bobemama
*BEJELENTKEZÉS*
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

 SZÉP NAPOT  MINDEN KEDVES LÁTOGATÓMNAK! KÖSZÖNÖM, HOGY MEGTISZTELTÉL LÁTOGATÁSODDAL! GYERE VISSZA MÁSKOR IS! SZERETETTEL VÁRLAK!

 

  

   

VÁCSZENTLÁSZLÓ-LAKÓHELYÜNK-S MÁS

NINCS PÉNZED TINTAPATRONRA...?

ITT MEGKERESHETED AZ ÁRÁT!...

KATT IDE!

 

 

Google

 

 
Menü
 
*MENNYI AZ IDŐ ?*
 
*VENDÉGEIM SZÁMÁT FIGYELI*
Indulás: 2006-08-23
 
HASZNOS LINKJEIM
 
NŐI OLDALAK
 
IRODALOM,GONDOLKODÓ
 
KÖNYV
 
VICCEK
 

 

 

 

  MUNKA- ÁLLÁS LEHETŐSÉGEK 1.

Tovább >>

 

  

 

 

 
IDŐJÁRÁS JELENTÉS
 

 

 

  

 

 

 

 

 
H Í R E K
 

Ülj ide mellém…

 

Ülj ide mellém s nézzük együtt
az utat, mely hozzád vezetett.
Ne törődj most a kitérőkkel,
én is úgy jöttem, ahogy lehetett.
Hol van már, aki kérdezett,
és hol van már az a felelet,
leolvasztotta a Nap
a hátamra fagyott teleket.
Zötyögtette a szívem, de most szeretem
az utat, mely hozzád vezetett.

 (Csukás István)

 

 

Várlak

Merengve ültem a parton,
Rám köszöntött lassan az alkony.
S a vén Duna két partján
Szürkeség nyugodott mélán.
Egyedül éreztem magam,
A szél hátrafújta hajam,
S a vén Duna két partján
Az este leszállt már némán.

Várlak. "Talán nem jössz el?"
Furcsa érzés töltött el,
S a vén Duna két partján
Sötétség záporozott rám.

Indulni készültem éppen,
Mikor meghallottam lépted,
S a vén Duna két partján
Kigyúlt a lámpaszivárvány.

 

 
¤HA AJÁNDÉKOZNI AKARSZ¤
 
¤BARÁTI MAGAZINOK, OLDALAK¤
 
 
¤Z E N É K¤
 
 

 

 

 

 
B¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤B
 

 

A VERS

 

A villám sem él sokáig,

fényében magányosan,
csupán addig, míg elérhet,

felhőtől az első fáig,
mellyel egyesülni vágyik.
A vers maga is olyan.
Fényében magányosan addig él,

ameddig élhet,
felhőtől elér a fáig, indul tőlem,

s meglel téged.

 

 

 

 

 
E-MAIL¤FIÓKOK
 

 

 

NEM ILLIK MÁS DESINGJÉT HASZNÁLNI! 

„Azért van síró, hogy vigasztald,

Éhező, hogy teríts asztalt.

Azért van seb, hogy bekösse kezed,

Vak, elhagyott azért van, hogy szeresd!

Azért van annyi árva, üldözött,

Hogy oltalmat nyerjen karod között.

Az irgalmat kínok fakasztják,

Mélység felett van csak magasság.

Ha más gyötrődik, vérzik, szenved,

Azért van, hogy megmutassad,

Mennyi SZERETET van Benned!”

 

"A végtelenhez mérve nem is létezünk,

A csillagévek óráin egy perc az életünk.

Az ember önmagában semmit sem ér,

Ha nincsen barátunk, elvisz a szél."

  

 
 

 

 

 
 

 

 

 
 
 
 

 

"Amikor gyenge vagy,

akkor vagy a legerősebb.

Amikor semmid sincs, tiéd
az egész világ.

Amikor végképp elbuktál,

és úgy érzed, már nem bukhatsz
alább, akkor már csupán

egyetlen sóhajtás a győzelem.

Egyetlen sóhajtás.
Sóhajts!

Fújd ki a levegőt,

ereszd el a kétségbeesést,

ereszd el dühödet,

ereszd el a görcsös akaratot!"

 

 

  

AZ ÉN SZIVEM

Az én szívem játszik,
ingemen átlátszik,
másik szívvel tündérkedik
hajnalhasadásig.

Születtem, felnőttem
durva gaz-erdőben,
virág vagyok, attól félek:
csalán lesz belőlem.

Szaporodik évem
fényben, égdörgésben,
ecetért kell elcserélni
minden édességem.

 

(Nagy László)

 

  NEM ILLIK MÁS DESINGJÉT HASZNÁLNI!

 

 „Az Isten az egyszerűség,

Unja a túlságos jókat,

Unja a nyugtalanokat

S a sokszerű, nagy álmodókat.

 

Az Isten engem nem szeret,

Mert én sokáig kerestem,

Még meg se leltem s akkor is

Kötődtem, vele s versenyeztem.

 

Az Isten van valamiként:

Minden Gondolatnak alján.

Mindig neki harangozunk

S óh, jaj, én ott ülök a balján.”

 

(Ady Endre: Az Isten balján)

 

 

 

   

  Halk, bánatos szökés

Halkabban daloljatok,
Északi, vándor dalok,
Hirtelen, kósza dalok,
Szél-viharok.
Ma június van
S kissé búsan
Jöttem el valahonnan.
Jóéjszakát se mondtam.
Meleg, vihartalan
Nyárban
Tettem be oda a szívem
S a lábam
S szeretném kivonni őket,
E hamar lépegetőket.
Halkabban daloljatok,
Északi, vándor dalok,
Hirtelen, kósza dalok,
Szél-viharok.

 

(Ady Endre)

 

Jó éjszakát

 

Falon az inga lassú fénye villan,
Oly tétován jár, szinte arra vár,
Hogy ágyam mellett kattanjon a villany,
S a sötétben majd boldogan megáll.
Pihenjünk. Az álomba merülőnek
Jó dolga van. Megenyhül a robot,
Mint ahogy szépen súlya vész a kőnek,
Mit kegyes kéz a mély vízbe dobott.

Pihenjünk. Takarómon pár papírlap.
Elakadt sorok. Társtalan rímek.
Megsimogatom őket halkan: írjak?
És kicsit fájón sóhajtom: minek?
Minek a lélek balga fényűzése?
Aludjunk. Másra kell ideg s velő.
Józan dologra. Friss tülekedésre.
És rossz robotos a későkelő.

Mi haszna, hogy papírt már jó egypárat
Beírtam? Bolygott rajtuk bús kezem
A tollra dőlve, mint botra a fáradt
Vándor, ki havas pusztákon megyen.
Mi haszna? A sok téveteg barázdán
Hová jutottam? És ki jött velem?
Szelíd dalom lenézi a garázdán
Káromkodó és nyersdalú jelen.

Majd egyszer... Persze...

Máskor... Szebb időkben...
Tik-tak... Ketyegj, vén, jó költő-vigasz,
Majd jő a kor, amelynek visszadöbben
Felénk szíve... Tik-tak... Igaz... Igaz...
Falon az inga lassú fénye villan,
Aludjunk vagy száz évet csöndben át...
Ágyam mellett elkattantom a villanyt.
Versek... bolondság... szép jó éjszakát!

 

(Tóth Árpád)

 

 

 

 

 
MAI HANGULAT...
 
¤KIPRÓBÁLT-FINOM-RECEPTJEIM¤
¤KIPRÓBÁLT-FINOM-RECEPTJEIM¤ : A tél másik gyógyszere: A FOKHAGYMA

A tél másik gyógyszere: A FOKHAGYMA

bb  2006.10.19. 08:47

Mindent és mindent amit csak lehet a fokhagymáról...

 

  Fokhagyma

Sok minden tisztázatlan a fokhagyma körül: számos változatának igen különböző a környezeti igénye, különböző a természetes szaporodásuk módja is; sokat tudunk és sok mindent, nem tudunk az élettani hatásáról, és nincsenek tisztázva termesztésének körülményei se minden vonatkozásban. Annyi azonban bizonyos, hogy a fokhagyma egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Nem magyar specialitás azonban, mert az egész világon termelik és fogyasztják - helyenként nagyobb mértékben és kiterjedtebben, mint nálunk.  A korszerű orvostudomány elismeri, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést, fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert. Régi mondás, hogy a tartós egészség feltétele naponta egy vöröshagyma, két gerezd fokhagyma és három alma. Ezt a receptet sok kertészkedő megfogadhatná, és alkalmazhatná Saját terményei felhasználásával!  Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása. A Kochféle tbc-bacilusokat 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Tudományosan igazolt gyógyhatásai mellett széles körben használták (és egyes helyeken használják még ma is) varázsszerként: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, és azt tartották róla, hogy az megvédi őket a szemmelverés és a betegségek ellen.  Mindent azonban még a tudósok se tudnak erről a titokzatos növényről. Azt például csak nemrég állapították meg, hogy nagyon kifejezett hatása van a környezetében élő növényekre, illetve a növényeken élősködő kártevőkre és kórokozókra. Most, amikor a növények vegyszerek nélküli termesztése előtérbe lépett, sokan és sok helyütt vizsgálják, hogy a fokhagyma milyen segítséget tud nyújtani a környezetükben élő többi haszonnövények megvédésében.  A növény Kirgízia sztyeppjeiről származik, de már az ókorban eljutott az akkor virágkorukat élő, nagy hatalmú mediterrán országokba; az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak rendszeresen fogyasztották, és persze termesztették is.  Nálunk viszonylag kis területen termelik - azt is főként a kiskertekben. Jelentősége mégis kitüntetett, mert szinte mindennap szüksége van a háziasszonyoknak egy-egy gerezd fokhagymára. Kis termény - szokták mondani. Amikor azonban egy esztendőben, valamiféle okból nem volt a piacon fokhagyma, a hiánya joggal okozott kényelmetlen közérzetet a lakosság köreiben. Termesztése a fokhagymának sokféle változata van; egyesek magot érlelnek, tehát magról szaporíthatók. Akadnak olyanok, amelyek a magszár csúcsán kis hagymácskákat hoznak létre, mások viszont sarjhagymákkal szaporodnak. A nálunk általában termelt változat nem hoz magot, de vannak tavaszi és őszi fokhagymák, amelyeknek az ültetési időpontját nemkívánatos felcserélni, vagyis az őszieket ősszel, a tavasziakat tavasszal kell elduggatni. Mert nálunk a fokhagymát úgy szaporítják, hogy a gerezdekből álló és csupán fellevelek által összetartott hagymát szétszedik, és a gerezdeket duggatják a földbe. Az a tapasztalat, hogy az őszi duggatás eredményesebb, mert nagyobb és biztosabb termést ad, mint a tavaszi.  A fokhagyma voltaképpen nem igényes növény. Elviseli a téli hideget és a nyári meleget. Fényigénye nem nagy, a kisebb árnyékban is jól tenyészik, ezért nyugodtan ültethetjük gyümölcsfák közé vagy vegyesen, más, magasabb termetű növényekkel (pl. csemegekukoricával) is. Erős, bojtos gyökérzetével még a viszonylag száraz talajból is felveszi a neki szükséges vízmennyiséget, ezért öntözni nem szükséges. Kifejezetten nem kedveli, ha frissen trágyázott talajba kerül, ezért inkább úgy válasszuk meg a helyét, hogy az előző évben bőségesen trágyázott ágyás jusson a számára. Az természetesen fontos, hogy a földet alaposan előkészítsük a számára: a mély ásást meghálálja. Október elején duggassuk a gerezdeket. Nem fejleszt nagy lombot, ezért elég sűrűn lehet ültetni, vagyis 25 cm sor- és 10 cm tőtávolságra. Egy hagymában rendszerint 8-12 ültetésre alkalmas gerezd található. Egy gerezd 2,5-3,0 gramm, így m2-enként 60-100 gramm vetőanyag szükséges. Az elduggatott gerezdek még ősszel meggyökeresednek. Télen legföljebb némi lombtakarással kell védeni a kemény hidegek ellen. Tavasszal korán növekedésnek indul, és lapos leveleket növeszt. (Rokonának, a vöröshagymának hengeres, csőszerű levelei vannak).  A nyári munkák kapálásból és gyomlálásból állnak. Minthogy kis lombja kevés árnyékot vet, ezért a környéke erősen gyomosodik. Kapáláskor vigyázni kell arra, hogy a fejlődő hagymákat ne sértsük meg.  Kártevője és betegsége nem szokott fellépni, ezért vegyi védelemre nincs szüksége.  A növekvő fokhagymákat már nyáron lehet használni friss fogyasztásra - annál is inkább, mert ilyenkor az előző évi termés már rendszerint elfogyott. Az állomány kiszedésére augusztusban akkor kerül sor, amikor a növények levelei megsárgulnak, a szára elszáradt. Ekkor a hagymákat kihúzogatjuk, vagy nagyon kötött talaj esetén kiássuk a földből, napon megszárítjuk, megtisztogatjuk, és csinos koszorúba, füzérbe kötjük, majd száraz helyen tároljuk. A fokhagymakoszorúk - a paprikafüzérekhez hasonlóan -a konyhák szép és a helyhez illő díszei.  A fokhagyma kiszedése után az ágyást ne hagyjuk üresen. Újabb felásás és elmunkálás után az ágyást fejes saláta palántázásával, spenót vagy cékla vetésével hasznosíthat Termésmennyiség: 1-1,5 kg/m2. Egy kilóban 30-32 db fokhagyma van. Felhasználása a fokhagyma jellegzetes, igen hosszú ideig tartó, intenzív szagát egy kéntartalmú vegyület, az allil-szulfid okozza. Ezt sokan - magukon és másokon - túlságosan is áthatónak és kellemetlennek tartják, ami messzemenően egyéni megítélés dolga; ha nem is kellemes, de nem visszataszítóbb, mint a nem kevésbé intenzív pálinkaszag.  Ezen is lehet azonban segíteni: ha a fokhagymás-zsíros pirítós fogyasztása után szájat mosunk, majd megiszunk egy pohárka tejet, esetleg elropogtatunk egy szem pörkölt kávét, akkor a szaga nagymértékben mérséklődik.  Romváry Vilmos írja, nagyszerű Fűszerekkönyve című művében: "Átható izét és szagát fokozza, ha helytelenül zsírban pirítjuk, mert ez által megkeseredik. A korszerű főzési előírások szerint a fokhagymát egész gerezdben kell az ételbe tenni, vagy közvetlenül tálalás előtt kell lekaparva ízesítőnek felhasználni. Ilyen módon sokkal frissebb, aromásabb ízt ad anélkül, hogy kellemetlen szagot árasztana. A főtt ételből, például húslevesből vagy kocsonyából az étel elkészülte után a fokhagymát dobjuk ki. Azok, akik egyáltalán nem bírják illatát, pótolhatják vöröshagymával vagy metélőhagymával.” A magyar háziasszonyok húsok spékelésére, mártás készítésére és sokféle főtt étel ízesítésére használják - nagy sikerrel.  Akinek nincs kertje, vagy aki a kertjében nem termel fokhagymát, az nemcsak a piacon és az üzletekben árusított fokhagymával ízesítheti a házikosztot, hanem a konzervgyárakban készített fokhagymapasztával és -porral is. Nemrég forgalomba került a fokhagymás konyhasó is.

