E.Margit receptje
Nagyon megkedveltem mostanában a felcsavart tésztaformázást, mert nagyon jó állagot biztosít mindennek, ami így készül. A joghurtos zsömle nagy kedvencünk, most ennek a tésztájából, némi módosítással csináltam egy új formájú zsömlét.
Csavart zsömle
30 dkg BL 80-as liszt (de lehet az összes liszt is ez) 10 dkg fehér tönkölybúzaliszt 20 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzaliszt + a kovász állagától függően annyi liszt hogy ne ragadjon a tészta (most kb. 5-8 dkg kellett nekem) 500 g joghurt 1,5 kk só 1 kk cukor 2 dkg élesztő késhegynyi aszkorbinsav 10 dkg rozskovász
A kovászt ki is lehet hagyni, ekkor az élesztő adagján lehet emelni, mondjuk összesen 3 dkg-ra.
A hozzávalókból tésztát dagasztattam a gépben. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Lisztezett felületre borítottam a tésztát, majd elfeleztem. A felekből lapokat nyújtottam és feltekertem. 12-12 db-ot vágtam belőlük és muffinformába téve kelesztettem kb. 1 óra hosszat. Mint látható az egyik felét úgy tettem a formába, mint a kakaós csigát szoktuk, a másik felét az eredeti tekercs irányában. Így két féle zsömlém lett. A kelesztés végén sima vízzel lekentem (ezt el is lehet hagyni) majd előmelegített, gőzös sütőben 25-30 perc alatt megsütöttem.
Be is lehet szerintem vágni a második fajtának a tetejét és természetesen magokat is lehet rátenni. A kísérleti jelleg miatt most semmi ilyet nem próbáltam.
Jól jöhet azoknak ez a formázás, akiknek még esetleg egy kicsit nehezebben megy a normál zsömle formázása.
|