Zöldbabfőzelék - vectra777 módra
Hozzávalók:
v Cca. 1 kg zöldbab
v 3 – 5 gerezd zúzott fokhagyma,
v 1 db közepes fej vöröshagyma
v 2 db zöldpaprika
v 1 db érett, pirospaprika
v 3 evőkanálnyi olívaolaj, vaj, főzőmargarin
v Cca. 4 – 6 evőkanálnyi liszt,
v Fűszerpaprika
v Csipetnyi tárkony
v Csipetnyi bazsalikom
v 4,5 dl tejföl
v cukor
v só.
Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük, végüket egyenként levágva leszálkázzuk, vagyis a középen hosszában húzódó rostszálat lehúzzuk. A már szálkátlan babot cca.2 centis darabokra vágjuk, és lábasba tesszük. Cca.1 liter hideg vizet ráöntünk, és felforraljuk. Közben a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, megsózzuk, lefödve, kis lángon kb. 25 perc alatt, puhára főzzük.
A vöröshagymát apróra felkockázzuk, és az általunk alkalmazott zsiradékban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a fűszereket, a felkarikázott zöldpaprikákat, valamint a cikkekre vágott paradicsomot, kissé megpároljuk (lecsóalapot készítünk).
A megfőtt babhoz öntjük a fenti módon elkészített lecsóalapot, összeforraljuk, majd az eközben a tejfölből és a lisztből csomómentesre gondosan kikevert habarást a megfőtt babba szűrjük.
Még egyszer felforraljuk, illetve kiforraljuk.
Forrón tálaljuk, feltétként sertés-, vagy baromfivagdaltat adunk hozzá.
(Vectra777) |