 

 

A fokhagyma, /Allium kativum/ egészségmegőrző szerepéről, már 35oo éve vannak feljegyzések, mert egy Kr.e. 15oo-ban írt papiruszra az egyiptomi tudósok, az illatos gumó 22-féle orvosi alkalmazását jegyezték fel, de Hérodotosz a neves görög történetíró is megemlíti, hogy a Kheopsz-piramist építő munkások azért bírták az embertelenül nagy igénybevételt, mert táplálékuk egyik legfontosabb összetevője a fokhagyma volt. A babiloni királyi kertről készült kimutatásban első helyen említik, s népszerűségére egy régi, perzsa udvarból fennmaradt feljegyzés is kitér, amikor leirja, hogy a király és udvartartása naponta 26 kg fokhagymát fogyasztott el. Jellegzetes illatát az allicin nevű olaj okozza. Tartalmaz káliumot, B1-, B6-, C- és K-vitamint, valamint szelént. De hasonló, elképesztő adatokat ismerünk sumér, asszír, föníciai és zsidó forrásokból is. Mindez arra utal, hogy a fokhagyma az orvostudomány és a gasztronómia történetének is egyik fontos fejezetét alkotja. Őshazája Közép-és Nyugat-Ázsia. Európába is a kirgiz sztyeppékről került át, állítólag-Dzsingisz kán lovasai hozták be, akiknek süvege is fokhagymafejre emlékeztetett. A különleges ízű és illatú fűszernövény hamar népszerűvé vált a kultúrnépek körében is, így felhasználása végigkíséri az emberiség kultúrtörténetét, mert jelentősége, szerepe a legújabb korban sem halványult el, különösen az után, hogy l858-ban Louis Pasteur felfedezte a fokhagyma baktériumölő képességét. De az orvostudomány még napjainkban is tartogat meglepetéseket: l983-ban Sydney Belman amerikai biokémikus laboratóriumi kísérletei során rájött, hogy az egerek bőrének fokhagymaolajos ecsetelésével meggátolható a daganatok kifejlődése. Gyógyszerként már a régi arab orvosok is használták különböző betegségek ellen De egy XVII. századi orvoskönyvben is százféle alkalmazását említik.

A fokhagyma rákellenes hatásának egyik magyarázata a szabadgyök-képződést gátló tulajdonsága. Ezek a reaktív molekulák okolhatók a daganatok kialakulásáért, mert károsítják a DNS-t, a sejtmembránt és a sejtfehérjéket.

A fokhagyma sok jódot, cinket, ként, foszfort, B1- és B2-vitamint tartalmaz, valamint megtalálhatók benne baktérium-és csíraölő anyagok /allicin és akrolein/ is. Azokon a vidékeken, ahol bőségesen és rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, a rákos megbetegedések ritkábban fordulnak elő.

 

Kénköves istenáldása /Fokhagyma az egészségért/

Honnan származik az illata? - Melyek a gyógyító hatásai? - Bánjunk vele kíméletesen!

Randevú előtt még a legelszántabb rajongói is tartózkodnak fogyasztásától, hiszen amilyen egészséges - éppoly büdös is. A fokhagyma a magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere. Nem kifejezetten magyar növény, hiszen különböző méretűre növő változatait szerte a világon termesztik. A fokhagyma, évelő növény, a levele félméteresre is megnőhet, de a növény legfontosabb része a hagymája. A gerezdek száma növényenként változó. Fogyaszthatóak a friss gerezdek és a szárított fokhagyma, kapható tabletták, kapszulák formájában vagy olajban, alkoholban tartósítva is. Őshazája egyes források szerint valahol Ázsiában keresendő, de ismert, hogy már az egyiptomi piramisépítők is előszeretettel fogyasztották gerezdjeit. Természetesen e csodálatos épületek nem csupán a fokhagyma erejét bizonyítják, de az állítólag fokhagymaadagjuk csökkentése miatt sztrájkba lépő rabszolgáknak minden bizonnyal jó okuk volt hinni e növény jótékony hatásaiban.  Mi az oka annak, hogy egy fokhagymás pirítós után rendszerint nem elég csupán fogat mosni, ahhoz hogy a jellegzetes fokhagymaillattól megszabaduljunk? 

A fokhagyma illatát és gyógyhatását egyaránt a gerezdekben található mintegy
100 kéntartalmú vegyületnek köszönheti. A szétzúzott vagy szétrágott fokhagymából felszabadul egy allicin nevű anyag, melynek egy része ezek után tovább bomlik, s ebben a folyamatban újabb - szintén gyógyhatású - kénvegyületek keletkeznek (pl. ajoén). Ezek a kénvegyületek hő hatására könnyen felbomlanak, illetve ki sem alakulnak, ezért az igazi fokhagymarajongó, illetve gyógyhatását teljes mértékben élvezni szándékozó a fokhagymát csakis nyersen fogyasztja. Ennek mellékhatása az egyhamar nem távozó fokhagymaszag, ami nemcsak a leheleten érezhető, de mert a bőrön keresztül is távozik, az egész testet a növény "illatába" burkolja.
A fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést, gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok, és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. Perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami hasznos lehet azok számára, akik emiatt szenvednek puffadástól, felfúvódástól. Az említett kéntartalmú vegyületek bizonyos mértékig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami viszont segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. A szívműködést se; tő hatása is ismert, egyes alkotóelemei i vén lassítja a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul a szívizom vérellátottság tápláltsága, nő a szív teljesítőképessége. Hatásos a fokhagyma a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszer. Valószínűleg a prosztatarák kialakulásának megelőzésében is jótékony hatású. Mint már említettük, a fokhagyma kiváló fűszer is, számos ételünk elképzelhetetlen nélküle. Amire azonban mindig ügyeljünk: ha helytelenül, zsírban pirítjuk, könnyen megkeseredhet. A legjobb, ha gerezdjeit egészben tesszük az ételbe, ám ha mégis daraboljuk, vagy passzírozzuk, bánjunk vele kíméletesen!

 Fokhagyma /Allium sativum/

A fokhagymának több fajtáját ismerjük. Nálunk két nagy csoportra oszthatjuk, ezek a tavaszi és az őszi fokhagyma. A tavaszi fokhagymát tavasszal ültetjük s az egész évre, termeljük, mert eláll. Az őszi fokhagyma gerezdjei jóval nagyobbak, de ha melegben tároljuk, hamarosan megapad, kihajt.  A fokhagyma használata elterjedt a magyar konyhán. Sokféle jó tulajdonsággal rendelkezik, köztük baktériumölő hatása is van, mint az őrölt paprikának, ami lehetővé teszi, hogy a házikolbász megtartja kitűnő izét. 

Tápértéke: Nehéz szólni a fokhagymáról, annyi értékes tulajdonsága van. Ezek határozzák meg, különösen a betegnek, hogy menny is a tápértékük. Eltekintve a szagától, nagyon jó gyógyhatása van a fokhagymának, minden szempontból, mert vitaminokban és ásványi sókban bővelkednek. 

Gyógyító hatása: A fokhagyma hagyományos gyógyszer a népi gyógyászatban. Még a boszorkányűzésben is szerepet kapott, ami azt bizonyítja, elődeink igen csak hittek hatóerejében. Legtöbb esetben beválik a fokhagyma, mint gyógyszer, de mint minden mással, módjával bánjunk vele.

