Jelleggzetes ételek, étterem típusok
2011.03.20. 14:57
°chuka ryori ya/ten /csúka rjóri ja/ten/ - kínai étterem(egyszerú és elegáns.)
°Nihon-ryori /nihon-rjóri/ - vegyes japán konyha/ételek
°kyodo-ryori /kjódo-rjóri/ - helyi ételek
°Famiry Resutoran /Famiry-resztoran/ - családi étterem
°shojin-ryori /shójin-rjóri/ - buddhista lelkületű/vegetáriánus ételek
°chahan /csáhan/ - sült, vegyes rizs
°gyoza /gjóza/ - töltött tésztatáska
°haru-maki - tavaszi tekersz
°mabodofu - rizs csípős vagdalthúsos mártással és tofuval
°niku dango - húslabdácskák
°shumai /súmaj/ - rák- vagy húslabdácskák tészta burokban
°ebi no guratan - rák gratinmártással
°hambagu supagetti /hambágu szpagetti/ - spagetti sült húsgombóccal
°hayashi raisu /hajasi rajszu/ - pörköltszerű étel rizzsel
°kare raisu /karé rajszu/ - curry-s rizs
°omu-raisu /omu-rajszu/ - rizsomlett ketchuppal
°oyako-don /ojako-don/ - rizs csirkehússal és tojással
°fugu - csupaszgolyvás hal
°kabayaki - roston sült hal vagy angolna
°kamameshi /kamamesi/ - népies egytál étel agyagtálon, fő összetevő(k) szerint rendelhető, pl.:
°sansai kamameshi /szanszaj kamamesi/ - rizs zöldségekkel
°Kaiseki /kajszeki/ - hagyományos, régi arisztokrata konyha, a teaszertartást követő, sokfogásos étkezés
°nabemono - egytálétel, szójás lében főznek ki különböző összetevőket pl. lásd a következőket:
°ishikari-nabe /isikari-nabe/ - egytálétel lazaccal és burgonyával (Hokkaidó szigetére jellemző)
°o-den - burgonya, japán retek, tojás stb. szójás vízben hosszú ideid főzve
°okonomiyaki /okonomijaki/ - káposztás lepény speciális szósszal, fő összetevő szerint rendelhető. pl.:
°ika-iri - tintahallal
°ramen /rámen/ - kínai búzatészta szója- (shoyu-sóju) vagy babpaszta (miso-miszo) alapú lében
°robatayaki /robatajaki/ - grillen sütött étel egy vidéki fgadó (izakaya-izakaja) stílusában, ahol szinte minden ehetőt feltálalnak
°sukiyaki /szukijaki/ - vasedényben főtt zöldség és hús
°shabu-shabu /sabu-sabu/ - ugyan az másfajta mártással/összetevőkkel,fazékban főzve
°sushi /szusi/ - rizsfalatkák nyers hallal , esetleg zöldséggel
°sashimi /szasimi/ - nyers halszeletek
°tempura - palacsintatésztában összesütött rák- /haldarabkák /zöldségek
°teppan'yaki /teppanjaki/ - vas tűzhelylapon grillezett étel, rndelhető hús- és zöldségfélékkel, valamint elkészítési mód szerint, pl.:
°futsu /fucú/ - normál, hagyományos
°bata- /batá/ - vajjal grillezett
°shery- /serí/ - sherry-vel grillezett
°tonkatsu /tonkacu/ - panírozott sertéshússzelet
°tonkatsu teishoku /tonkacu tejsoku/ - ugyan az mint fent, menüben
°kushi-age /kusi-age/ - pálcikára tűzött húsdarabok, bő olajban kisütve
°menchi-katsu /mencsi-kacu/ - panírozott vagdalthús
°hire katsudon /hire kacudon/ - panírozott sertésszelet rizzsel, tojással, borsóval, hagymával
°yakitori /jaki-tori/ - grillezett csirkehús
°kushi-yaki /kusi-jaki/ - nyárson sütött hús
|