|
Barack/Breskvica
20 deka lágy vajat 25 deka porcukorral elkevertem. Hozzáadtam 1 egész tojást, 1,5 dl tejet és 8 deka lisztet, amiben 2 teáskanál sütöport elkevertem elözöleg. Ezt a folyékony masszát egy óráig pihentettem a konyhában. (Nem hütöttem) Utána hozzákevertem 70 deka lisztet kézzel. A mixer nem bírta volna. Kicsi golyókat, kb. 2 centiseket gömbölygettem a tésztából. 4 tepsire való lett belöle, összesen 120 darab! Forró sütöben pár perc alatt világossárgára sütöttem öket. Ezután kivájtam a félgömböket.
A töltelékhez egy fémedényben 20 deka vajat göz fölött 3 egész tojással, és 6 deka cukorral krémmé kevertem. Hozzáadtam a kekszmorzsát, egy pohárka rumot, és egy púpos kanál baracklekvárt, 2 kanál cukrozatlan kakaóport. Evvel betöltöttem a fél barackokat és összeillesztettem öket.
A színezéshez piros és sárga élelmiszerfestéket külön-külön kevés langyos vízben feloldottam, kevés rummal ízesítettem. Miután befestettem a barackokat, azonnal kristálycukorban megforgattam öket.
Néhány tipp:
Elöször azt hittem, hogy sok lesz a 60 barack. Miután néhány eltört a kikanalazás közben, már csak 48-at kellett megtölteni. Az eltörteket is a töltelékhez kevertem. Ha esetleg nálad nem törne el ennyi, akkor lehet, hogy kicsit folyékonyabbra sikerül a töltelék. A kivájás után nagyon vékony tésztaréteg maradt csak vissza, így böven jutott bele a töltelékböl. Nagyon hamar meg is puhult a barack, nem száraz, finom omlós szaftos. A frissen festett barackokat inkább fóliára rakd száradni, mert nálam némelyik ráragadt a szalvétára!
| |