Vírusos agyhártyagyulladás: A vírusos agyhártyagyulladás ma is végzetes betegség lehet, mert nincs meg ellene a hatásos gyógyszer. Így legjobb, ha felismerés után azonnal a népi gyógyszerhez, a fokhagymához folyamodunk, természetesen kikérve a kezelőorvos véleményét. Ebben az esetben ajánlatos a fokhagymalét vöröshagyma-lével keverni, és óvakodni az édességtõl. Legjobb, ha a hagymalét petrezselyem-lével ízesítjük.

Koleszterin-csökkentő: A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakodását a vérben, hanem képes a már lerakodott masszát feloldani, csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert a fokhagyma csökkenti ugyan az LDL-t de, ugyanakkor csökkenhet a HDL is, ami szívelégtelenséghez vezethet. Ha nagymértékben fogyasztjuk, egyesek számára enyhén mérgező lehet, s a kén hatására a gyomorban és a belekben erős szelek támadnak, és megjelenik a fokhagyma másodlagos illata.  

Arterioszklerózis: Az arterioszklerózis úgy keletkezik, hogy a véredények falára lerakódnak anyagok, és ez által fokozatosan kisebbé válik a vér járata az artériákban. Minél szűkebb a járat, annak arányában emelkedik a vérnyomás, és annál nagyobb feladat terheli a szívet. Végül a kapilláris vérerek eldugulnak, és megjelennek, a kísérő bajok, valamint a szívben, legtöbb esetben koszorúér szűkület alakul ki, aminek következtében csökken a szív vérellátása. Mind gyakoribb a szívtáji fájdalom, s beköszönt a végsőbaj, a szívszélhűdés. Természetesen a végső kifejlődést nem szabad megvárni. Mert annak ellenére, hogy a leglappangóbb betegség, ma már nagyon kevésből áll egy koleszterin ellenőrzés, és ha szükséges, meg kell tenni az intézkedéseket a táplálkozási szokások megváltoztatására. A fokhagyma két hónap alatt érezhetően leviheti a vérzsír szintet. Ez-alatt van időnk a többi élelem között is böngészni, mit dobjunk ki egészen, és mi az, amit be kell vennünk étrendünkbe. Figyelmesen ellenőrizni kell, melyik az az étel, amit leggyakrabban fogyasztunk. Pl. dúsított tej, vagy tejföl, ami ugyancsak megemelheti a koleszterin szintet.

Baktérium és vírusölő: Valamikor vegyszeres gyógyszer hiányában baktérium vírus és gomba-fertőzéses betegségekkel szemben a fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb. Ma is sikerrel használhatjuk, egyes betegségekkel szemben Ha elgondoljuk, hogy a vírusok ellen még mindig nincs hatékony vegyszer, szívesen kísérletezünk, a természetes gyógyszerekkel, hogy mihamarább a gyógyulás útjára lépjünk. Ugyancsak hatékony a fokhagyma a candida gombabetegséggel szemben. Szinte minden emberben van kisebb nagyobb mennyiségű élesztőgomba, ami a nyálkahártyákon telepszik meg, és gyulladást okoz. Több betegség alap-okozója lehet. Legjobb védekezés ellene a fokhagyma. Ajánlatos joghurttal bevenni egy kiskanállal naponta, különösen, ha előzőleg antibiotikumot szedtünk. A joghurt ugyanis segít visszaállítani a bélflórát.

Féregűző: Kevés olyan gyerek van, aki valamilyen állattal van kapcsolatban és nincs valamilyen bélférge. Régen azt tartották, ha a gyerek piszkálj az orrát bélférge, van. Az ismertető jel inkább az, ha a gyereknek gyakran viszket a feneke. Ha a kicsi nem hajlandó bevenni a fokhagymát még mézzel sem, legjobb, ha a mézbe fokhagymaport keverünk, és azt adjuk neki. Súlyosabb esetben többhetes kúrát is javasolhat az orvos.

Tisztítja a légutakat: A fokhagymának a meghűléses betegségek gyógyításában is nagy szerepe van a népi gyógyászatban. A legtöbb esetben ezek a betegségek a nyálkahártyákhoz kötődnek. Asztma, köhögés, szamár-köhögés, hörghurut esetében a nyálkahártya kevésbé ingerlékeny a tejben főtt fokhagyma hatására. Vigyázat: nagy hőségben ne használjunk nagyobb mennyiségű fokhagymát. Óvakodjanak továbbá a fokhagymától azok is, akik gyulladásos betegségben szenvednek, így gyomorfekélyben, vagy bélgyulladásban.

Emésztési zavarok: Ez emésztési zavarok nemcsak a kor velejárója. Nehéz ételek fogyasztása után felléphetnek bárkinél. Ezt már a régiek is tudták, valamint azt is, hogy a fokhagymának baktérium ölõ hatása is van. Így társították a hús tartósításával, így maradt ránk a kolbászkészítés, aminek a magyar konyha mestere. Mint látjuk, nemcsak az étel tartósításban van szerepe a fokhagymának, hanem az emésztésben is. Különösen a száraz húst könnyebb megemészteni fokhagymával. Mindannyian jól ismerjük az abált szalonnát. Mit sem ér, ha nincs rajta paprikás fokhagyma. Ugyanezt mondhatnánk a kocsonyára is, és sorolhatnánk a többi húsételeket, amelyek mindegyikének megvan a készítési miértje.

Elkészítési mód: A fokhagyma legértékesebb frissen, megtisztítani és fogyasztani. Ha fõzzük, a fokhagymát egészben tesszük a levesbe. Ha darabolva tesszük a rántásba, csak dobjuk bele, és máris keverjük el a fõzelékkel, ne hagyjuk a zsíron pirulni, mert megkeseredik.(és ami fõ, hatását veszíti) Fogyaszthatjuk a fokhagyma, kicentrifugázott levét is, de azért a kevésért nem érdemes beszagosítani a gyümölcs centrifugát. Ha mégis úgy döntünk, bármely zöldség-lével keverhetjük.

-         Aki sok húst, vagy zsíros húst eszik, fogyasszon sok fokhagymát is! Ezzel elejét veheti a koleszterinszint emelkedésének, illetve az érfal elmeszesedésének.

-         A fokhagyma nem tartja távol a szexet, ha a partnered is azt evett.

-         Ha büdösnek, kellemetlen szagúnak érzed a fokhagymát, akkor igyál tejet, vagy rágcsálj el néhány szem pörkölt kávét, illetve rágógumizz.

-         Biztosan lesz ülőhelyed a buszon, villamoson, stb., ha fokhagyma fogyasztása után elböffented magad.

-         Torokgyulladás, meghűlés kezelésére, valamint az érelmeszedés ellen fogyasztják. Vérnyomás- és koleszterinszint - csökkentő gyógyászati készítmények alkotórésze.

 

A fokhagyma, mint orvosság

Fokhagymacseppek (szagtalan)

Ez a gyógykészítmény megszabadítja az ember keringési rendszerét a zsírlerakódásoktól, elmeszesedésektől, illetve megelőzi a szklerózist, sztenikardiát, illetve a rákot.
Rendszeres alkalmazásával javul a látás, a test pedig friss és fiatal marad.
A recept eredetileg Kínából származik, ahol is 1971-ben egy UNESCO-expedíció egy tibeti templom romjainál talált rá:

35 dkg tisztított fokhagyma, 300 g 96 %-os alkohol.


A fokhagymát átpréselem, és az alkoholhoz adom. Egy üvegbe töltöm és 10 napon át jól lezárva állni, hagyom, ezután a tartalmát átpréselem egy lenvászon kendőn és egy csepegtetős üvegbe, töltöm.

