E.Margit receptje
Sütöttem húst (most éppen csülköt) és megmaradt a leve és a zsírja. Ennek olyan jó illata volt, hogy elképzeltem egy kis rozsliszttel milyen finom kenyér lenne belőle. Behűtöttem, hogy a zsír megdermedjen a tetején és le tudjam külön szedni róla.
Szerintem bármilyen sült/párolt hús maradék levével meg lehet csinálni.
A liszteket lehet csereberélni, de a rozsliszthez mindenképpen ragaszkodnék, ez adja részben a jellegét a tésztának.
Kovász nélkül is meg lehet csinálni, egy kicsit emelném ekkor az élesztőadagot.
Pecsenye kenyér és zsömle
6 dkg rozskovász 6 dkg búzakovász 3 dkg pecsenyezsír 40 dkg pecsenyelé 2,2 dkg élesztő 1/2-1 kk só (a pecs.lé is sós volt) késhegynyi aszkorbinsav 10 dkg fehér tönkölyliszt 20 dkg tk. tönkölyliyzt 5 dkg tk. rozsliszt 5 dkg világos rozsliszt 20 dkg BL 80-as liszt 1 kk sikér 1 csapott kk kömény
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Ezután lisztezett felületre borítottam és négy felé vágtam a tésztát. Két darabból lett a kenyér. Ezeket egymás után kinyújtottam és feltekertem. A tekerés közben nagyon nagyra kinyúlt a tészta, egész hosszú vékony "kígyó" lett belőle. Ezért a kész rudakat félbehajtottam és így sodortam össze a "csavart kenyér" formájára. Ez egy szilikonformába került kelni.
A másik két tésztából lett a zsömle. Ugyanúgy nyújtottam és tekertem a tésztát, mint ahogy az előbb leírtam. Mivel ilyen nagyon hosszúra megnyúlt a tészta ezért egy-egy tésztát félbehajtottam és magával összesodortam, mert nem tudtam volna olyan méretű darabokat vágni, hogy a muffinsütőbe beleférjen. Ezt nagyon szorosra fel kell csavarni, így megrövidült a tekercs is. (Ez a lényege ennek a formának, mint utóbb rájöttem.) Egy-egy tekercset 6-6 db-ra vágtam és koszorúba hajlítva a muffinformába tettem. Egy ilyen pici darabkán legalább 4-5 tekerés volt. A végeit épp csak összeérintettem, a kelésnél így is egybekelt.
Ettől a sok, pici, sűrű tekeréstől teljesen olyan lett a formája a zsömlének, mint a császárzsömle volt. Pont úgy lehetett törni belőle a "cikkeket", mint gyererkkoromban tettük a császárzsömléből :-)) Tudom, hogy a fellelhető császárzsömle receptek íves bevágást írnak elő, de szerintem érdemes lenne ezzel a formával megpróbálkozni, biztos nagyon finom lenne. Ha nem muffinformában süti az ember, akkor talán a két véget egymás alá lehet egy kicsit hajtani, így remélhetőleg megmarad a formája sülés közben is.
Nagyon finom, szaftos, puha, enyhén fűszeres és illatos kenyér és zsömle lett belőle.
Pecsenyezsömle készítése (E.Margit)
.wmv fájl, 21,2 MB
|