóriát, szórja meg sóval, citromlével, kenje meg kevés vajjal. Előhevített sütőben, közepes hőn (180 C°) süsse 1 órát. Nagy serpenyőben olvasszon 2 ek vajat, süsse rajta a csirkét 10 percig. másik serpenyőben olvassza meg a maradék 2 ek vajat, keverje hozzá a lisztet, barnítsa keverve 1-2 percig. Keverje hozzá a levest, párolja 5 percig. Keverje bele a tejszínes tejet, szerecsendiót, borsot és csipet sót, majd a csirkét és citromlevet. A sült cikóriafejeket vágja hosszában félbe, az egyik felekbe kanalazza töltelékként a csirkés mártás 1/3-át. Fedje a másik cikóriafelekkel, minden fejre csavarjon 1 szelet sonkát, fektesse tepsibe. A maradt csirkés mártásba keverje bele a tojássárgáját és reszelt sajtot, s kanalazza a töltött fejekre. Előmelegített sütőben süsse világosbarnára. Melegen tálalja.

 

Viséi csirke (belga)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke, 3 gerezd fokhagyma, só, 15 dkg libazsír, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 4 tojás sárgája, 1 dl tejszín.

A csirkét fokhagymás-sós bő vízben párolja puhára, majd vágja bontási darabokra és tegye tepsibe. Tartsa meg a párolólevet és a fokhagymátis, kivéve a léből. Olvasszon meg 10 dkg libazsírt, öntse a csirkére. Süsse eelőmelegített sütőben aranybarnára. Olvassza meg a maradt libazsírt, keverje bele a lisztet, majd keverjen hozzá 5 dl párolólevet, végül a tejet. Párolja kis hőn kb. 15 percig, hogy mártássá sűrűsödjön. A hőről levéve keverje bele a tojássárgákat, az áttört főtt fokhagymát és a tejszínt. Sózza ízlés szerint. Öntse a csirkére. Melegen tálalja.

Megjegyzés: az eredeti recept fiatal libára vonatkozik.

 

Waterzooi I., Vízbenfőtt csirke (belga)

Hozzávalók: 1 nagy tyúk vagy 2 csirke, 6 dkg vaj, 5 póréhagyma, 5 zeller vagy petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 hagyma, 4 szegfűszeg, 6 szál petrezselyemzöld, ½ kk kakukkfű, ¼ kk szerecsendió, 10 szem bors, 1 babérlevél, 2 liter csirkeleveslé, 2,5 dl bor, 1 citrom leve, 4 tojás sárgája, 1,8 dl tejszín; körethez 1 citrom, 2 ek vágott petrezselyemlevél..

A csirkét vágja bontási darabokra, a pórét, petrezselymet és sárgarépát nagy darabokra, a hagymát hámozza és szúrjon bele 2-2 szegfűszeget, a fűszernövényeket tegye fóliába és azt sűrűn lyuggassa ki (géz vagy teaszűrő is megfelel). A csirkedarabokat kenje be vajjal, süsse roston, kb. 10 cm-re a tűztől, 20 percig, gyakran forgatva. Mikor aranybarnára sült, tegye bográcsba vagy fazékba, tegyen hozzá mindent, kivéve a citromlevet, tojást éstejszínt, forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt, fedő alatt párolja legalább 1 órát, míg puha lesz. Vegye ki a csirkét, hagyja hűlni. Levét szűrje át, zsírját szedje le. Töltse vissza a bográcsba, keverje bele a citromlevet. Tálalás előtt a csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja falatnyinál nagyobb darabokra, az aprólékot darálja vagy turmixolja. A szűrt levet forralja fel, tegye bele a csirkét az aprólékkal, fedve kis hőn melegítse át kb. 5 percig. Verje fel a tojást, keverje hozzá a tejszínt, majd 2,5 dl levest a bográcsból, s miután simára keverte, töltse kevergetve, részenként a leveshez. Párolja nagyon kis hőn még 2-3 percig (nagy hőn a tojás megfő és kiválik). Levestányérba kanalazva tálalja, szórja meg finomra aprított petrezselyemzölddel, adjon mellé vékony citromkarikákat.

 

Waterzooi II. (belga)

Hozzávalók: 2 kis csirke vagy 4 mell, 4 sárgarépa, 4 póréhagyma, 1 hagyma 1 szegfűszeggel megtűzve, 4 zeller vagy petrezselyem, 1 csokor fűszernövény (petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél), 2 liter víz, 2,5 dl tejszín, 2 csirkeleveskocka, 2 ek petrezselyemzöld, 2 ek turbolya, 6 dkg vaj, 2 ek liszt, só, bors.

A csirkét vagy felezett melleket tegye fazékba, hozzá a fele sárgarépát, pórét és zellert nagy szeletekben, a hagymát, fűszernövényeket, leveskockát és borsot. Öntse fel elfedő vízzel. Forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja 35 percig, habját szedje le. Közben a zöldségek másik felét vágja gyufányira, a fele vajon süsse át, majd kevés levet töltsön rá a fazékból és főzze 3 percig. Mikor a csirke puhára főtt, vegye ki és bőrözze le. Lábasban olvassza meg a vaj másik felét, keverje hozzá a lisztet. Mikor habzani kezd, vegye le a hőről, keverje hozzá a tejszínt, majd 7 dl levest (zsírját szedje le előbb), s forralja pár percig kevergetve míg besűrűsödik. Sózza ízlés szerint, tegye bele a finomra vágott zöldségeket, petrezselyemzöldet és turbolyát. Meleg levestányérra tálaljon 1-1 darab csirkét, rá a mártást (csaknem leveshígságú legyen), s szórja meg finomra vágott petrezselyemzölddel és turbolyával. A mártásba keverhet 1 tojássárgát és 2 ek citromlevet is, a főzés legvégén.

 

Waterzooi III. (belga)

Hozzávalók: 70 dkg csirkeszárny, 70 dkg aprólék, 4 mell, só, bors, 1 póréhagyma, 1 zeller és/vagy petrezselyem, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás sárgája, 2 ek vágott petrezselyemzöld.

