Azt hiszem totális most már a zűrzavar, de talán kezdem kapisgálni. Szóval ha jól értem, Ti úgy sütitek az új módszerrel a kenyeret, hogy a kész tésztából eltesztek egy darabot másnapra a következő kenyérhez??? De ekkor nekem ez a kovászmag= friss nyanyával! Nem? A következő kenyérhez ezt a kovászmagot használjátok fel friss, este bekevert kovásszal? Jól értem?
Mi van akkor ha másnap nem sütsz kenyeret, csak 3. ,4. napon? Akkor a kovászmag már nem friss, ugyanolyan mint a több napos nyanya. Mert a nyanyához is egy rendes kenyertésztát dagasztunk be, csak hagyjuk túlkelni, megérni.
Nem tennétek fel egy receptet ide, hogy jobban megértsük? Most már különösen érdekelne!
Rózsakvarc! Látod, én például soha nem tudtam friss, aktív kovásszal sütni kenyeret, szinte mindig elkovászolódott a tészta, igaz mostanában nem próbáltam. Ha a hűtőből vettem ki a lecsendesedett kovászt, akkor mindig jól sikerültek a kenyereim.
És félreértés ne essék, köszönjük, hogy elhoztátok az új módszert, szeretnénk is jobban megérteni!
Igen nagyon jól mondjátok! Ezért van ez az oldal, hogy megosszuk a tapasztalatainkat, segíthessünk a másiknak. És működik is.
Rózsakvarc is jóindulatból hozta ide ezt a módszert, hátha valaki szívesen kipróbálja, vagy van olyan, akinek a másik két módszer nem jött be, ez hátha.
Igen, vannak buktatók a kenyérkészítésben, ezt most tapasztaltam meg én is. És még mindig nem tudok mindent. Talán ha már 20 éve sütögetek, akkor mondhatom el magamról, hogy már konyítok hozzá.
Igen nagyon jól mondjátok! Ezért van ez az oldal, hogy megosszuk a tapasztalatainkat, segíthessünk a másiknak. És működik is.
Rózsakvarc is jóindulatból hozta ide ezt a módszert, hátha valaki szívesen kipróbálja, vagy van olyan, akinek a másik két módszer nem jött be, ez hátha.
Igen, vannak buktatók a kenyérkészítésben, ezt most tapasztaltam meg én is. És még mindig nem tudok mindent. Talán ha már 20 éve sütögetek, akkor mondhatom el magamról, hogy már konyítok hozzá.
Sziasztok! Azért azt a kovászmag készítést leírhatnátok ide is, ha nem nagy gond.
Sikerült végre megszabadulni az egértől! Ez a piszok az összes gyári eleséget kikerülte és csak az én kenyeremet ette a kenyértartóban. Kíváncsi lennék, hogy milyen kémiai anyagokkal kísérleteznek azok, akik az egeret akarják megetetni ezekkel? Végül is a kenyértartóba tettük be az egérfogót és kenyeret tettünk bele. Reggelre ott csücsült az egérke a közepén. Aztán domestosba áztatta a Férjem a kenyértartót. Bízom benne, hogy csak egyedül volt!
Brigi! A fórumon MArgitka ugyanazt mutatta meg, és mindenki gyakorolhatta is, ha akarta. Ezzel most nem Limara érdemeit akarom kicsinyíteni, de ott láthattuk mindannyian a kenyér készítés csínját bínját. Mert bizony vannak buktatók benne bőven. Szóval én csak előbb lettem egy ici picit okosabb mint Te!
Miután nekem nincs nagy tapasztalatom a kenyérsütésben ezért kis pajtások nem is igazán tudok belevauzni a kovászolás és a nyanyázás technikájába. Megnéztem Bundik honlapján a kovászmag elnevezését. Úgy látom, hogy előző napi tésztát, vagy kovászt jelent. Most már kapisgálom a jelentését. Igazából nem is akarok én vitát indítani a kovászolás és a nyanyázás rejtelmeiről. Én Rózsakvarc oldalát olvasgatva töprengtem csak el, hogy ő mindig erre az Ultra plus edényre hivatkozva közli az anyagszükésgletet, meg a képeket is. Ezért is vettem a bátorságot, hogy kicsit utána néztem az edénynek. Igen, mindenki másban és máshogyan süti. Ez a fórum itt éppen azért van, hogy az eredményeket, tapasztalatokat megosszuk egymással. És ez ettől jó. Aztán mindenki úgy süti meg a maga kenyerét, ahogy neki tetszik. És igen Rózsakvarc, igazad van, ahogy neki a legjobban bejött. Hát ennyi a véleményem, és nem akarok senkivel sem vitázni erről.
Gyönyörűek a sütik,a savanyúság,a kenyerek,mind-mind remekmŰ!
Annyit fűznék hozzá az itt leirottakhoz,hogy én,aki rengeteget kűzdöttem a kenyereimért,bizton állitom,hogy nekem a nyanya hozta meg a sikert,de ahogyan a találkozón is mondtuk Angival,ma sem tudom igazán,mi volt a fordulópont.Nekem a kovászhoz nem volt szerencsém.Hála az égnek,és a sok jó tanácsnak,ma már kevés kivétellel,de elég szépen sikerülnek a sütéseim,bár ezt csendben mondom,nehogy a mi mumusunk meghallja.Egyszóval azt szeretném kinyögni,hogy nekem,aki még itt kezdő vagyok,máris vannak kialakult szokásaim,amik beválltak.Ez nem azt jelenti,hogy másnak is jó lenne,de nekem bejöttek,persze,a háttérben mindig az itt tanultak állnak.Szóval,vagy szó nélkül,ami beválik,az a jó. Szerintem!Vagy nem?