A cseppeket naponta háromszor veszem be forralt tejben, vagy forró kávéban.

Nap: Reggel, Délben, Este,

01. --- 1 csepp --- 2 csepp --- 3 csepp

02. --- 4 csepp --- 5 csepp --- 6 csepp

03. --- 7 csepp --- 8 csepp --- 9 csepp

04. ---10 csepp ---11 csepp ---12 csepp

05. ---13 csepp ---14 csepp ---15 csepp

06. ---15 csepp ---14 csepp ---13 csepp

07. ---12 csepp ---11 csepp ---10 csepp

08. --- 9 csepp --- 8 csepp --- 7 csepp

09. --- 6 csepp --- 5 csepp --- 4 csepp

10. --- 3 csepp --- 2 csepp --- 1 csepp

A 10. napot követően minden étkezés után 3 cseppet veszek be, míg a maradék el nem fogy.
A fentebb leírt kúrának a keringési rendszerre kifejtett hatása 5 évig tart és csak azt követően kell megismételni.

Fokhagyma ecetben és szirupban

Pikáns és egészséges a marinált fokhagyma. Fogyaszthatjuk hideg és meleg húsok mellé, vagy csak úgy, ha a "frigóban járunk". Napi egy-két gerezd megelőz nagyon sok betegséget. (magas koleszterinszint, infarktus, rák, téli betegségek.)

Thaiföldi elrakott fokhagyma

Fokhagyma lében eltéve (Marinált fokhagyma)

8 fej fokhagyma, fél l száraz fehérbor, ecet 3 ek 20 %-os ecet, 3 tk só, 8 dkg cukor, 3 chili, 1 babérlevél, kakukkfű, rozmaring, 10 szem bors, 3 szegfűszeg.
Az egészet 2 percig főzöm, egy éjszakán átállni hagyom. A következő nap 3 percig főzöm, majd belerakom a fokhagymagerezdeket és még 2 percig főzöm. A tetejére öntök két-három ek olivaolajat, majd a hűtőbe teszem. Hűtőszekrényben akár egy évig is eláll.

Érdekes különlegesség a kovászolt fokhagyma. Elkészítési módja megegyezik a kovászos uborkáéval. Nagyon finom és nagyon egészséges.

Kovászolt fokhagyma

Fokhagyma, só, kapor, kenyér.
A fokhagymákat megpucolom üvegekbe, rakom, közéteszek néhány kaporszálat, majd felöntöm egy liter felforralt vízzel, amibe egy marék sót tettem. A tetejére egy szelet kenyeret teszek, kistányérral letakarom és egy másik kistányérra állítva napos helyre teszem (ablakpárkány, erkély stb.). 4-5 nap múlva leszűröm, tiszta üvegbe teszem, levével felöntöm, és a hűtőben tárolom.

Fokhagymabefőtt

1 kg fokhagyma, 20 dkg cukor, 5 szegfűszeg, 1 tk só, 1 egész fahéj.
A fokhagymagerezdeket megtisztítom és megmosom, majd az összes fent leírt hozzávalóval 5 percig főzöm. Üvegekbe töltöm és lezárom.
Befőzési idő: 30 perc 90 fokon.

Fokhagymás szilvabefőtt

1 kg szilva, fokhagyma (a szilvamag helyett 1 gerezd), 40 dkg cukor, 1 dl ecet, 5 szegfűszeg, 1 tk só, 1 egész fahéj.
A fokhagymagerezdeket megtisztítom és megmosom. A szilvákat kimagozom, és a magokat kicserélem fokhagymagerezdekre. Fél liter vízből, a cukorból, az ecetből, valamint a fűszerekből szirupot főzök. A szilvát üvegekbe teszem, a sziruppal feltöltöm és lezárom.
Befőzési idő: 30 perc 85 fokon.

Pikáns fokhagymagerezdek

5 fej fokhagyma, fél liter száraz fehérbor, 1 dl ecetesszencia, 7,5 dkg cukor, 1 tk rozmaring, 1 tk kakukkfű, 8 szegfűszeg, 1 tk egész fehérbors, 4 babérlevél, 2 tk só, 4 ek olívaolaj.
A fokhagymát szétszedem, és a gerezdeket meghámozom. A bort, ecetet, cukrot, a fűszereket és a sót a fokhagymagerezdekkel együtt 3 percig főzöm és egy lefedett fazékban másnapig állni hagyom. Másnap még egyszer felforralom 5 percre és még melegen az egészet egy üvegbe, töltöm. Végül a tetejére öntöm az olajt és lezárom az üveget. Steak-ekhez, grillezett húsokhoz köretnek, sajtokhoz, vagy csak úgy friss kenyérrel kínálom.

Édes-savanyú fokhagyma

Fél kg fokhagyma, fél liter ecet (5 %-os), 2,5 dl víz, 10 szem feketebors, 2 szegfűszeg, 4 ek cukor, olaj.
Az összes hozzávalóval 5 percig forralom a levet a fokhagymával, majd azonnal kis csavaros üvegekbe töltöm, ráöntök egy kevés salátaolajat és lezárom. Négy nap eltelte után ehető a fokhagyma.

Forró fokhagymás olíva  

Fél kg fekete érett olíva a levével együtt, 4 gerezd fokhagyma átnyomva, olívaolaj.
A lével együtt az olajbogyót fokhagymával fűszerezem és legalább 4 napig, érlelem. Leöntöm a levet és annak felét, valamint ugyanannyi olajat véve abba rakom vissza az olajbogyókat.
Amikor használom, felmelegítem és forrón fogpiszkálókra tűzve - például rántott juhsajthoz szervírozom.

Tejsavasan eltett fokhagyma (Früchtel: Vorratshaltung)

5 fej fokhagyma, 1 ek mustármag, VAGY befőző fűszerkeverék, 1/4 babérlevél, felfőzött, langyos sós víz (1,5 dkg só literenként).
A fokhagyma az elrakásnál egy finom diószerű aromát kap, és sokat veszít a penetráns szagából. A tejsavasan eltett fokhagyma alkalmazható minden olyan esetben, mikor friss fokhagymát használnánk. Az eltevéshez csak a friss fejek alkalmasak. Régóta tárolt gerezdek, melyek már csírázni indulnak nem alkalmasak erre a célra.
A fokhagymát szétszedem, és a gerezdeket meghámozom és a fűszerekkel együtt egy üvegbe, rakom. A pereme alatt 3 centiméternyit szabadon hagyok és annyi sós vizet öntök rá, amennyi a gerezdeket elfedi, majd lezárom az üveget.
A fokhagymát fénytől védve, szobahőmérsékleten 8-10 napig hagyom erjedni. Utána a hideg pincébe állítom. Mintegy 6 hetet követően a fokhagyma, fogyasztásra kész.

Fokhagyma - Pickles

25 dkg hámozott fokhagyma, 1 ek só, 3 ek édesköménymag, 1 ek szemesbors, 1 ek Garam Masala, 1 ek feketeköménymag, 1 ek chilipor, 1/4 ek őrölt Asafoetida (elhagyható), 9-11 dl napraforgóolaj.
Az egész fokhagymagerezdeket a sóval és a fűszerekkel egy konzerves üvegbe teszem. Olajjal fedem be, és jól lezárom. Az üveget meleg helyre teszem (bojler, vagy a forró napra). Az első 5 nap naponta párszor átkeverem. Legalább egy hetet várok a megkezdésével. Idővel enyhe lesz a fokhagyma íze, 3-4 hónap után a szemek szétzúzhatók lesznek és tálalhatjuk zöldség-, és húsételekhez.