A melleket bőrözze le, a póré fehér részét szeletelje (zöldje itt nem szükséges), a többi zöldfélét vágja apróra, a fokhagymát törje át, a tojássárgát verje fel. A csirkeszárnyat és aprólékot tegye lábasba, töltse fel hideg vízzel, sózza és borsozza. Forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja 1 órát. Szedje ki a szárnyat és aprólékot, a szárnyakról szedje le a húst és vágja durvára. A levet főzze míg kb. 4 dl marad. Egy lábas alját zsírozza ki, rakjon bele réteget az aprított zöldségekből, fektesse rá a melleket, öntse rá a lé felét. Fedje és párolja 1 órát, 5 perccel a vége előtt tegye rá a főtt szárnyhúst. A lé másik felét melegítse forrásközelig, adja hozzá a felvert tojássárgáját lassan, erős keverés közben, majd öntse a levestányérba tálalt zöldséges húsra, szórja meg aprított petrezselyemzölddel.

 

Waterzooi IV. (belga)

Hozzávalók: 2 kis csirke, 3 sárgarépa, 2 hagyma, 2 póréhagyma, ¼ zeller, 2 tojás sárgája, 2 dl tejszín, citromlé, 1 ek liszt, vaj, só, bors, kakukkfű, 1 babérlevél, 1 szegfűszeg, szerecsendió, petrezselyemzöld.

Tegye lábasba a csirkéket, sót, borsot, kakukkfüvet, babért és szegfűszeget, töltse fel elfedő csirkeleveslével (vagy hideg vízzel, leveskockát téve bele). Forralja fel és főzze 30 percig. Mikor a hús puha, csontozza ki, bőrözze le. Tegye vissza a csontokat és bőrt a lébe, párolja még 1 órát. A levet szűrje át, szedje le habját és zsírját. Vágja finomra a sárgarépát, hagymát, pórét (csak a fehér részt) és zellert, tegye a levesbe, párolja 10 percig. Újra szűrje át, keverjen hozzá 2 ek tejszínt, pár csepp citromlevet és kis vajon barnított liszttel sűrítse. Tegye bele a csirkehúst és a főtt zöldségeket. Fűszerezze ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. Kis hőn melegítse fel. Keverje bele a tojássárgákat és tejszínt. Szórja meg finomra vágott petrezselyemzölddel. Főtt krumplit adjon hozzá.

 

 

 

 

 

Dzsuvecs (bulgár)

Hozzávalók: főtt csirkehús, kolbász, sajtok (feta legyen köztük), paradicsom, erős és édes paprika, gomba, főtt krumpli, petrezselyemlevél, kapor, 1 tojás.

Mindent vágjon kockára vagy apróra. Fektesse rétegekben agyagtálba, felülre a sajtot. Előmelegített sütőben süsse kb. 20 percig, míg a sajt megolvad. Üsse rá a tojást, süsse még 5-10 percig attól függően, mennyire megsütve szereti a tojást. Friss kenyérrel vagy pirítóssal tálalja.

Megjegyzés: Csirke mellett, vagy helyett bármilyen egyéb főtt hússal is készítik.

 

Krumplis csirke (bulgár)

Hozzávalók: 70 dkg csirkemell, comb vagy szárnytő, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 zeller, 1 édes paprika, 1 ek paprikapor, 1 ek só, 5 krumpli, 20 dkg paradicsomszósz, 2 ek vágott petrezselyemzöld, 5 dl víz, 3 ek olaj.

A csirkét vágja nagy kockákra tegye serpenyőbe vagy lábasba, sózza meg, süsse olajon, erős közepes hőn, időnként megkeverve míg kifehéredik. Közben a hagymát és répát hámozza meg, vágja finomra. Tegye a húsra, keverje össze, süsse 3 percig. Szeletelje a zellert és paprikát, keverje hozzá, süsse 5 percig. Szórja meg a paprikaporral, keverje össze. Töltse rá a felmelegített vizet, fedje és főzze kb. 10 percig, míg a csirke megpuhul. Közben hámozza meg a krumplit, vágja kockákra, tegye a csirkéhez, főzze 15 percig. Adja hozzá a paradicsomszószt, főzze 5 percig. Szórja meg a petrezselyemzölddel. A hőt kikapcsolva hagyja állni 10 percig, utána tálalja.

Megjegyzés:  disznó- vagy marhahússal is főzhető; ezeket a víz rátöltése után kb. 30 percig kell főznie hogy megpuhuljanak.

 

Parasztos csirkesült (bulgár)

Hozzávalók: 1 csirke, 3-4 hagyma, 1-2 paprika, 3-4 paradicsom, 3 ek liszt, 1 ek paprikapor, 4 ek olaj, só, petrezselyemzöld.

A csirkét csontozza ki, vágja kockákra, a hagymát szeletelje, a paprikát és paradicsomot vágja nagy darabokra, a petrezselyemzöldet finomra. Serpenyőben az oljat kevés vízzel vegyítse, süsse rajta a csirkét és hagymát együtt míg kifehéredik. Szórja meg a liszttel és paprikaporral, kis vizet rátöltve keverje el, forralja fel. Tegye hozzá a paprikát és paradicsomot, sózza meg, párolja kis hőn míg a csirke megpuhul. Mikor kész, szórja meg petrezselyemzölddel.

 

Tavaszi csirke körtével (bulgár)

Hozzávalók: 1 csirke kb. 1,3 kg, 50 dkg körte, 12 dkg vaj, 1 ½ ek cukor, 3 ek bor, 1 ek citromlé, 1 ek só, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 1 kk bors.

A csirkét vágja 4-6 darabra, dörzsölje be sóval. A vaj felét olvasszaa meg serpenyőben, süsse rajta a csirkét aranybarnára. A körtét mossa meg, héjastól szeletelje vékonyra, magházát vágja ki. Olvassza meg a vaj másik felét, süsse rajta a körtét 5 percig oldalanként, míg kissé meglágyul. Sütőedénybe fektessen egy réteg körtét, rá a csirkét, arra a maradék körtét. Oldja fel a cukrot a borban, öntse a körtére. Szórja meg a petrezselyemzölddel és borssal. Előhevített sütőben süsse kb. 45 percig, míg a csirke készre sül. Közvetlen a sütés vége előtt szórja be a tetejét citromlével. Sopszka salátát adjon mellé.

Sopszka: 4 paradicsom, 2 uborka, 2 friss édes paprika kockára vágva, 2 ek petrezselyem, 2 ek hagyma vagy zöldhagyma aprítva, 22 dkg sajt reszelve, keverve, sóval-ecettel-olajjal ízesítve.