Azért csendben megjegyzem,szivesen részt vennék én is egy Limara.kenyérkelesztés+sütés tanfolyamon,ott vannak homályos folltok!
Véleményem az edényről és a benne sütött kenyerekről ugyanaz, mint Bundiké. Elég sok rossz kenyeret sütöttem már benne én is, mikor valami újat próbálgattam. Tehát nem azért lesznek ilyenek kenyereim, mert Ultra+-ban sütöm őket, hanem azért mert jól kidolgozom a tészát.
Mindenki azt a kovászolást alkalmazza a kenyereinél, ami a legjobban beválik neki. De azt, hogy melyik lesz neki a legjobb, csak akkor fogja megtudni, ha néhányat kipróbál.
Te is kipróbáltál néhányat, és azzal a módszerrel sütsz, amivel a legszebbek és a legfinomabbak lesznek a kenyereid. Úgy látom, hogy ez mindenkinél más.
Én egy új kovászolási módot jöttem megosztani Veletek, hátha másnak is beválik, úgy mint a lefedett sütés a jénaiban.
Valahol elvesztettem a fonalat. Néztem Rózsakvarc oldalát is, de ott is csak kovászmagot olvashattam. Az micsoda? Milyen mag?Igazi magról írtok, vagy csak átvitt értelemben mag?
Bundik! Neked mindig olyan gyönyörű kenyereid voltak, nem hiszem, hogy gondod lenne a kenyérsütéssel. Az emlékeimben mindig csak csodaszép kenyerek vannak, mind-mind formás, cserepes volt. Ügyes vagy Te nagyon! Bár lehet, hogy Te is, mint mindannyian a tökéletességre vágyunk. Ebben viszont már Te vagy illetékes. De a kenyereid azért maradnak igazi pék remekek!
Én is kipróbáltam a kovászolást, nekem sem jött be. Azután a nyanyát. Legtöbbször nagyon jó kenyereket sütöttem vele, de akadt amikor nem sikerült. Mások viszont kovászos kenyérrel tudnak csodát művelni. Mindenkinek más jön be. Nekem ez a kovászmagos változat.
Ebben az edényben is el lehet rontani a kenyeret. Nemcsak ebben lehet szépeket sütni! Mint Rózsakvarc is említette, a lefedett sütéstől lesz szép egy kenyér. Legyen az sütőzacskó, jénai vagy Tupper. És mint írtam is, én is elrontottam mindaddig, amíg Rózsakvarc a dagasztás és formázás relytéjeit meg nem mutatta.Ez a lelke a jó kenyérnek.
Megvallom őszintén, engem már régóta furdall a kíváncsiság, hogy mi lehet az az edény, amiben ilyen szép kenyereket lehet sütni, mint Rózsakvarcnak. Utána néztem a neten, és az Ultra Plus a Tupperware edények egyik tagja ha jól tudom. Biztos jó találmány lehet, de a vaterán újként 19.900.- ft-ért ajánlják a 3l-es változatát itt Magyarországon. A német megfelelőjén 5 l-est ajánlanak 30 euró körüli áron, hát ez már valamivel olcsóbb, de nem itt van. A 3l-es hosszúkás formájú, az 5 l-es kerek. Hát ennyit tudtam meg, bár én még egyiket sem láttam közelről.Biztos az ára miatt többet tudhat, mint az én jénaim, de bevallom töredelmesen, mióta nyanyával sütök, nekem még nem sikerült egyetlen kenyeret sem elrontani. Én pedig nem sütök minden nap, nincs nagy gyakorlatom benne. AZ biztos, hogy (miután már írtam, én vizuális tipus vagyok,) sokat jelent, ha látja az ember, hogyan készül a kenyér. Így tanultam meg én is Limarától, hogy készül a kenyér. Bár a találkozón sokan most ugyanezt megtapasztalhattuk. Szóval én maradok a nyanyánál. Én már sütöttem kovásszal is, de arról inkább hallgatnék....
Szeretném a tapasztalatomat leírni Margit kovászával.
Igen Margit is gyorskovásszal indít. És nagyon jó gyorskovász. Én is nagy szorgalommal etetgettem a kovászomat kb. másfél évig. Igaz néhányszor újból kellett kezdenem, mert valamiért nem akart megindulni. A másik problémám ezzel a kovásszal az volt, hogy én csak aktív állapotában tudtam vele jó kenyeret sütni.
Mivel én reggel elmegyek dolgozni és csak 5 óra után érek haza, volt amikor nagyon sietett a kovász és nem várt meg. Vagyis, már nem volt aktív mire sütni kezdtem. Ilyenkor volt az, hogy megpróbáltam azért egy kenyeret sütni vele, de a biztonság kedvéért míg kelt a tészta, kimentem a boltba zsömléért. Természetesen a kenyér nem sikerült.
A kovászmagos módszernek az az előnye, hogy két óra múlva mindig tudsz "aktív kovászt" produkálni. És innen már elronthatatlan a kenyered.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit