Hogy mi is az a melon bread, azon kívül, hogy Shana kedvenc étele? Itt megtudhatod.
A melon bread, vagy Melon pan, egy japán édes kenyér. Ez egy puha, kerek kenyér, amit beborítanak egy ropogós, aprósüteményhez hasonló bevonattal. A tetejét bevágdossák, így a dinnyéhez hasonló kinézete lesz. Jellemzően ők nem dinnyével ízesítik (bár dinnyearomát néha használnak hozzá).
Itt egy recept, amit egy fórumon találtam:
Tészta: 1 csomag száraz élesztő (vagy félcsomag rendes élesztő) 3/4 bögrényi meleg víz(száraz esetén)/tej (rendes élesztő esetén + 1 kis cukor) 3/4 bögrényi cukor 3 evőkanál olvasztott vaj/margarin 2 felvert tojás fél evőkanál só 3,5 bögrényi liszt.
Topping 1 bögre cukor 1 bögre liszt 1 teáskanál fahéj egy csipetnyi só 1/2 bögre vaj/margarin 1 tojássárgája
Elkészítés
Élesztőt hagyjuk 5 percig a meleg vízben/tejben, amíg szépen fel nem jön. Egy nagy keverőtálba rakjuk a következő hozzávalókat: cukor, olvasztott vaj/margarin, 2 felvert tojás, só, majd öntsük hozzá az élesztőt. Elektromos habkeverővel addig verjük max. fokozaton, amíg egyenletes massza nem lesz belőle. Majd add hozzá a lisztet szépen fokozatosan, amíg sima ragacsos tésztát nem kapsz. Ki lisztezett edényben hagyd kelni a tésztát 1-1,5 órányit, amíg a duplájára nem dagad a tészta.
Vedd ki, lisztes felületen verd meg, csapd szét, nyújtsd ki (kb. 2-3 perc) amíg a tészta elasztikus nem lesz, majd formálj belőle kb. 18 gombócot. 2 inchnyi távolságban helyezd el őket kivajazott és lisztezett tepsiben (geerpapír is jó). Kicsit lapítsd meg mindegyik gombóckát.
Topping
A cukrot, lisztet, fahéjat, sót rakd 1 kisebb keverőtálba, s majd vagdosd bele a vajat, tésztakeverővel (robotgép hullámos pálcikája) keverd össze, amíg egyenletes masszát nem kapsz. Tojássárgáját keverd bele. Majd ebből is formázz 18 gombócot, lisztes felületen 1 spatula segítségével lapítsd ki (az átmérője legyen kb 3inch), majd ezeket helyezd a 18 tésztagombóc tetejére.
A japánok ilyenkor bebarázdázzák a tetejét 1 fémspatula segítségével, ezért hívják melon pan-nak. Szépen takard le megint az egész tepsi tartalmát, s hagyd kelni 30 percet (vagy amíg megint a duplájára nem dagad).
250C° fokon süsd kb .10 percig, vagy amíg enyhén meg nem barnul. |