|
Rizottó
Alaprecept:
- 1 csésze kerekszemü rizs, a legjobb a speciális rizottó rizs, carnaroli vagy arborio
- kb. 1 l csirkehúsleves, vagy zöldségleves, a legjobb a házi, nem az instant!
- 1 dl fehérbor
- 1 apróra vágott hagyma
- 2 ek olivaolaj
- 5 deka vaj
- 5 deka parmezán
A hagymát az olajon megfuttatom, és a rizst hozzáadom. Rövid ideig üvegesre pirítom, ügyelve rá, hogy ne barnuljon meg, és máris elkezdem hozzáadni a folyadékot: 1 pohár fehérborral és 1-2 merökanál levessel kezdem, majd mindig annyit adok hozzá, hogy épp ne kapjon le a rizs. Fontos, hogy egyfolytában kevergesd!!! Amikor jó ragacsos, szaftos a rizs, de a szemek belseje még nem teljesen puha, hanem "al dente", akkor jó! Ilyenkor jöhet bele egy darabka vaj, és böségesen reszelt parmezán.
A rizottónak rengeteg fajtája van, én a zöld spárgásat, a gombásat (szárított tinoru, rókagomba vagy csiperke a kedvencem) cukorborsósat szeretem a leginkább. Póréval, mángolddal, sáfránnyal is finom.
Ízesítheted fokhagymával, csilivel, paradicsompürével és még sorolhatnám. A lényege hogy se száraz, se leveses ne legyen!
| |