Fokhagymás, kapros uborka

3 kg apró befőző uborka, 6 nagy hagymaszelet, 6 kaporág, 6 kis piros chili, 6 hámozott fokhagymagerezd, 1 l fehérborecet, vagy almaecet, 2 l víz, 10 dkg só.
Az uborkákat megmosom, megtisztítom és elosztom literes befőző üvegekbe. Mindegyik üvegbe egy hagymaszeletet, egy ág kaprot, egy chilit és egy gerezd fokhagymát teszek.
A vizet a sóval és az ecettel felfőzöm, a forró levet az uborkára öntöm, és azonnal lezárom. Kiváló hidegbüfés köret. 

Fokhagymás édességek

A mézben eltett fokhagyma variációk már szinte patikányi medikamentet tartalmaznak. Feltétlenül érdemes kipróbálni!

Mézben eltett fokhagyma

25 gerezd fokhagyma, 15 dkg méz, 3 citrom leve, 1 ágacska rozmaring, 1 chilipaprika, só, tej.
A fokhagymagerezdeket 2-3 percig főzöm a tejben, majd jól lecsepegtetem. A mézet a citromlével, a rozmaringgal, az erős paprikával és egy csipetnyi sóval felfőzöm. A fokhagymagerezdeket üvegekbe rakom, ráöntöm a mézes keveréket és lezárom. 3-4 nap múlva fogyasztható.
 

Fokhagyma csoki bevonatban

40 gerezd fokhagyma, 3 dl fehérbor, 5 dkg cukor, 3 szegfűszeg, 1 cs csoki tortabevonó.
A bort felfőzöm a cukorral és a szegfűszeggel és a fokhagymagerezdeket 20 percig főzöm benne. Utána lecsepegtetem és hagyom megszáradni. A használati utasítás szerint elkészítem a csokis tortabevonót. A fokhagymagerezdeket jól behűtöm, majd egymás után egy hústűre tűzöm és a folyékony csokiba merítem. A bevonat azonnal meg fog szilárdulni. Bonbonos dobozba teszem. Nincs utólagos fokhagymaszag.

 Fokhagyma

A fokhagymának, ennek a régóta ismert, gyógyhatású fűszernövénynek számos előnyös hatása van szervezetünkre. Miközben javítja a szív és az érrendszer működését, antibiotikus és emésztést elősegítő hatású, továbbá védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben. Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot - vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet — tartalmaz. Biokémiailag a legaktívabb közülük a több mint 70-féle kéntartalmú vegyület. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. A fokhagymát világszerte termesztik és alkalmazzák. Már a legrégebbi írásos emlékek is szólnak a fokhagymáról. Az egyiptomi piramisépítőknek fokhagymát, hagymát és retket osztogattak a fertőző betegségek megelőzésére. A római katonák étrendjéhez is hozzátartozott a fokhagyma. Már az ókorban 61-féle különféle betegség gyógyítására ajánlották. A népi gyógyászatban régóta használják, főként magas vérnyomás, elhízás ellen, illetve fiatalító szerként. Normalizálja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsétnek következtében, javul a szívizom vérellátottsága. Fokozza a szív tel­jesítőképességét. Az amerikai szívgyógyászok szakmai folyóiratában, az American Heart Journalban publikált tanulmányból tudjuk, hogy a fokhagymakivonat még a szív koszorúereiben is megakadályozza a vérrögképződést. Tapasztalatok szerint az érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására az egyik leghatásosabb szer a fokhagyma. Csökkenti a vérben, a káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben növeli a jó" koleszterin (HDL) arányát, ezzel is akadályozva az érelmeszesedést. Értágító, vérnyomáscsökkentő hatása is bizonyított (metíl-allil-triszulfid). A fokhagyma értágító hatása főleg az agy, a szem és a láb szívtől távol eső, szűkült erein, az úgynevezett perifériás ereken érvényesül. Emiatt jótékony hatású bizonyos típusú fejfájás esetén.  A tápcsatorna fertőzéseire (hasmenés, bélhurut) ugyancsak jó hatással lehet. További gyógyhatásai: vértisztító, izzasztó, köptető, görcsoldó, idegerősítő, szél-hajtó és hámosító, sebgyógyító szer. Többféle tüdőbetegség kezelésére is használják. Kiemelkedő anübiotikus hatása miatt influenza és köhögés (légcső- és hörghurut) ellen ugyancsak alkalmazható. A fokhagyma antimikrobiális hatását már a középkorban is kihasználták a fran­cia papok, akik e növényt alkalmazva védekeztek a pestisjárvány terjedése ellen. Ma már ismeretes, hogy a fokhagyma antibiotikumként működik például olyan mikroorganizmusokkal szemben, mint a Staphylococcus, az Escherichia, a Proteus és a Pseudomonas. Tudjuk, hogy a fokhagymának parazitaellenes hatása is van, sőt a herpesz vírussal és a Candida albicans nevű gombával szemben is hatékony. Igen jó féregűző hatású, a cérnagiliszta (Enterobius vermicularis) kiűzésében megfelelő kiegészítő gyógyszer. A legújabb kutatások alapján egyértelművé vált a növény fogyasztásának rákel­lenes hatása is. Az amerikai rákkutatók szakmai folyóiratának, a Journal of The National Cancer Institute-nak. a hasábjain olyan tanulmányt publikáltak, amelyből kiderül, hogy azoknál az embereknél, akik több fokhagymát, hagymát (vagy az Allium családba tartozó más növényeket) fogyasztanak, gyomorrák sokkal kisebb arányban- fordul elő, mint az ezeket mellőző személyeknél. Egy másik szaklap, a Carcinogenesis arról írt, hogy a fokhagyma- és a hagymaolaj hatékonynak bizonyult a bőrrák ellen. Ismeretessé vált az is, hogy a fokhagyma fogyasztása csökkenti a vastagbélrák előfordulásának valószínűségét. A fokhagymának a népi gyógyászatban évezredek óta megismert előnyös hatását a jobb minőségű készítmények úgy fejtik ki, hogy eközben elkerülhetők a fokhagyma átható szagával járó kellemetlenségek, illetve a nyers fokhagyma okoz­ta gyomorégés.

Fokhagyma krémleves

Hozzávalók 4 személyre

1 fej fokhagyma megpucolva, 1 nagyobbacska fej vöröshagyma, 2dl tejszín, 2 evőkanál liszt, növényi olaj, lehetőleg olíva, só, bors, picike rozmaring,

A megpucolt vöröshagymát  kezd el olajon pirítani, majd add hozzá a megtisztított összemorzsolt fokhagymákat és ezt is, pirítsd egy picit. Vedd le a tűzről, és óvatosan keverd bele a lisztet. Öntsd fel 1/2liter vízzel és add hozzá a tejszínt és a fűszereket. Nem baj, ha csomós úgy is össze fogod turmixolni. Ha összeforrt a leves jöhet a turmix, majd forrald fel utoljára is. Tálalás vajas pirítóssal díszítheted petrezselyemmel. 

