|
Paella ala macisajt
Paella/ ahogy én csinálom - *macisajt*
- 50 deka pulyka vagy csirkemell, de nagyon jó a húsos csirkeszárny is!
- só
- bors
- olívaolaj
- 1 fej apróra vágott hagyma
- 30 deka paella vagy rizottórizs (arborio)
- kb. 3 ek. levespor + 1 l forró víz, vagy pedig ennek megfelelö mennyiségü húsleves
- 1 csésze mirelit cukorborsó
- 25 deka garnéla ( scampi, gambas)
- 1 tk. aprított fokhagyma
- 1-2 lehéjazott kimagozott érett paradicsom
Fél kiló pulykamellet nem túl kicsi kockákra vágtam, sóztam borsoztam, és olívaolajban megpirítottam, majd kiszedtem egy tálba.
A visszamaradó olajban egy fej apróra vágott hagymát megdinszeltem, majd rászórtam 30 deka rizst (rizottó vagy paellarizs) és addig kevergettem, míg üveges lett.
Kb. 1 liter vizet felforraltam, belekevertem egy csipet sáfrányt, és kb.3 evökanál instant marhahúsleves port.
Evvel felöntöttem a rizst, beleraktam a megsült pulykahúst, és kis lángon, állandó figyelés mellett addig pároltam, amíg megpuhult, és beszívta az összes folyadékot. Az utolsó 5 percben egy csésze mirelit cukorborsót kevertem a rizshez, és lefedtem az edényt.
Eközben alaposan leöblítettem a mélyhütött 25 deka garnélát, (óriásgarnéla, vagy scampi ) leszárítottam majd besóztam, és egy kis serpenyöben kevés olívaolajon egy teáskanálnyi apró kockákra vágott fokhagyma társaságában mindkét oldaláról megsütöttem öket. Nem jó, ha kiszárad, ezért elég 1-2 percig sütni öket a forró olajban. A megsült rákhúst a rizsre pakoltam. Végül egy szép nagy húsos paradicsom héját lehúztam, a magját kiszedtem, felcsíkoztam, és a paellához kevertem a rákkal együtt.
Megjegyzések: a rizs-folyadék arány szerintem részben a rizs minöségétöl, részben pedig attól függ, hogy mekkora lángon készül a paella. Ezért egyfolytában figyelni kell, és esetleg utánaönteni valamennyi levest. A hozzávalók ízlés szerint kombinálhatók, lehet csirkeszárnyat, combot, tintahalkarikákat (natúron, panír nélkül!!!) , kagylót, sertéshúst ( van aki nyúlhússal is készíti) vastaghúsú paprikát belefözni.
| |