 

Csirkemájpástétom (cseh)

Hozzávalók: 25 dkg sült csirkemáj, 6 dkg vaj, 3 ek liszt, 1,2 dl tejszín, só, csipet bors, 1 ek konyak, 1,2 dl tejszínhab.

A májat darálja vagy turmixolja simára. Süssön világos rántást a fele vajon a liszttel. Keverje a tejszínnel simára, sózza-borsozza. Keverje hozzá a májat és konyakot, majd a tejszínhabot és a vaj másik felét. Fehér kenyérre, vagy pirítósra vékonyan kenve fogyassza.

 

Brochette de Dijon flambé (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 90 dkg csirkehús (mell, comb vagy szárnytő), 4 gerezd fokhagyma, 1 ek szárított kakukkfű, 2 ek citromlé, 2,5 dl Drambuié likőr, 2,5 dl dijoni mustár, 2 ek méz, só, bors.

A csirkét bőrözze le, csontozza ki, vágja kb. 3 cm-es kockákra, a fokhagymát törje át. Ha nem kap Drambuié likőrt, keverjen 1/5 whiskyt 4/5 mézzel, vagy vegyen más édes likőrt. Serpenyőben keverje össze a likőrt, fokhagymát, kakukkfüvet és citromlevet, főzze közepes hőn kb. 10 percig, míg kissé besűrűsödik. Keverje hozzá a mustárt és mézet, párolja néhány percig. A csirkét szórja meg sóval és borssal, forgassa bele a mustárkeverékbe. Szúrja fel a húst fapálcikákra, süsse grillen vagy roston oldalanként 8-10 percig. Melegítsen fel 4 ek likőrt, gyújtsa meg és öntse a húsra, hagyja égni míg kialszik.

Megjegyzés: birkából is készítheti.

 

Coq au Chambertin, kakas Chambertin borban (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1,3 kg csontozott csirkehús, 5 szelet baconszalonna, 4 ek olívaolaj, ½ dl konyak, Chambertin vagy egyéb minőségi száraz vörösbor, 2 dl csirkeleveslé, 1 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek kakukkfű, 1 babérlevél, 3 marék gyöngyhagyma, 25 dkg gomba, 3 ek vaj, 2 ek liszt, só, bors.

A bacont vágja 2,5 cm hosszú darabokra, párolja vízben 10 percig, hogy sótalanodjon. A papadicsomot hámozza meg, magját vágja ki, a fokhagymát törje át, a gombát negyedelje. A megszárított bacont vastag aljú serpenyőben, kis olajon süsse világosbarnára, vegye ki. A csirkét forgassa sós-borsos lisztbe, hirtelen pirítsa a bacon olaján, erős közepes hőn mindkét oldalát 2-3 percig, majd fedje, vegye közepesnél lejjebb a hőt és süsse 10 percig, közben egyszer megfordítva. A hőről levéve öntse rá a konyakot, gyújtsa meg, hagyja égni míg kialszik. A gombát süsse serpenyőben, olívaolajjal kevert vajon pár percig. A hagymát főzze forró vízben 1 percig, majd hámozza meg, végét keresztalakban hasítsa be, süsse az olívás vajon 2 percig. Utána töltsön ½ cm-nyi vizet a csirke edényébe, párolja fedve 20 percig. Tegye hozzá a levest és bacont, töltse fel a borral úgy, hogy a csirkét épp ellepje. Tegye bele a paradicsomot, fokhagymát, kakukkfüvet és babért, párolja 30 percig. Ha a leve híg maradt, szűrje át  másik edénybe és sűrítse be magas hőn főzve. Mikor jó mártássűrűségű, tegye bele a gombát és hagymát. Melegítse össze és tálalja. Még jobb, ha 1-2 órát pihenteti, hogy az ízek összeérjenek, s utána felmelegítve tálalja.

 

Coq au vin blanc, kakas fehérborban (francia)

Hozzávalók: 1 kakas vagy tyúk 1,4-1,6 kg, 2 ek vaj vagy margarin, 12 gyöngyhagyma, 4 kis sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek konyak, 5 dl száraz fehérbor, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 1 babérlevél, 1 ek só, 1 kk bors, 1 kk kakukkfű, ½ kk őrölt szegfűszeg, 25 dkg zöldborsó.

A tyúkot vágja négybe, a hagymát apróra, a sárgarépát hámozza meg és vágja átlósan 3 cm hosszra, a fokhagymát törje át. Nagy serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta közepes hőn a tyúkot villával megfordítva mindkét oldalán aranybarnára. Tegye át tepsibe, hagyja állni. A serpenyőben maradt zsírjára tegye rá a hagymát, sárgarépát és fokhagymát, süsse közepes hőn míg a hagyma és répa enyhén barna lesz. Töltse rá a konyakot és gyújtsa meg. Enyhén rázza míg kihuny. Adja rá a bort, petrezselyemzöldet, babért, sót, borsot, kakukkfüvet és szegfűszeget. Vegye erősre a hőt, forralja fel az ételt, folyton kevergetve. Vegye le a hőről, kanállal merje át a zöldséget a tyúkra. Fedje vagy fóliázza a tepsit. Előmelegített sütőben, közepes hőn süsse 30 percig. Vegye le a fedőt, szórja rá a borsót egyenletesen. Ismét fedje a tepsit, süsse még kb. 30 percig, míg villával megszúrva puhának találja a húst. Vegye le a babért tálalás előtt. Nagy tálcára rakja szépen elrendezve.

Vörösboros változat: ízgazdag, minőségi félszáraz vörösborral váltsa ki a fehéret. A sárgarépával egyidejűleg tegyen bele 22 dkg szeletelt gombát, majd ½ ek paradicsompépet keverjen a sült répa-gomba keverékhez, mikor azt a csirkére teszi sütés előtt.

 

Csirke almával (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1,8 kg csirke vegyesen, 2 ek vaj, 2 ek olaj, 8 cl konyak, 4 alma, 2 hagyma, 2,5 dl almabor vagy almalé, 2,5 dl tejföl, 1 ek liszt, 2 ek vágott petrezselyemlevél, 1 kk tárkony, ½ kk paprika, só, bors.