Vodkában sínylődő zúzott fokhagyma
(Részeg fokhagyma)

2 – 3 db minél nagyobb fej fokhagyma, 1 dl Royal Vodka (vagy bármely más vodka)
a megtisztított fokhagymát bármilyen technikával összezúzom minél kisebb részekre.
A zúzalékot nyakon öntöm az 1 dl (lehet 1,5 - 2 dl is a fej méretétől függően) vodkával, jól elkeverem és 2-3 napig, jól záródó (üveg)edényben naponta 1x - 2x rázogatva sötét helyen tárolom.
A 3. napon (az összes szellőzőt bekapcsolni, ajtót, ablakot kinyitni és utána) lehetőleg zománcozott fém, vagy üvegtölcsérbe helyezett szűrőpapíron átszűrni a folyadékot (ez lehet a kávé filter is; műanyag tölcsér csak akkor jó, ha többet másra nem akarjuk használni csak erre).
Gyengén nyomkodjuk ki (szűrőpapírban), a leszűrt levet jól záródó csavaros, csepegtetős üvegcsébe téve – 1,5 dl-es szójaszószos üveg erre kiválóan alkalmas – igen finom zamatú, robosztus illatú fokhagyma tinktúra képződik, ami néhány nap múlva zöldes színű le lehet, de ez természetes és ettől még használható marad.
A vissza maradt masszát (zúzalékot) annyi olíva olajjal elkeverjük, hogy még sűrű maradjon. Hűtőben tároljuk.
A massza felhasználásakor az étel jellegének megfelelő „hígítóval” hígíthatjuk pl.: grillezésnél: sörrel, vagy vörösborral.

 Fokhagyma gerezdek fűszeresen

 Hozzávalók:

5 fej fokhagyma, fél liter száraz fehérbor, 1 dl ecetesszencia, 7,5 dkg cukor, 1 tk. rozmaring, 1 tk. Kakukkfű, 8 szegfűszeg, 1 tk. Egész fehérbors, 4 babérlevél, 2 tk. Só, 4 ek. Olívaolaj,

Elkészítése:

A fokhagymát szétszedem, és a gerezdeket meghámozom. A bort, ecetet, cukrot a fűszereket és a sót a fokhagymagerezdekkel együtt 3 percig főzöm és egy lefedett fazékban másnapig állni hagyom. Másnap még egyszer felforralom 5 percre és még melegen az egészet egy üvegbe, töltöm. Végül a tetejére öntöm az olajt és lezárom az üveget. Steak-ekhez, grillezett húsokhoz köretnek, sajtokhoz, vagy csak úgy friss kenyérrel kínálom.

A legaromásabb fokhagyma ízt akkor kapjuk, ha a nyers fokhagymát tisztítás után szétnyomjuk, és az éppen forrásponton levő ételbe keverjük. Az illóolaj és az aromaanyag ugyanis a forrásponton oldódik ki a legjobban. Az ételhez kevert fokhagymát főzni nem szabad!

 Aromásabb lesz az étel, ha a gerezdeket egészben tesszük az ételbe tálalás előtt, majd néhány perc után kiemeljük. Ne dobjuk viszont forró olajba őket, mert könnyen megéghetnek, és keserű, élvezhetetlen ízük lesz. A fokhagyma íze attól is függhet, hogy milyen fűszerrel és nyersanyaggal kerül össze.

 Ha kevésbé erős fokhagymaízt szeretnénk elérni, a fokhagymás ételt forraljuk egy-két percig. Az erős fokhagymaíz akkor is csökken, ha a fokhagymát egy csészében szétnyomjuk, és ráöntünk egy evőkanál vizet, majd a léből öntünk az ízesítésre váró ételbe

Ha lassan pároljuk, finom zamatú és könnyen kenhető lesz. Úgy is pépesíthetjük, hogy a megtisztított fokhagymát megpároljuk és áttörjük. Kenhetjük kenyérre, húsra, felvágottra, vagy belekeverhetjük salátába, szószba, főzelékbe, levesbe.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
*ÜZENETET HAGYHATSZ*
Ha tetszik portálom, üzenj nekem! Szeretettel visszavárlak! Ha nem tetszik,sürgősen keresd meg a képernyő jobb sarkában a piros X-t. "Az illemet otthonról hozzuk magunkkal!"
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
MENÜ
 
RECEPTEK
 
MESÉK GYEREKEKNEK
 

  

  

 

   

 

 

 

További idézetek...

További idézetek...

 

 


 

  

NINCS PÉNZED TINTAPATRONRA?

..KATT IDE!..

 

 

 

 
  

Tanulj meg nemet mondani! Többet érsz vele, mintha beszélnél latinul.
Charles Haddon Spurgeon

Egy embert szeretni azt jelenti, hogy olyannak látjuk, amilyennek Isten gondolta.
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

A legtöbb utánzót az utánozhatatlan csábítja.
Marie von Ebner-Eschenbach

Senkit és semmit nem ismerhetünk meg igazán, ha nem szeretjük. (...) Aki a szíve gyökeréig nem szeret valakit, azt nem is ismerheti meg. Addig terjed az ismeretünk, ameddig a szeretetünk.
Gyökössy Endre

Akkor jó embernek félben szakasztani dolgát, mikor még szolgál a szerencse.
Faludi Ferenc

Két nagyon különböző ember is megtanulhat harmóniában élni egymással, ha felismerik, hogyan hozzák ki a legjobbat a másikból. Ez a szeretet jutalma.
Gary Chapman

 

 

 
KREATÍV ALAPANYAGOK MEGVÁSÁROLHATÓK
 
HA VAN KEDVED,KÉSZÍTS TE IS ÉS PÁLYÁZZ!! Itt:
 
SABLONOKAT, MINTÁKAT A KÉPESLAPKÜLDŐIMBEN BŐVEN TALÁLTOK!
 

További idézetek...

További idézetek...

  SZERETETTEL KÖSZÖNTELEK!  

 

Üdv mindenkinek!

 

 

Különbéke

 

Ha tudtam volna régen, amit ma már tudok,
ha tudtam volna, hogy az élet milyen mocsok,

Nem fütyörésznék most az utcán ilyen vígan:
valószínűleg felkötöttem volna magam.


Régen, mint az álmok tékozló más fiai,

Azt hittem, lehet a világon segíteni,

Azt hittem, szép szó vagy erőszak ér valamit
s az élet,

ha sokan akarjuk, megváltozik.

 

Minden szörnyűbb, mint hittem akkor, fiatalon,
de, hál istennek, egyre csökken az undorom,

Egyre jobban bírom az évek förtelmeit,
és az idő és a közöny már fertőtlenít.


Mert fátylát sorra dobta minden, egymásután,
s harminchárom életem ma átlát minden szitán:

 

Látom, sokkal több a mocsok, mint az ifjúkor

Sejteni bírta volna bennem valamikor,

Látom milyen rútul, becsapják a baleket,

S hogy a balek azért balek, mert mást nem tehet,

S hogy az ész az érdek rimája, és hogy magát
sugaras hőssé a bitang is hogy költi át,

S ha van is, kézen-közön elvész az ideál,
és hogy nem hozhat egyetértést,

csak a halál, -

S mert mindez még csak nem is aljas,

nem szomorú,
a minden dolog apja valóban a háború:

 

Úgy nézzem elszánt nyugalommal, az életet,
mint reménytelen lepratábort vagy harcteret.


Ha egyszerre tudok meg mindent,

hogy itt mi van,
egész biztosan felkötöttem volna magam.


De valamit a sors, úgy látszik, akart velem:
megmutatott mindent, de lassan, türelmesen:

 

Különbékét ezért kötöttem a semmivel,
ezért van, hogy teszem, amit tenni kell.

 

Ezért becsülök úgy egy-egy jó pillanatot,
ezért van, hogy a háborúban verset írok

S a leprások közt, fütyörészek és nevetek,
s egyre jobban kezdem szeretni

a gyerekeket.

¤

 

(Szabó Lőrinc)

 

  ***

 

 NEM ILLIK MÁS DESINGJÉT HASZNÁLNI!

 

¤

    

 

 

 

Csak

az nem követ el hibát,

aki nem ember,

különben gép lenne!

