|
Rugelach
72 pici kiflihez:
30 deka lisztet 25 deka szobahömérsékletü vajjal és 25 deka krémsajttal, 12 deka cukorral és egy csapott mokkáskanál sóval egy tálba teszek, és kézi mixerrel összeállítom a tésztát. Fóliába csomagolom, és 1 órára a hütöbe, vagy fél órára a fagyasztóba teszem. Ezután gyorsan átgyúrom, 6 részre osztom, és a tésztadarabok mindegyikét kb 3-4 mm vastag kerek lappá nyújtom. A deszkát feltétlenül alaposan meg kell lisztezni, ugyanúgy a sodrófát is, mert hajlamos leragadni a tészta.
A töltelékhez megmixelek 2 evökanálnyi mazsolát, 1 mokkáskanál fahéjjal és 10 deka baracklekvárral simára keverem. Vékonyan megkenem vele a tésztalapokat, és megszórom böven durvára örölt barnacukros-fahéjas dióval. A diót a lekvárra nyomkodom, a tésztát 12 cikkre felvágom, és kívülröl befelé szorosan kis kiflikké göngyölöm. Felvert tojással bekenegetem, fahéjas kristálycukorral böségesen megszórom, sütöpapírral kibélelt tepsire rakom öket és 200 fokos sütöben 20 percig sütöm. Porcukorral leszórva tálalom.
A tölteléket csináltam már mazsola helyett aszalt szilvával is. Variálható mogyoróval,mandulával, bármilyen más lekvárral, aprított aszalt gyümölcsökkel.
| |