Gasztronómia
Intro, avagy bevezető
"Először a hatvanas években mentem Japánba és rögtön beleszerettem. Az ország és az étrend egyaránt stimulálta fantáziámat. Számomra ez a legszínesebb ország, mert mintha Japán tartotta volna meg a legtöbb élő hagyományt az általam ismert országok közül. Mint egy álom, vagy tündérmese, és ezt nagyon üdítőnek találom. Első alkalommal egy barátom elvitt Tsukijibe, a tokyoi halpiacra. A hajnali napfény világított a nyitott falú, magas tetejű raktárépületeken. Feltornyozott ládatömeg kagylókkal, osztrigákkal, mellettük ezüstös makréla, tenyérnyi fehér nyalvhal, vidám szardínia. Aztán egész tonhalak, hajón, repülőn jöttek az összes óceánokból, a nagybani kereskedők staccato-ritmusú aukciót tartottak belőlük. Ettem sushit és azt gondoltam már az első falatnál, hogy mesés, abszolút mesés. A hal teljesen természetes íze és finoman ecetezett rizs tökéletesen házasságra léptek. A méret is pont jó - egy falat." Jean-Pierre Rampal, a The Book of Soushi előszaváből
Ide japán receptek fognak kerülni. :)
|