Csak az nem követ el hibát,

aki nem csinál semmit,

viszont a semmittevés,

a legnagyobb hiba,

amit egy ember

elkövethet.

    

 

 

 

   

  És ne feledd!

Nézz be hozzám

naponta egyszer

  Nem bánod meg!

üdvözlettel

 

 

 

 

 

 

MUNKA- ÁLLÁS LEHETŐSÉGEK 1.

Tovább >>

 

MUNKA- ÁLLÁS LEHETŐSÉGEK 2.

Tovább >>

 

MUNKA- ÁLLÁS LEHETŐSÉGEK 3.

Tovább >>

 

 

 

 
 

  NEM ILLIK MÁS DESINGJÉT HASZNÁLNI

 

Ma csak élvezd az életet,
örülj, aminek csak lehet!
Dallal köszöntelek téged,
pohár csendül, Isten éltet!
Dupla Kávé

Jó tett helyébe jót várj.


Eged legyen borutlan isten arcz,
Szíved nyugalmasan mosolygja meg
Tündér évek` malaszthozó sorát.
Ezt kivánom nevednek ünnepén
Rövid de tiszta szív-fohászomul.
Nagy Imre

Amit az ember nem ért, azt csodálja.




 

 
KREATÍV-OLDALAK
 

Dúdoló

Felhővé foszlott az erdő,
söprik nyers szelek.
Heggyé tornyosult a felhő.
Hol keresselek?

Korhadt tönkön üldögélek,
nyirkos fák alatt.
Nem tudom már, merre térjek,
honnan várjalak.

Virrasztom a fák tövében
szunnyadó telet.
Éneklek a vaksötétben
lámpásul neked.

 

(Rab Zsuzsa)

 

 
MAGAZINOK
 
 
 
 
MANDALÁK
 
 

 

Webnagyitól

 
SZAKÁCSKÖNYVEK
 
 
VERSEK, GONDOLATOK
 

Mindenki magányosan áll a föld szívén,
átdöfve a nap egy sugarától:
és már itt is az este.

Tenyeremre tettem a lelkem:
Nézd meg, milyen szép száz látó üveg!
De Ő gyémántokat szedett elő,
Mert Ő az embert sose érti meg.

  

 

 
¤SZERELMES¤VERSEK¤
 

 
J¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤J
 
 
 
 
¤KŐTAPÉTA MUNKÁM¤
 

 

 

 

NEM ILLIK MÁS DESINGJÉT HASZNÁLNI!

Egy szenvedély margójára

A tengerpartot járó kisgyerek
mindig talál a kavicsok közt egyre,
mely mindöröktől fogva az övé,
és soha senki másé nem is lenne.

Az elveszíthetetlent markolássza!
Egész szíve a tenyerében lüktet,
oly egyetlen egy kezében a kő,
és vele ő is olyan egyedül lett.

Nem szabadul már soha többé tőle.
A víznek fordul, s messze elhajítja.
Hangot sem ad a néma szakítás, s
egy egész tenger zúgja mégis vissza.

Pilinszky János

 

NEM ILLIK MÁS DESINGJÉT HASZNÁLNI!

 

 

 

 

 

 

 

NEM  ILLIK  MÁS DESINGJÉT HASZNÁLNI!

NEM ILLIK MÁS DESINGJÉT HASZNÁLNI!

 

 

 
 

 

SZELIDÍTS MEG

Szelídíts meg szavaiddal,
hogy higgyek a szavaidban,
szelídíts meg tekinteteddel,
hogy szemedbe nézhessek,
szelídíts meg kezeiddel,
hogy még egyszer
megfoghassam kezedet,
szelídíts meg mosolyoddal,
hogy mosolyogjak még rád,
szelídíts meg magányoddal,
hogy feloldjam magányodat,
szelídíts meg, hogy én is
megszelídítselek.

 

 

Csodálatos este

 

Volt egy csodás este
mikor gyertyafény leste
hogyan bókolt egymásnak
két szerelmes teste.


A félő gyönyör altja
Néztük, ahogy vallja
szemünk a szemünkbe
egymást hogy akarja.


Majd összebújtunk lassan
ölelt éjfekete paplan
féltés és vad hiány
volt minden pillanatban.

 

Nem volt, se nyár, se tél, vagy éjjel
csak csodás szenvedéllyel
öleltük Szerelmünk
furcsa titkos kéjjel.


De elmúlt minden szépen
s már csak, szép szemeid kérem
légy mellettem mindig,
mert nélküled semmi,

nélküled végem.

 

 

 

 

 

NEM ILLIK MÁS DESINGJÉT HASZNÁLNI!  ÉDES      

 Édes, e szó jelenti az életet,
Édes, te, vagy aki kell nekem,
Édes ne menj el mellettem,
Édes szeress, kellesz nekem.

Kellesz nekem, testileg-lelkileg,
Kellesz, a lelkem had gyógyuljon meg,
Kellesz,

had érezhessem magam embernek,
Kellesz, mert nagyon szeretlek.

 

 

  

  

EGYSZERŰ ÉLET

Tanulok bölcs, egyszerű életet,
nézem az égboltot, Istenhez esdve,
s hogy elcsitítsam riadt szívemet,
sokáig elcsavargok minden este.

Száraz lapu zörög a domb alatt,
ősz lankasztja az égő berkenyéket.
Én verseket írok, vidámakat,
rólad, múló, múló, gyönyörű élet.

Hazamegyek. Megnyalja kezemet
lágy szőrű macskám, enyhülten dorombol.
És nézem a tavi fűrésztelep
ormán kigyúló fényt az ablakomból.

A csendet csak ritkán zavarja meg
a gólya, ahogy leszáll az ereszre.
És hogyha az ajtót megzörgeted,
talán már fel sem figyelek a neszre.

(ANNA AHMATOVA)

(fordította: Rab Zsuzsa)

  

   

 Nem vagyok lángoszlop,

 se magamat Teremtő,
se befelé forduló,

se lírámat hirdető,
Nem vagyok megváltó,

se zsoltárt éneklő,
nem vagyok Gonosz,

és nem vagyok szerető,
nem vagyok író,

se vezető Pásztor,
Semmi vagyok,

de az legalább százszor!

    

 

 

  Lágy
tavaszi
zsongás!
Üde pillanat!
Bűvölj el buja illatoddal,
ringass el édes ábrándokkal,
s hozd el nékem az újjászületést!
Könny-tóban szunnyad szép reményem,
jégbe zártan őrzi

összetört szívem a fagyos tél.
Bánatba burkolt vándor-lelkem
mégis könnyű

Ébredést.

 

 

 

 

 A csillag-ablakok

Valamikor úgy hallottam
apróléptű kiskoromban
nagyanyámtól, ki csodákból
bölcs papoknál többet ismert,
hogy a csillag fönn az égen
kis lyukacska, cifra ablak,
melyen által angyaloknak
szent karai ránk nevetnek,
s a Nap az Úr látó-háza,
a Hold pedig Máriáé,
mi Urunknak szent Anyjáé,
aki el nem hagyna minket --

Nagyanyám még arra intett:
hogyha meghal, égre lessek,
nagysugarú csillagocskát
Tejút-szélben megkeressek,
mert reméli, néki is jut
egy kis ablak mennyek alján,
merthogy mindig szeret engem,
távolból is vigyáz majd rám,
s megígéri már előre,
úgy kinyitja, olyan tágra,
hogy az egek fényessége
lángot vet az éjszakába -

- ha jó leszek, egy sugarat
elkér szemem bogarába. 

 (Szent-Gály Kata (zitus))

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!