|
Újévi lencseleves
- 2 csésze lencse
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 1 darabka zeller
- 2 szál sárgarépa
- 1 darab póré
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 evökanál olaj
- a rántáshoz szintén 2 evöanál olaj és 1 evökanál liszt
- a habaráshoz fél doboz tejföl és egy csapott evökanál liszt
- só, bors
- 1 darabka füstölt sonka, szalonna, vagy csülök
- 1 teáskanál borsikafü
- 3-4 szem krumpli
- 4 szál virsli
- 1 darabka lángolt vagy füstölt kolbász
A lencsét a fözés elötti estén megválogatom és hideg vízbe áztatom.
Másnap leöblítem, és hagyom lecsepegni.
A hagymát olajon megfuttatom, rádobom a felaprózott zöldségeket,2 gerezd préselt fokhagymát és rövid ideig pirítom, majd hozzáadom a lecsepegtetett lencsét, és annyi vízzel öntöm fel, hogy jócskán ellepje. Borsikafüvet, babért adok hozzá, és a feldarabolt füstölt árut, valamint a kockára vágott krumplit. Lefedve nagyjából 45-50 perc alatt készre fözöm a levest, és csak a végén sózom, borsozom.
Kis edénykében az olajból és lisztböl vékony rántást készítek, félrehúzom az edényt, belereszelem a maradék fokhagymát megszórom a pirospaprikával és a levesbe keverem. A virslit és a karikákra vágott és elösütött lángoltkolbászt belerakom és pár percig fözöm. A tejfölt a liszttel és kevés vízzel simára keverem és behabarom vele a levest. Most már csak egyet forralom, , és petrezselyemmel böven meghintve tálalom.
Tippek: A füstölt dolgokat elözöleg elö lehet fözni félig puhára, majd a kihült lével felönteni a lencsét, vagy ahogy írtam, vékonyra szeletelni öket, így nagyjából egyidöben lesz puha a zöldségekkel.
| |