E.Margit receptje
Káposztás pogácsa
45 dkg BL 80-as liszt 30 dkg tk. (tönköly-) búzaliszt 5 dkg burgonypehely 20 dkg tejföl 2,5 dl tej 15 dkg margarin 2 tojás 1,5 kk só (lehet 2 kk is) 1,5 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav 4 dkg élesztő
80 dkg pirított káposzta (készen mérve) (A káposztához nem írok külön receptet, a káposztás tésztához készülő káposzta tökéletesen megfelel ehhez a pogácsához is.)
A gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás.
A tésztát lisztezett felületre borítottam, kinyújtottam és megkentem a káposzta 1/3 részével. Képzeletben elharmadoltam a tészát és a bal oldali harmadot behajtottam, majd ennek a tetejére ráhajtottam a jobb oldali harmadot. A hosszú téglalapot megint elharmadoltam, most a felső harmadot lehajtottam, majd erre felhajtottam az alsó harmadot.
Kinyújtottam ismét a tésztát, és megint megismételtem a fent leírtakat. Ezután kb 10 percig pihentettem, majd harmadszor is kinyújtottam megkentem és hajtogattam.
A szaggatáshoz már nem tudtam a sodrófával nyújtani, mert annyira "szakadt" a tészta, csak kézzel nyokodtam el a megfelelő vastagságúra. Ezután késsel nem túl mélyen bevagdostam és tejes tojással lekentem. Nem pogácsaszaggatóval szúrtam ki (nem is lehetett volna), hanem egyszerűen késsel kockákra vágtam. Kb 20 perc kelesztés után sütöttem az első tepsivel, addig langyos helyen kelesztettem. 3 normál méretű gáztepsivel lett belőle.
A végeredmény szép nem lett, viszont nagyon finom
|