A csirkét vágja bontási darabokra, az almát hámozza meg, szeletelje, magozza ki, a hagymát vágja finomra. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse a vajat és olajat, süsse rajta a sózott-borsozott csirkét aranybarnára. Másik serpenyőben melegítse fel a konyakot, gyújtsa meg, öntse a csirkére, hagyja kialudni. Tegye rá az almát és hagymát. Keverje simára az almabort, tejfölt, lisztet és fűszereket, öntse a csirkére. Főzze fedve, közepes hőn (180 C°) kb. 1 órát, míg a csirke megpuhul. Indulhat kétszeres mennyiségű almaborral és liszttel is, tejfölt ne tegyen többet. A tárkonyt helyettesítheti azonos arányú szerecsendió, fahéj és szegfűszeg őrölt keverékével.

 

Csirke ecetben, tárkonnyal (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1 nagy csirke 1,6 kg, 30 dkg gyöngyhagyma, 2 ek olaj, 1 ek vaj, 2,5 dl tárkonyecet, 1,2 dl fehérbor, 4 dl csirkeleveslé, 20 dkg paradicsom, 2 ek friss vagy 1 ek szárított tárkony, 4 ek kukoricaliszt, só, bors, petrezselyemzöld.

A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát főzze forró vízben 1 percig, majd dobja hideg vízbe, szárítsa le és héjazza le, utána sós vízben főzze kb. 10 percig puhára, a kukoricalisztet keverje el 2 ek vízben. Nagy serpenyőben vagy lábasban melegítse fel a vajat az olajjal, süsse rajta a sózott-borsozott csirkét mindkét oldalán aranybarnára, szedje ki szűrőkanállal, tegye félre. Zsírján dinsztelje a hagymát 1 percig kevergetve. Töltse rá az ecetet és bort, forralja míg fele elpárolog, kaparja fel a leragadt csirkemaradványt. Adja hozzá a csirkelevest, paradicsomot és tárkonyt, tegye vissza a csirkét. Forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja 20-25 percig, míg a hús megpuhul. Hagyja lehűlni (eddig előző nap elmehet). Tárolja hűtve. Melegítse fel, majd szűrőkanállal szedje ki a húst és hagymát, tartsa melegen. A párolódó lébe keverje bele a kukoricaliszt-oldatot, kevergetve sűrítse be mártássá. Kanalazza a mártást a csirkére. Szórja meg finomra vágott friss tárkonylevelekkel ha van, vagy petrezselemzölddel.

 

Csirke tárkonnyal bevonva (francia)

Hozzávalók: 2 csirkemell, 3 ek vaj, 3 ek szárított tört tárkony, só, bors.

A melleket csontozza ki. A vajat párolja tálkában gőzön míg már nem sistereg, ekkor habját szedje le, a folyékony részt pedig szűrje át gézen vagy finom szűrőn, fogja fel csészében. Serpenyőben erősen melegítse fel , forgassa tárkonyba a csirkét, sózza-borsozza, majd a vajon süsse erős hőn oldalanként 2 percig. Vegye lejjebb a hőt, fedve süsse tovább kb. 25 percig, időnként megfordítva és tárkonnyal porozva.

 

Csirke téli zöldségekkel (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 90 dkg csirkemell, 16 kis sárgarépa, 16 zöldhagyma, 8 kelbimbó, 1 krumpli, 1 pasztinák, 1,1 liter csirkeleveslé, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 3 ek tejszín, 3 ek friss reszelt torma, 1 kk tabasco szósz, 3 ek vágott petrezselyemzöld, só, bors.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, felezze, sózza-borsozza, a répát hámozza meg, ha nagy, aprítsa kb. 5x1 cm-re, a zöldhagyma fehérjét és zöldje kis részét használja fel, kb. 3 cm hosszra darabolja, ha feje van felezze, a krumplit vágja 2 cm-es kockákra, tegye hideg vízbe, a pasztinákot hámozza meg és vágja 2,5x1 cm-es téglákra. Lábasba töltsön 1 l levest, tegye bele a répát, krumplit, pasztinákot és kelbimbót, sózza-borsozza, forralja fel, majd lejjebb véve a hőt párolja 5-6 percig. Tegye bele a melleket és hagymát, fedve főzze kb. 7 percig. Közben serpenyőben olvassza meg a vajat, keverje bele a lisztet. Mikor sima, adja hozzá a maradék 1 dl levest, élénken kevergetve. Adja bele a tejszínt, keverve forralja fel. Tegye bele a reszelt tormát és a tabasco szószt, sózza-borsozza ízlés szerint. Tálaláskor a zöldséges csirkét szórja meg petrezselyemzölddel, öntse rá a tormás mártást.

 

Csirke uborkával és sáfránnyal (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 45 dkg paradicsom, 2 nagy uborka, só, bors, 2 ek olívaolaj, 3 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,2 dl csirkeleveslé, 1 dl bor, 1 ek sáfrány.

A melleket csontozza ki, felezze el, a paradicsomot vágja 1 cm-es kockákra, az uborkát hámozza meg, végét vágja le, darabolja 4 cm-es hosszra, majd hosszában negyedekre, sózza-borsozza, a hagymát vágja finomra, a fokhagymát törje át. Vastag aljú serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat, süsse rajta a csirkét közepesnél erősebb hőn, mindkét oldalán aranybarnára. Szedje ki, tartsa melegen. Olaján süsse a hagymát és fokhagymát kevergetve 1 percig. Tegye rá a paradicsomot, keverve süsse 1 percig. Öntse fel a levessel és borral, keverje össze, főzze 1 percig. Tegye hozzá az uborkát és a csirkéről esetleg lecsorgott szaftot, sózza és borsozza, főzze erős hőn kb. 6 percig. Tegye vissza a csirkét a sütőedénybe, forgassa bele az ételbe. Tegye bele a sáfrányt, fedje és főzze még 4 percig. Forrón tálalja.

 

 

Francia csirke citromosan

Hozzávalók: személyenként 1 csirkemell, fél tojás, kevés finomliszt, normál liszt, 1 citrom, tej, fokhagymapor, bors, só, összesen 5 dl bor, sütéshez vaj, margarin és olaj..

