E.Margit receptje
Party kenyér
50 dkg BL 80-as liszt 10 dkg tk. tönkölyliszt 8 dkg búzakovász 7 dkg rozskovász 1,5 kk só 1 kk cukor 1,5 dkg élesztő 3 dl víz késhegynyi aszkorbinsav
csipogásnál:
10 dkg szezám-, napraforgó-, len- és tökmag
díszítéshez: szintén a fentiekből, külön keverve 1-2 kk fajtánként
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztattam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A második dagasztás végén hozzátettem a magokat. A kész tésztát lisztezett felületre borítottam, elfeleztem, majd hosszú hurkát húzogattam, nyújtottam a darabokból, majd a két "szálat" összesodortam. A két végét koszorúba hajtottam. A formázás után előkészített tepsire tettem, vízzel alaposan lekentem és megszórtam a magokkal, amit óvatosan még bele is nyomkodtam egy kicsit a vizes tésztába. 1 órás kelesztés után, előmelegített, gőzös sütőben, kb. 1 óra alatt készre sütöttem. (A kelesztési idő lehet ennél hosszabb, most nagy hőségben kelt a tészta.)
Jénaiban sütöttem meg legözelebb:
|