E.Margit receptje
Fehér kenyér, 2 kg-os
Ennek a kenyérnek egy kis története van. Két gépben akartam sütni egy-egy 1 kg-os kenyeret. A tésztákat, annak rendje és módja szerint bekészítettem a gépekbe, és elkezdtem dagasztatni. Ekkor egy áramszünet miatt a gépi pályafutása a kenyereimnek megszakadt. Nem akartam, hogy a tészta tönkremenjen, ezért átváltottam a sütős megoldásra. Olyan jó lett a végeredmény, hogy leírom, hogy is készült a kenyér, hátha valaki egyszer kedvet kap hozzá.
A hozzávalókat 1 gépre adom meg, ezt duplázni kell a 2 kg-os adaghoz.
60 dkg BL 80-as kenyérliszt 1,5 kk só 1,5 kk cukor 3,5 dl víz ( a kovász állagától függően változhat) 8 dkg búzakovász 0,9 dkg élesztő késhegynyi aszkorbinsav
A gépben az első (kb 20 perc) dagasztás még végig futott, majd leállt a gép. Kb. 60 percet kelhetett, majd ekkor vettem ki a gépből, kézzel jól összedolgoztam és átgyúrtam lisztezett felületen. Hosszúkás cipót formáztam, és szilikonos sütőpapírral bélelt formába tettem kelni. A kelés félidejében pengével bevágtam a tésztát. Összesen kb. 1,5 órát kelt, de ez a külső hőmérséklettől függően változhat. Előmelegített sütőben 1ó20 percig sütöttem, félidőben mérsékeltem a lángot és sütőpapírral letakartam a kenyeret, hogy a teteje ne égjen meg. Szintén félidőben lekentem tiszta vízzel, majd a sütés befejezésekor még egyszer. Az utolsó fél órára kivettem a cserép formából a kenyeret és csak a sütőpapírral raktam vissza sülni, hogy az oldala és az alja is kellően meg tudjon sülni.
Limara többször is megsütötte ezt a kenyeret. Neki, a direkt sütőben sütéshez kevesebb folyadék is elég volt, az 1 adag tésztához, 2,5 dl víz kellett csak.
Gépben sütve:
|