A melleket bőrözze le, csontozza ki, bárd lapjával lapítsa, vagy éles késsel szeletelje kb. 1 cm vékonyra. A tojást verje fel, adjon hozzá kis tejet, fokhagymaport, borsot, részletekben keverje hozzá a finomlisztet míg sűrű, de csöppenthető panírt kap. A citromot hámozza meg és szeletelje vékonyra. Serpenyőben hevítsen vajat margarinnal kb. azonos arányban, 1 ek olajjal együtt. A csirkét forgassa normál lisztbe, a fölösleget rázza le, mártsa a panírba, csöpögtesse le a fölösleget. Süsse a zsiradékon aranybarnára. Vegye ki szűrőkanállal, tartsa melegen. Töltse a bort a serpenyőbe, erős hőn forralja míg az alkohol elpárolog. Utána töltse egy részét a csirkére, maradékát tálalja mártogatni.

 

Francia csirke fokhagymás-boros mártásban

Hozzávalók: személyenként 1 csirkemell, ½ tojás, fűszerezett liszt, vaj a sütéshez; a mártáshoz 2,5 dl bor, 2 ek vaj, 1 ek fokhagyma, só, bors, kukoricaliszt.

A mellet bőrözze le, csontozza ki, panírozza vagy szeletelje vékonyra. A lisztet fűszerezze sóval, borssal és fokhagymaporral. A tojást kb. azonos mennyiségű vízzel  keverje el. Forgassa a húst lisztbe, tojásoldatba, majd újra lisztbe. Serpenyőben olvassza fel a vajat, süsse rajta a csirkét aranybarnára. Szedje ki, tartsa melegen. Új vajon dinsztelje meg a fokhagymát. Töltse rá a bort, főzve sózza-borsozza ízlés szerint. Végül vízben elkevert kukoricaliszttel sűrítse be mártássá.

 

Francia csirke boros-mustáros mártásban

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 1 kk bors, 3 dl csirkeleveslé, 1,2 dl bor, 2 ek dijoni mustár, olaj, rizs.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, szórja meg borssal. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítsen olajat, süsse rajta a csirkét közepes hőn, egyszer megfordítva aranybarnára. Keverje simára a levest,bort és mustárt, öntse a csirkére, forralja fel, majd a hőt lejjebb véve párolja 15 percig. Főtt rizsre tálalja a csirkét, kanalazza rá a mártást.

Sütése mikróban: a megkevert mártásalapot tegye kb. 20x20x5 cm-es mikroálló edénybe, fedje fóliával, a gőznek kis nyílást hagyva egy sarkán, vagy tűvel kilyuggatva. Mikrózza magas hőn 3 percig. Tegye rá a fentiek szerint előkészített csirkét, fóliázza újra és mikrózza magas hőn 5-6 percig. Hagyja állni 10 percet, majd tálalja fentiek szerint.

 

Francia csirke gombával

Hozzávalók (6 sz.): 6 csirkemell, 1,2 dl bor, 3 dl gombakrémleveslé, 10 dkg gomba, 1 kk paprika, 2,5 dl tejföl, főtt rizs.

A melleket csontozza ki, a gombát szeletelje. Sózza a melleket, fektesse tepsibe, bőrös oldalával felfelé. Keverje a bort a gombakrémlevessel, tegye bele a gombát, öntse a csirkére. Süsse közepes hőn (180 C°) 1-1 ¼ órát. Szedje ki a csirkét. Levét öntse serpenyőbe, keverje hozzá a tejfölt. Melegítse fel, ne forralja. Tálalja a csirkére kanalazva a mártást, körítse főtt rizzsel.

 

Francia vidéki csirke

Hozzávalók: 90 dkg csirkehús (mell, comb, szárnytő), 20 dkg gomba, 20 dkg zeller vagy petrezselyem, 2,5 dl bor, 10 dkg sárgarépa, 1 közepes hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek aprított petrezselyemzöld, 1 kk szárított morzsolt kakukkfű.

A csirkét bőrözze le, a gombát és zellert szeletelje, a répát vágja durvára, a hagymát vékony gerezdekre, a fokhagymát törje át. Teflonos serpenyőben, kevés olajon, közepes hőn süsse a csirkét aranybarnára. Zsírját öntse ki. Sózza-borsozza a csirkét. Tegye hozzá a gombát, zellert, bort, répát, hagymát, fokhagymát, babért és kakukkfüvet. Melegítse forrásig, majd vegye lejjebb a hőt, fedve párolja kb. 35-40 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a babért. Szedje ki a csirkét és zöldféléket szűrőkanállal tálra, tartsa melegen. A levet forralja fel, főzze kb. 3 percig, míg kb. 1,2 dl marad, Tálalja a zöldséges csirkére kanalazva a mártást, főtt krumplival körítse.

 

Fricassée de poulet á la Poitevine, csirkebecsinált Poitevine módra (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1 csirke 1,5-2 kg, 1 kg hagyma, 3 dkg vaj, 2 ek liszt, 1 ek ecet, só, bors.

A csirkét kívül-belül törölje meg forró vízbe mártott ruhával, majd darabolja: a combokat és mellet félbe, a szárnyakat használja még fel. A hagymát vágja apróra. A csirkét minden oldalon sózza-borsozza. Nagy serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta a csirkét kis hőn, mindkét oldalán aranybarnára. Vegye ki szűrőkanállal, fedve tartsa melegen. Vaján  a hagymát süsse kevergetve halványbarnára. Szórja rá a fele lisztet, keverje meg, majd keverje hozzá a másik felét. Süsse folyton keverve fél percig, majd vegye a hőt kicsire, adja hozzá az ecetet, jól keverje meg és tegye rá a csirkét. Fedő alatt, kis hőn főzze kb. 40 percig, míg a csirke megpuhul és a hagyma leve mártássá sűrűsödik. Közben kétszer keverje meg, a fedőt csak ekkor vegye le, inkább az edényt hirtelen rántva forgassa meg, hogy ne ragad jon le az étel. Állítsa be a helyes fűszerezettséget. Tálalja forrón, főtt krumplival körítse.

 

Fricassée de poulet au Chablis, csirkebecsinált Chablis borral (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke kb. 1,5 kg, só, fehérbors, 8 ek vaj, 1 púpozott ek liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2,5 dl Chablis (Chardonnay), 2,5 dl csirkeleveslé, 2 zöldhagyma, 4 levél petrezselyemzöld, 1 babérlevél, 2 tojás sárgája, 3 ek tejszín, 1 ek cukrozott vaj, 15 közepes gomba, 1 citrom leve.

