Vanilia Fagylalt
Elkészítése:
Hozzávalók: ( az adott mennyiség 8-10 személyre való )
- 1 liter tej
- 4 egész tojás
- 20 dkg cukor
- 1/2 vaníliarúd hosszába vágva vagy 1 csomag vaníliás cukor.
A tejet 3 literes lábasba feltesszük forrni a vaníliával és a cukor felével.
A tojásokat a többi cukorral elkeverjük, folytonosan kavarva hozzáöntjük a forró tejet és
a lábasba visszaöntve addig főzzük, habverővel keverve, amíg sűrűsödni kezd.
A tűzről levéve még tovább keverjük, aztán leszűrjük és teljesen lehűtjük.
Mákos Diós Szelet
Elkészítése:
Hozzávalók: Töltelék:
- 50 dkg liszt - 1 kg reszelt alma
- 25 dkg margarin - 3 dkg margarin
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna - 1/2 citrom leve
- 1 dkg élesztő - ízlés szerint cukor
- 1/2 dl tej - 3 dl tej
- 4 evőkanál porcukor - 25 dkg daráltmák
- 1 csomag vaníliás cukor - 25 dkg daráltdió
- 1 dl tejföl - baracklekvár
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, majd a margarint elmorzsoljuk és hozzáadjuk a
tejben felfuttatott élesztőt, a tejfölt, az ízesítő anyagokat és jól kigyúrjuk.
Fóliával letakarjuk és hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
Az almát citromlével, cukorral ízesítjük és a margarinon pépesre pároljuk.
A tejet felforraljuk, s az egyik felét a cukros mákra, a másikat a cukrozott dióra öntjük.
A tésztát 4 egyforma lapra kinyújtjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe rétegezzük, majd
minden lapot lekvárral megkenünk és a kihűlt töltelékkel megtöltjük. Először a mák-, utána az alma-, majd a diótöltelék következik.
Előmelegített, forró sütőben kisütjük.
Kihűlés után porcukorral megszórjuk és hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Jó tanács: sütés előtt villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy ne hólyagosodjon fel.
|