E.Margit receptje
Hagymás tekercs és kifli
40 dkg Bl 80-as liszt 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 10 dkg búzakovász 2,2 dkg élesztő 5 dkg olvasztott füstölt szalonna zsír 1,5 kk só 1 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav 3,5 dl kefir (házi, viszonylag híg)
A kovász ki is maradhat, ekkor emelni kell egy kicsit az élesztő mennyiségét.
Töltelék: Kb 20 dkg füstölt szalonnát apróra vágva kisütöttem, és a zsír nagy részét leöntöttem róla. A szalonnába 7 normál méretú fej hagymát, durva kockákra vágva belepirítottam. Nem szabad sózni, mert akkor a hagyma levet enged. Amikor kész lett, akkor megsóztam és megborsoztam.
2 ek zsírban kb 20 dkg nyers füstölt sonkát kockára vágva megpirítottam.
1 erős zöld paprikát apró kockára vágtam.
Elkészítés:
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Lisztezett felületen 3 felé osztottam a tésztát. Az elsőből lapot nyújtottam, majd a hagyma 1/3 részét rákentem és megszórtam az erős paprikával. Feltekertem, 12 felé vágtam és muffinformába tettem. A második darabbal ugyanígy jártam el, csak erre a paprika helyett a lepirított sonkát tettem. A harmadik darabot körré nyújtottam, megkentem a hagymával, 12 cikkre vágtam és kiflinek feltekertem.
Az első tepsit langyos helyen kelesztettem kb. 50 percig, a többi ezalatt hűvösben pihent, hogy lassabban keljen. Amikor az elsőt sütöttem, akkor tettem a másodikat a langyosra, majd a második sülése alatt került a kelesztőhelyre a harmadik. Előmelegített sütőben kb 25 perc alatt készre sütöttem.
|