A csirkét vágja bontási darabokra, a fokhagymát törje át, a zöldhagymát vágja finomra, a gombát kis vízben párolja enyhén (ne főzze). A csirkét sózza-borsozza, süsse nagy serpenyőben, melyben 1 rétegben elfér, felolvasztott vajon, mindkét oldalán világosbarnára. Szórja meg a csirkét liszttel és fokhagymával, öntse fel a borral és levessel úgy, hogy épp elfedje, tegye bele a petrezselyem- és babérlevelet és a zöldhagymát. Fedő alatt, középmeleg (180 C°) sütőben süsse kb. 30 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a csirkét tálalóedényre, tartsa melegen. Levét magas hőn főzze, míg fele elpárolog, majd sűrítse be vajas tejszínben felvert tojássárgájával. Tegye hozzá a citrom levét és a párolt gombát, melegítse össze, fűszerezze ha kell. Tálalja alulra a csirkét, rá a mártást, körítse főtt rizzsel.

 

Pikárdiai csirke kapormártásban (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 4 spenótlevél, 4 póréhagyma, 4 zöldhagyma, 8 közepes gomba, só, bors, 4 dl csirkeleveslé, 1,2 dl bor, 8 póréhagyma zöldje.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, egészben hagyva panírozza vékonyra, tegye sütőpapírra egyenként. A póré zöldjét szeletelje vékonyra, rakja a mellekre, mellenként ½ hagymát osztva. A gyöngyhagymát, gombát és spenótot vágja finomra, együtt kis vajon, erős hőn süsse keverve fél percig, majd terítse a mellekre. Locsolja meg 1-1 ek borral, sózza-borsozza ízlés szerint, majd tekerje egyenként hengerré. Tegye enyhén vajazott alufóliára, csavarja fel, végeit tűrje be. Tegye a csirkelevessel feltöltött tepsibe, Süsse előmelegített sütőben 25 percig. Közben dinsztelje meg a szeletelt pórét vajon, közepes hőn. Készítse el a mártást. Tálaláskor vegye le a fóliát a csirkéről, szeletelje kb. 6 mm vékony karikákra. Kanalazzon mártást tálra vagy a tányérokra, erre tegye a csirkekarikákat, mellé a dinsztelt pórét.

Kapormártás: olvasszon serpenyőben 1 ek vajat, rajta dinszteljen meg 2 finomra vágott gyöngyhagymát, töltön rá 1,2 dl bort, ugyanennyi levest és 3 ek tejszínt, főzze be felére, szórja meg 2 ek finomra vágott friss kaporral.

 

Poulet á la Montrachet, csirke gombával mártásban (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1 nagy csirke, egyenként 22 dkg fiatal sárgarépa, gyöngyhagyma és gomba, 3 dkg vaj, 1 friss tárkonyág vagy 1-1 kakukkfű, rozmaring és petrezselyemlevél, 1 babérlevél, 1,5 dl bor, 2 tojás sárgája, 3 dl tejszín, só, bors.

A csirkéből a combokat és melleket felezze, a szárnyak végét vágja le, csak a felsoroltakat használja fel. A sárgarépát kaparja, a hagymát héjazza le. Vastag aljú lábasban olvassza meg a vajat kis hőn, tegye rá a csirkét, répát, hagymát és a csokorba kötött fűszernövényeket. Sózza-borsozza, öntse fel a borral, főzze fedő alatt 30 percig, időnként keverve. Mikor a répa és hagyma megpuhult, vegye ki szűrőkanállal, tartsa fedve melegen (pl. párolóedényben). A gombát szeletelje vékonyra, tegye a lébe, sózza és fedje be, párolja  20 percig. A tojássárgákat tegye a tejszínbe, verje fel, tegye félre. Vegye ki a csirkét a léből, rendezze tálalótálcára, tegye köré a zöldségeket. A főzőedényben villa hátával kaparja fel a lesült részt, forralja fel a levet, vegye ki a fűszernövénycsokrot és vegye le a hőről az edényt. Keverjen 1 ek főzőlevet a tojásos tejszínbe, ezt keverje bele a főzőlébe, s folytonos keveréssel  párolja mártássá. Mikor kellő sűrűségű, öntse a csirkére és azonnal tálalja. Mellé főtt rizs vagy nudli illik.

 

Poulet aux champignons, gombás csirke (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, 3 ek liszt, 2 ek tejföl, 1 ek dijoni mustár, 2,5 dl csirkeleveslé, csipet kakukkfű, só és bors, 1 ek vaj, 30 dkg gomba, 2 zöldhagyma, petrezselyemzöld.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, a gombát negyedelje, a zöldhagymát és petrezselyemzöldet vágja finomra. Kis tálban keverje össze a tejfölt 2 kk liszttel, a mustárral és 2 ek levessel, tegye félre. A mellek egyik oldalát fűszerezze kakukkfűvel, sóval és borssal, majd forgassa a maradt lisztbe. Teflonos lábasban vagy mély serpenyőben olvassza meg a vajat közepes hőn, süsse rajta a melleket mindkét oldalon kb. 5-5 percig, míg rózsaszínről kifehérednek. Vegye ki, tartsa melegen. Zsírján süsse a gombát 3 percig. Öntse rá a maradék levest, forralja fel és főzze 3 percig. Keverje hozzá a tejfölös mártást, tegye bele a zöldhagymát, főzze kb. 3 percig, míg besűrűsödik. Tálalja a csirkére kanalazva a mártást, szórja meg petrezselyemzölddel.

 

Poulet Basquaise, baszk csirke (francia)

Hozzávalók: 1 csirke kb. 1,2 kg, 3-4 ek olaj vagy margarin, 1 kg paradicsom, 25 dkg friss édes paprika, 2-3 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 25 dkg rizs, só, bors.

A csirkét vágja bontási darabokra. Forraljon 2 liter vizet, főzze benne a paradicsomot 2-3 percig, míg héja leválik, hámozza meg és vágja kockákra. A paprikát magozza ki és vágja nagyobb darabokra, a hagymát és fokhagymát finomra. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat vagy margarint, süsse rajta a csirkét aranybarnára (kb. 5 perc). Adja hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát, sózza és borsozza. Fedve, kis hőn párolja 45-50 percig. Közben, 20 perccel kész előtt kezdje főzni a rizst: lábasban hevítsen 2 ek olajat vagy margarint, mikor forró, tegye rá a rizst, sózza-borsozza, jól keverje össze. Töltsön rá kétszeres térfogatú vizet, párolja fedve, kis hőn 17-20 percig, míg a rizs megfő (mire a vizet teljesen felissza). Tálalja előbb a rizst kanállal elsimítva, rá a csirkét zöldséges mártásával.

