|
Kovászos uborka
Egy 3 literes üveget alaposan kimosok. 2 l vizet 2 evökanál sóval felforralok és hagyom kihülni.
Eközben 2 kg friss kovászolni való uborkát megmosok, ha kell rövid ideig áztatom is, vagy kis kefével megdörzsölöm. 1 csokor kaprot is megmosok, és hagyom lecsepegni.
Az üveg aljára helyezem a kaprot, erre szépen sorba állítgatom a hosszában 2X bemetszett uborkákat (nem szabad teljesen átvágni öket, kb. 1 cm-nyit meg kel hagyni. Az elsö réteg uborkára helyezek 6-8 gerezd fokhagymát, majd a második réteget is fölésorolom állítva. Egy fehér kenyér csücskével fedem le az uborkákat, úgy, hogy a vágott felület kerüljön alulra.
Most szépen lassan az uborkákra öntöm a kihült sós vizet, ügyelve arra, hogy legalább egy ujjnyira befedje a folyadék az üveg tartalmát. Ha nem merülne el a kenyér, akkor egy apró üvegedénykét -amekkora a nagy üveg száján befér- teszek rá, mint nehezék.Nem soktam kiszámolni a vizet, ha sokat forraltam, a fölösleget kiöntöm, fontos viszont, hogy literenként 1 ek. só kerüljön bele. Egy tálkát borítok a nagy üveg szájára, és napsütötte ablakpárkányra állítom.
3 nap múlva megkóstolom, hogy eléggé savanyú-e az uborka. Ha igen, akkor csipesszel kiszedem öket, egy jól záródó edénybe fektetem, és rászüröm a levét. Lefedve tárolom.
| |