A málnaszezonban került szóba egy málnás kalács sütésének a lehetősége. Megírtam, hogy én hogy képzelnék el egy ilyen kalácsot:
E. Margit receptje
Málnás kalács tervezet
A málnát két módon gondolom előkészíteni. Ha valakit nem zavarnak a benne levő magok, akkor csak egy krumplitörővel összenyomni. Ha a magokat ki szeretnénk szedni belőle, akkor az összetört málnát fel kell főzni, mint a lekvárt és rövid forralás után paszírozni, majd langyosra hűteni. Én az elsőt választanám. ( A második biztosan hígabb lesz, de lehet, hogy az első verziónál jobban lágyul a tészta a dagasztás közben.)
60 dkg BL 80-as liszt 1-2 tojás sárgája 5 dkg margarin 2 dl málnamassza 1 dl tejföl (sűrű) 1/2 kk só késhegynyi aszkorbinsav 2,2 dkg élesztő 15 dkg cukor
( 2 t. sárga= 0,5 dl, 5 dkg marg.= 0,5 dl, 1 dl tejföl = 0,6 hígabb folyadék, 15 dkg cukor= kb. 1 dl, 2 dl málna, ez összesen kb 4,6 dl folyadék)
Ez a folyadék egy kicsit soknak tűnik, de nem nagyon lehet már miből visszavenni. Elképzelhető, hogy a hozzávalók sűrűsége miatt ez mégsem olyan vészesen sok. Itt jó az édesítőszer, mert abból 2-3 kk kellene és akkor lehet növelni a tejföl és a málna mennyiségét.
Ha nagyon mászik a tészta dagasztás közben, akkor lisztet kell hozzá tenni.
A szokásos 3x20 perces dagasztás, kelesztéssel csinálnám, majd feltekerve 2 formában sütném. Nem hiszem hogy a tésztába friss málnát lehetne tenni, mert a sülés közben nagyon sok levet enged, bár biztos finom lenne benne. Talán kísérletképpen az egyiket kinyújtva meg lehetne szórni egy kis málnával, kézzel óvatosan a tésztába nyomkodni és így feltekerni.
Nos, ennyi lenne. Nagyon sok benne a kérdőjel, ezeket szoktam pontosítani, amikor csinálok valami újat. Kíváncsi vagyok, hogy elnyeri-e valakinek a tetszését és kipróbálja-e? Ha igen, akkor sok sikert kívánok hozzá, és kénék szépen beszámolót róla
Superkerinek megtetszett az ötlet és megsütötte a kalácsot. Íme a beszámolója:
Bátraké a szerencse! Délelőtt megsütöttem a MÁLNÁS kalácsot. Nagyon finom, ajánlom Mindenkinek, érdemes megsütni! A színe leginkább a tk. lisztből sültekéhez hasonló, a málna íz enyhén érezhető, igaz én csak málnalével készítettem.
40dkg liszt (25 finom +15 rétes), 1 tojás, 3 dkg margarin, 1,3 dl málnalé (felforr. kb.20dkg málnát, majd teaszűrőn átpaszíroztam), 0,7 dl tejföl+ 1tk. dagasztáskor, 1,3 dkg élesztő, 1ek. cukor, 3 tk foly.édesítő, pici só.
Gép:dagaszt, keleszt, majd elnyújtottam a tésztát és kevés étcsokit faragtam bele, és néhány szem málnát nyomkodtam a tésztába (a tegnapi aszaláskor tettem próbára néhány szem málnát is a gépre, nem lett igazán jó, de egy próbát megért, ez került a tésztába, nem volt nagyon leveses, szerintem e nélkül is jó lenne), felcsavartam és kb, 3/4 ó kelés után sütöttem. Beleerőltettem a szilikonformába, annyi szépség hibája lett, hogy a teteje egy kicsit repedezett, mint Margitka aszalt barackos kalácsa(lsd. M.fotóját). Nagyon fincsi, lágy bélzetű, foszlós kalács, már fele elfogyott. |