 

Poulet Clemenceau, fokhagymás csirke borsóval (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke kb. 1,3 kg, 6 gerezd fokhagyma, 1 ek vaj, 1 ek olívaolaj, 2,5 dl víz vagy csirkeleveslé, 2,5 dl fehérbor vagy vermut, 20 dkg zöldborsó, 4 krumpli, 1,2 dl kukoricaolaj, 1 fej fokhagyma, liszt.

A csirkét vágja bontási darabokra, a fokhagymát vágja finomra vagy törje át, a borsót főzze meg, a krumplit hámozza meg és vágja kockára. A csirkét forgassa lisztbe, süsse vaj-olívaolaj keveréken, közepes hőn aranybarnára. Tegye rá az 1 fejnyi fokhagymát, süsse kb. 1 percig. Öntse le a zsiradékot úgy, hogy kb. 2 ek maradjon, töltse fel a bor és víz vagy leves felével. Párolja kis hőn kb. 1 ½ órát, időnként hozzáadva a bor és víz másik feléből, mikor szükséges. 15 perccel elkészülte előtt másik serpenyőben hevítse a kukoricaolajat, süsse rajta a krumplit és 6 gerezd fokhagymát. Mikor majdnem kész, adja hozzá a borsót és melegítse össze. Szedje ki szűrőkanállal, tegye a csirkére, keverje össze. A mártás elég kell legyen, hogy a csirkét és zöldféléket bevonja. Főtt rizzsel vagy nudlival körítse.

Megjegyzés: bár a recept nem tartalmazza, só és bors ajánlott.

 

Poulet fleury, virágzó csirke (francia)

Hozzávalók (4 sz.): 2 csirkemell, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy zeller vagy petrezselyem, 3 dkg zöldborsó, 8 zöldhagyma zöldje, 5 dl csirkeleveslé, 2,5 dl habtejszín, 6 dkg gomba, só, bors, paprikapor.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, felezze el, a sárgarépát, zellert vagy petrezselymet és hagymalevelet vágja gyufányira, majd blansírozza külön-külön: a répát és zellert sós vízben főzze 3 percig, a hagymalevelet sótlanban 1 percig, majd dobja hideg vízbe. A csirkemellet klopfolja kíméletesen (bárd lapjával) kb. 1 cm vékonyra. Tegyen minden zöldségből 1-2 darabot a mellszeletekre keresztirányban, majd göngyölje tekerccsé a szeletet, végeit tömje be és tűzze össze, hogy szilárd tekercset adjon. A levest melegítse forrásközelig, tegye bele a tekercseket és párolja kb. 6 percig, vagy egyszer megfordítva 4-4 percig. Vegye ki, tartsa melegen. Forralva sűrítse be a levest felére. Adja hozzá a tejszínt és főzze be újra felére. Szeletelje a gombát és tegye a lébe. Sózza-borsozza ízlés szerint. A meleg hústekercseket göngyölje ki, vágja átlósan kb. 5 keskeny csíkra. Tálalja a mellcsíkokat csillagalakba rendezve a tányérokon, a mártást mellé kanalazva és kevés paprikával megszórva, a gombaszeleteket elosztva.

 

Poulet Parisienne (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 6 csirkemell, 3 dl szűrt gombakrémleveslé, 12 dkg gomba, 1 kk paprika, 1,2 dl bor vagy vermut (kihagyható), 2,5 dl tejföl 3 ek liszt, só, bors.

A melleket enyhén sózza-borsozza, tegye agyagtálba. Öntse rá a levest és bort, tegye bele a szeletelt gombát, szórja meg a paprikával. Főzze nagyon kis hőn 6-8 órát, vagy közepes hőn 2 ½-3 ½ órát. Vegye ki a melleket 30 perccel kész előtt, keverje a tejfölt a lébe. Tálalja a csirkére a mártást, mellé főtt rizst vagy nudlit adjon.

 

Poulet Provençale, provanszi csirke (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1,5 kg csirkehús, 4 ek olívaolaj, 2 ek vaj, 1 közepes hagyma, 1 zeller, 2,5 dl víz, 2 csirkeleveskocka, 20 dkg paradicsom, 4 ek liszt, 3 ek bor, 2 ek vágott petrezselyemzöld, só, bors.

A csirkét bőrözze le, csontozza ki, a hagymát és zellert vágja apróra. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat a vajjal, süsse rajta a csirkét mindkét oldalán aranybarnára, vegye ki szűrőkanállal. Zsiradékán süsse a hagymát a zellerrel kb. 5 percig. Keverje bele a lisztet, majd lassan öntse hozzá a  vizet a leveskockákkal. Tegye rá a paradicsomot, keverje míg felforr. Sózza és borsozza. Tegye bele a csirkét, bort és petrezselymet, párolja fedve kb. 30 percig, míg a csirke megpuhul.

 

Poulet Vallée d’ Auge, Auge-völgyi csirke (francia)

Hozzávalók: 2 csirkemell, 1 dl konyak vagy Calvados, 2 ek vaj, 2,5 dl almalé, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, ½ kk kakukkfű, 1 ek dijoni mustár, 1 alma.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, a hagymát szeletelje, a fokhagymát törje át, az almát szeletelje és magozza ki. Serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta a csirkét közepes hőn oldalanként kb. 3 percig aranybarnára. Adja hozzá az almalevet, hagymát, fokhagymát és kakukkfüvet, fedve főzze 10-12 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a csirkét, tartsa melegen. Vegye erősre a hőt, töltse az edénybe a konyakot, gyújtsa meg, hagyja égni míg kialszik. Főzze a szószt míg enyhén besűrűsödik. Tegye bele a mustárt és almát, jól keverje össze. Tálalja a csirkére kanalazva a mártást.

 

Poulet Villeroy, csirke tejszínes mártásban (francia)

Hozzávalók: 4 csirkemell, 5 dl csirkeleveslé, 1 liter rántással sűrített csirkeleveslé, fél citrom leve, 1 dl gombakrémleveslé, 5 tojás sárgája, 1,8 dl tejszín, só, fehérbors, 2 ek sonkalé (kihagyható), 3 tojás, prézli, olaj.

