A hazai méz jó minőségű
2004.03.07. 12:05
A méhészet sikerágazat lehet az EU-csatlakozás után. A többi között erről volt szó az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által szervezett világtalálkozón, amelyen hazai és a határon túli szakemberek vettek részt.
A hazai méz jó minőségű
A méhészet sikerágazat lehet az EU-csatlakozás után. A többi között erről volt szó az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által szervezett világtalálkozón, amelyen hazai és a határon túli szakemberek vettek részt.
Magyarországon hozzávetőleg 15 ezer méhész évente megközelítően 15 ezer tonna mézet termel, s e mennyiség 80 százalékát exportáljuk, amelyből a bevétel megközelíti a 40 millió dollárt – mondta az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke megnyitójában. Magda Sándor hozzátette: mivel az EU-ban nincs meghatározott kvóta a kivihető mennyiségről, a mézágazat a jelenleginél is több család megélhetését biztosíthatná. Annál is inkább, mert a hazai méz jó minőségű, így előnyt élvez a piacon például az olcsóbb, de sok kívánnivalót hagyó kínai mézzel szemben.
Mivel a méz előállításához jók a természeti adottságok, a határon túli termelőkkel összefogva akár világmárkává lehetne tenni a Kárpát-medence mézét – fejtette ki Magda Sándor. Ugyanakkor az export mellett a hazai étkezési kultúrában is nagyobb szerepet kaphatna a méz, hiszen nálunk alig 30-40 dekagramm az egy főre jutó évi fogyasztás, amíg például az osztrákok 1,5, a németek csaknem 2 kilogrammot esznek ebből az egészséges termékből. |
|