E.Margit receptje
Pöttyös kalács
60 dkg BL 80-as liszt 5 dkg margarin 2 tojás sárgája 3 dl tej (vagy fele lehet kefir is) 2 dkg élesztő 1 kk cukor 1/2 kk só késhegynyi aszkorbinsav 2 kk édesítőszer (vagy 10 dkg cukor, de akkor ez a folyadékba beleszámít)
A gép csipogásakor 10-15 dkg apróra vágott csokoládé (én egy "csokoládé lencse" nevű, apró szemekből álló csokival csináltam)
A gépben tésztát dagasztunk a hozzávalókból. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A második dagasztás végén hozzáadjuk a csokit. Hamarabb leállítottam a programot, mert kezdett olvadni a csoki és ezt nem szerettem volna tovább hagyni.
A tésztát lisztezett felületen, kettészedve megformáztam és szilikonformában kelesztettem kb 1 órán keresztül. A tetejét egész, felvert tojással kentem le, majd előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütöttem. Nagyon finom lett, érdemes kipróbálni. Szerintem bármilyen csokoládéból meg lehet csinálni.
|