Vastag aljú mély serpenyőben vagy lábasban keverje a levest, rántással sűrített levest (8-8 dkg lisztet és vajat süssön világos mártássá, ezt keverje kis levesben simára, majd keverje bele a levesbe), citromlevet és gombalevest. Melegítve, keverve sűrítse be 1 liternyire. A tojássárgáját a tejszínnel verje fel, keverjen hozzá kevés meleg levest, majd a leves 1/3-át, s mikor sima, keverje bele a levesbe. Főzze még pár percig, hogy jól besűrűsödjék. Szűrje át finom szűrőn, hagyja kihűlni. Utána egyik felét töltse serpenyőbe, tegye hozzá a sonkalevet, főzze kevergetve míg megáll a kanál hátán. Ez a Villeroy mártás.A csirkét vízben párolja csaknem készre, vegye ki, hagyja kihűlni. Merítsen minden darabot a Villeroy mártásba, hogy vastagon bevonja. A 3 tojást keverje ugyanannyi vízzel, verje fel. Merítse a melleket a tojásoldatba, majd forgassa prézlibe. Süsse olajon, erős közepes hőn, mindkét oldalon aranybarnára. Tálalja rizságyon, a mártás másik felét mellé adva. A csirkét felvágva a panírhoz használt mártás egy része folyékony, a puhára sült hús köré ömlik.

 

Suprémes de volaille á blanc, csirkejava fehér mártásban (francia),

Hozzávalók (4 sz.): 4 csirkemell, ½ ek citromlé, 1 kk só, csipet fehérbors, 4 ek vaj; a mártáshoz: 3 ek csirke- vagy marhahúsleveslé, 3 ek bor vagy fehér vermut, 2,5 dl tejszín, 2 ek vágott petrezselyemlevél, só, bors és citromlé ízlés szerint.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, kenje be citromlével, sózza-borsozza. Serpenyőben hevítse a vajat míg bugyborékolni kezd, forgassa bele a melleket. Fedje az edényt sütőpapírral vagy fóliával, tegye magas hőre (200 C°) előmelegített sütőbe, süsse 6 percig. Ellenőrizze ujjnyomással: ha teteje lágy és kásás, süsse még 1-2 percig, míg enyhén ruganyosnak nem találja, akkor készre sült. Vegye ki a csirkét, tartsa melegen. Készítse el a mártást: a vajas serpenyőt tegye erős lángra, töltse bele a levest és bort, folyamatosan keverve forralja 2-3 percig, míg enyhén besűrűsödik. Fűszerezze ízlés szerint sóval, borssal és citromlével. Öntse a mártást a csirkére, szórja meg petrezselyemzölddel tálaláskor.

 

Sült csirke Madeira borral (francia)

Hozzávalók (6 sz.): 1 csirke kb. 1 kg, 4 csirkeszárny, 2 csirkehát, 2 ek vaj, 1 hagyma, 3 zeller vagy petrezselyem, 2 sárgarépa, 2 babérlevél, 2 ek fűszernövénykeverék, 25 dkg vaj, 0,6 dl Madeira (édes vörös desszertbor), 1 liter csirkeleveslé, 1 ek vaj, 1 ek liszt, petrezselyemzöld, só, bors.

A csirkének vágja le a nyakát és lábvégét, a törzset szárnnyal-combbal hagyja egyben, a hagymát vágja héjastól durvára, a zellert és répát durvára, a petrezselyemzöldet finomra. Nagy serpenyőben olvasszon 2 ek vajat, keverje bele a hagymát, zellert, répát és a fele fűszernövény-keveréket, tegye rá a csirkeaprólékot, szárnyat és hátat. Süsse kb. 40 percig, magas hőn, gyakran keverve, míg jól megbarnul. Vegye a hőt közepesre. Közben keverje 25 dkg vajhoz a fűszernövény-keverék másik felét, kenje be vele a csirkét kívül-belül, a mell bőre és húsa közé is, tegyen 2 ek fűszeres vajat a hasüregbe. Szórja meg sóval és borssal. Kösse ét zsinórral, hogy tartsa formáját, tegye a sütőedénybe a zöldségekre. Süsse 15 percig, közben öntözze az edénybe kicsorgott szafttal. Fordítsa meg, süsse még 15 percig. Fordítsa mellel felfelé, töltse rá a bort, süsse tovább kenegetve kb. 15 percig  míg a comb legvastagabb részén megszúrva a szivárgó leve nem véres, hanem halvány. Tegye át tálra, vegye le róla a zsinórt, fedje fóliával. Töltse a levest a sütőedénybe, forralja míg negyede elfő, közben kaparja fel a lesült alját. A sűrű levet szűrje át, zsírját szedje le. Serpenyőben olvasszon 1 ek vajat kis hőn, keverje bele a lisztet, süsse 3 percig, majd lassan keverje bele a leszűrt mártást. Párolja 5  percig kevergetve, sózza-borsozza ha kell. Tálalja a csirkét a zöldséggel, petrezselyemzölddel megszórva, a mártást külön adva, főtt krumplival vagy rizzsel körítve.

 

Csirke citrommal, krumplival és fokhagymás tejföllel (görög)

Hozzávalók: 1 egész csirke vagy mellek, 2 ek olívaolaj, 3 ek citromlé, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 dl csirkeleveslép, tejföl.

A csirkét vágja bontási darabokra, a mellet felezze. Keverjen pácot az olaj, citromlé, fokhagyma, só és bors hozzáadásával, 10 perc pihentetés után tegye bele a csirkét, pácolja hűtve 1 ½ órát. Süsse a csirkét roston vagy tepsiben, erős hőn (200 C°) kb. 1 órát, míg átsül. Közben a szeletelt kirumplit tegye tepsibe vagy jénai tálba, öntse rá a páclevet és levest, süsse a csirke mellett míg teteje enyhén barnulni kezd. Keverje tejfölbe az áttört fokhagymát, hagyja állni hűtve 1 órát. Tálalja a csirke mellé a krumplit, külön mártogatni a fokhagymás tejfölt (a krumplit mártogatják bele).

 

Kotopulo dzsuvecsi (görög)

Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke kb. 1,3 kg, 3 ek olívaolaj,

 
Névnaposaink
Ma 2025. Május 17. Szombat, Paszkál napja van. Sok boldogságot kívánok!
 
Nemzetek konyhája
 
Olvasnivaló
 
Érdekességek
 
Fűszerkalauz
 
Ajánló
 

A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG