4
2008.07.14. 22:38
Hozzávalók: 22,5 dkg finomliszt, 15 dkg vaj (én margarint használtam), 6 dkg kristálycukor, 6 csomag (6 dkg) vaníliás cukor
A lisztet a tálba töltjük, a kis kockákra vágott vajat (én margarint) hozzáadjuk, majd tenyereink közt addig morzsolgatjuk, míg szinte olyan nem lesz, mint a zsemlemorzsa.
Ezután a kétféle cukorral összegyúrjuk - akkor jó, ha az edény falától elválik - majd kb. 2,5 centi vastagra lapítjuk. Formákkal szaggatjuk, a leeső részeket összegyúrjuk, formáljuk, így semennyi sem vész kárba. A formákat tálcára rakjuk, majd jó fél órán át fagyasztjuk, hogy a formáját sütéskor jobban megőrizze.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) kb. 15-18 percig sütjük.
Eddig az eredeti recept, de nekem valahogy sehogy sem akart összeállni a tészta a fenti hozzávalókból, ezért tettem hozzá 2 tojássárgáját, valamint annyi tejet (nagyon kevés kell) amennyitől összeállt és valóban elvált az edény falától. Miután ezzel végeztem a fent leírtak szerint elkészítettem a süteményt, de én még melegen beleforgattam vaníliás porcukorba. Jól záródó fém dobozban több hétig tárolhatjuk.
|