|
Húsleves
Marhahúsleves_fotója
Vegyes_húsleves_fotója
Így készül a leves...
kg csontos leveshús
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 darab zeller
1 vöröshagyma
1 szál póré
szerecsendióvirág
szemes bors
só
egy darabka kelkáposzta
negyed karalébé
A húst megmosom, sózom és hideg vízbe felteszem föni. Miután lassan fellfort, többször is lehabozom a levest.
A hagymát félbevágom,a vágási felülettel lefelé egy alufóliával kibélelt serpenyöbe rakom, és mindenféle zsíradék nélkül "feketére" sütöm.
Miután befejeztem a lehabozást, kb. 1 óra fözés után a hagymát és a zöldségeket is a hús mellé teszem. Jó másfél órán keresztül lassan gyöngyözve puhára fözöm benne a leveshúst.
Kimerem a húst és a megfött zöldségeket, hagyom a levest leüllepedni.
Kihúzom a csontot a húsból és ha kell, lezsírozom, majd falatokra vágom.
A levest egy finom szürön keresztül átszüröm.
- a feketére sült hagyma egyrészt az íz, másrészt pedig a szín miatt szükséges a levesbe
- böségesen kell vizet önteni a húsra a fözés kedésekor, mert az utólagos rátöltés nem tesz jót a leves ízének
- minél többféle zöldségböl egy-egy darabka kerül a levesbe, annál finomabb lesz az aromája
- sosem szabad lobogva forralni a húslevest, csak gyöngyözve lassan fözni
| |