Tej és tojásmentes kelt tészta
(Ábrahámné Kósa Gabriella receptje)
Hozzávalók:
1 kg liszt (legjobb a félfogós) 6 dl langyos víz 5 dkg élesztő (kovászt készíteni) 3 evőkanál cukor (kalácshoz, édes tésztákhoz 6 evők.) 1 evőkanál só (édes tésztához 3 mokkás kan.) 15 dkg. Liga margarin olvasztva 1 dl. olaj
Elkészítés: 2x dagasztani, sóskifli készítésénél 1/2 kg tésztából 4 lapostányérnyi lapot nyújtunk, 8 részre osztjuk a lapokat, olvasztott vajjal kenjük, felsodorjuk, tetejére olvasztott vaj, só kerül.
Ebböl a tésztából készülhet a cukor, só arány változtatásával édes süti is, pl. beigli, kalács, fánk, stb.
Nagyon finom recept. Jó étvágyat hozzá!
|