|
Karácsonyi töltött pulyka
9 személyre:
- 2 db 3 kilós bébipulyka
- só, bors
- 15 deka vaj
- fél liter csirkehúsleves a locsolgatáshoz
A pulykákat alaposan memostam, letisztogattam kívül belül. A belsejét sóval borssal és majorannával bedörzsöltem. A hasüregébe és a nyaka alá tölteléket raktam, majd összevarrtam a nyílásokat. Kívül sóval dörzsöltem be, és vajjal vastagon bebalzsamoztam.
1 óra magas (200°C) höfokon való sütés után 2 órára letakartam alufólával, és a höfokot visszavéve (160°C) vajpuhára sütöttem a pulykákat. Néha a fólia alá kell nézni és ügyelni rá, hogy ne égjen meg a pulyka böre. Ha nagyon pirulna, a hömérsékletet még egy pict vissza kell venni, vagy még alaposabban betakargatni fóliával. A fólia alatt is szabad már locsolni, ha szükséges.
A 4. órában levettem a fóliát, és alapos "börápolást" végeztem, folyamatosan locsolgatva a pulykát csirkehúsleves és a sült pulyka szaftjával.
Felvágás elött letakarva fél óráig pihentettem a madarakat. Istenien ízletes, omlós és puha lett!
A mártás elkészítése:
Miután kivettem a sütöböl a pulykákat, a tepsibe a maradék hússzafthoz önttöttem 2 csésze húslevest, a forró tüzhelyre raktam a tepsit és állandóan kevergetve kicsit beforraltam a tartalmát.
Egy kis edényben vékony vajas rántást készítettem, és szürön keresztül beleszürtem a tepsiböl a szaftot. Egy kevés fehérborral és tejszínnel dúsítottam, jól kiforraltam és a hús mellé tálaltam külön.
A töltelék készítése:
- egy 75 dekás elözö napi fehérkenyér lehéjazva és apró kockákra vágva
- 1 nagy fej hagyma apróra vágva
- 5-6 szál zellerszár apróra vágva
- szerecsendió
- só, bors,1 kis csokor friss kakukkfü, majoranna
- 6 tojás
- 25 deka csirkemáj
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés olaj
- 5 deka durvára vágott dió
- csirkehúsleves
A hagymát a zellerrel kevés olajon megdinsztelem, és a kenyérkockákhoz keverem.A májat megmosom, letisztogatom, leszárítom és 1 gerezd préselt fokhagymával kevés olajon megpirítom. Deszkán nagyobb darabokra aprítom, és a töltelékhez adom. A kakukkfü apró leveleit lehúzom a szárról, és kevés sóval egy villa segítségével elnyomkodom a deszkán, így jobban kiadja az aromáját. Az összes többi füszerrel a kenyérhez adom, beleszórom a diót,és ráöntöm a felvert tojást. Annyi langyos húslevest öntök még a kenyérhez, amennyit felszív, de nem szabad tocsognia a folyadékban! Jól elkeverem a tölteléket, és betöltöm vele a maradakat. A maradék tölteléket egy alaposan kivajazott formába terítem, vajdarabkákkal megszórom, és lefóliázva fél óráig sütöm, majd kb. 15 perc alatt megpirítom a tetejét.
| |