|
A gyümölcslé készítése és hatása
A friss gyümölcs és zöldség lé amellett hogy nagyon egészséges még a szomjúságot is oltják, épp ezért érdemes őket rendszeresen fogyasztani.
A gyümölcslevek amellett hogy, finomak gazdagok rostban és ásványi anyagokban és ma már a legtöbb gyümölcsnektár nem tartalmaz tartósítószert sem, mert hőkezeléssel tartósítják őket.
A boltban lehetőleg a 100%-os rostos gyümölcsleveket válasszuk, amelyet otthon érdemes vízzel hígítva fogyasztani. Mégis a legjobb, ha mi magunk készítjük el ezeket otthon friss gyümölcsből vagy akár zöldségből, de ha nyersen fogyasztjuk, őket ugyanúgy hozzájutunk az értékes léhez.
A gyümölcs és zöldség energiatartalma alacsony, ugyanakkor tele van értékes ásványi anyaggal és vitaminnal. A gyümölcs víztartalma 80-95 % között van, és magas a kalcium és magnézium tartalmuk, amelyek az anyagcserében játszanak szerepet. Magas rost tartalmuk miatt segítik az emésztést, és jó hatással vannak a cukorszintünkre, és a koleszterin szintünkre.
A gyümölcsökből kinyert levek, nem csak a szomjunkat oltják, hanem üdítenek és felfrissítenek minket. Ennek oka, hogy a gyümölcsben található répa és gyümölcscukor gyorsan felszívódik, így szervezetünknek egy gyorsan hasznosítható energiaforrást nyújt.
Míg az egyik gyümölcsben a magnézium található meg magas arányban ilyen pl. a banán, addig más gyümölcsben a C-vitamin kiemelkedő így pl. a szederben, a málnában, és a csipkebogyóban is koncentráltan van benne a vitamin. Ne felejtsük el hogy a mirelit gyümölcs, vagy a befőtt már nem tartalmaz annyi hasznos vitamint és rostot így ezek meg sem közelítik a friss gyümölcsöt és zöldséget.
Forrás: kertvarazsmagazin.hu
| |