|
Koktélparádé otthon
Hangzatos elnevezés, elegáns kivitel, színes, díszes, zamatos tartalom. Ezek a fő jellegzetességei a napjainkban elhíresült divatos koktéloknak. Csupán néhány kellék és egy kis útmutató szükséges, hogy te is elkészíthesd a nyár elmaradhatatlan partikellékeit.
Koktélokat már a 19. században is kevertek, igazi virágzásuk azonban csak az 1920-as évektől indult el, amelyen leginkább az amerikai szesztilalom lendített.
Ekkor ugyanis az illegális zugfőzdékben készült italok tisztán majdhogynem fogyaszthatatlanok voltak, ezért az amerikaiak szívesen feljavítgatták vagy „álcázták” az alkoholokat különböző gyümölcslevekkel, cukorral vagy citrommal.
Ezalatt a bártenderek Kubában próbáltak szerencsét, ahol rövid idő alatt igazi koktélparadicsom létesült. A 13 évig tartó tilalom után végre legális keretek között teljesedhetett ki a koktélkultúra.
Kipróbált receptek
A koktél mindig legalább két különböző ital keverékéből készült egyveleg. Az összetevőket illetően azonban a kezdőknek nem javasolt kísérletezni, hiszen az általunk vegyített komponensekből rettenetes mixek születhetnek. A profi bármixerek tudják, mihez mi passzol, lessünk el inkább tőlük néhány ötletet.
Változatos alapanyag
A kész italunk komplexségét három alapanyag-kategória határozza meg. Ezek pedig a következők:
• Az ital elkészítéséhez elsődlegesen egy alapszeszre van szükség, mint a vodka, whisky, brandy, gin, tequila vagy rum. Ez adja majd később a koktél jellegzetes karakterét.
• Az italunk második domináns alkotóeleme az ízkiegészítő és -módosító összetevő, ilyen például a kóla, a zamatos gyümölcslevek vagy a tejszín és a különböző likőrök.
• A harmadik meghatározó kategória a szirupok és keserűk komponense, amelyek még kerekebbé varázsolják a koktél ízeit, és merőben megváltoztatják annak jellegét. Ma már szinte minden gyümölcsnek megvásárolható a koktélszirup változata.
Jeges őrület
A jó koktél alapja a jég, mégpedig a nagyon sok jég. Ez a szilárd elem egyrészt segít a shake-elés közben elegyíteni az alkotóelemeket. Ezenfelül pedig a másik jelentős funkciója természetesen az italok hűtése, és mivel a nagyobb jégmennyiség használatával ez gyorsan megy végbe, nem fog felhígulni a koktélunk. Így használjunk belőle annyit, amennyit csak tudunk.
Tipp: A turmixitalokhoz könnyen készíthetünk jégkását, ha a jégkockákat vastag konyharuhába csomagoljuk, és klopfolóval gondosan összetörjük.
Elengedhetetlen bárkellékek
A koktélkészítés első számú kelléke egy shaker. A kezdők válasszák a klasszikus háromrészes típust, amely beépített szűrővel segíti a munkát. A haladók próbálkozhatnak az ún. Boston shakerrel is, amely egy vastag falú üvegpohárból és egy hasonló formájú fémtartályból áll. Ez utóbbi eszközhöz azonban szükséges egy speciális bárszűrőt is beszerezni, hogy ne kerüljön a koktélba felesleges gyümölcsrost, mag és a shake-eléshez használt jég.
A kevert italokhoz nélkülözhetetlen egy hosszú nyelű bárkanál és a pontos arányok betartásához szükséges mérőpohár. Nem létfontosságú, de a koktélkelléktár részét képezi még a citrusfélék és mentalevelek kisajtolásához használatos törőfa és egy akár csokoládéreszelésre is alkalmas apró reszelő.
Ezen túl elegánssá teheti a szervírozást, és nem utolsósorban praktikus is, a jégcsipesz. De szükségünk lesz még egy vágódeszkára és éles késre a gyümölcsök dekorációvá varázsolásához.
Long drink kontra koktél
A long drinkek elkészítése és összetétele, valamint állaga is jóval egyszerűbb, mint a koktéloké. Ebben az esetben ugyanis elegendő csupán két komponenst használnunk. Az alapszeszen túl ugyanis már csak egy szénsavas vagy szénsavmentes frissítőre van szükségünk.
Az összetevőket jéggel teli pohárba töltjük, és egy hosszú nyelű bárkanállal elvegyítjük. A tetejét díszíthetjük mentalevéllel, lime- vagy narancsszeletekkel, és már kész is van a nyár legdivatosabb itala.
Hab a tortán, avagy a pohár ékei
Vannak örök klasszikusok, amelyek elképzelhetetlenek más díszítéssel, mint ahogy azt megszoktuk. Például képzeljük csak el, hogy a tradicionális olívabogyós martinit friss eperrel díszítve tálalják elénk. Egész biztosan kiábrándulnánk az italunkból. Így a tradicionális koktélok dekorálásánál mi is tartsuk szem előtt a hagyományokat.
Tipp: Tequilaalapú italokhoz crustázzuk a poharat, ilyenkor egy gerezd citromot húzunk végig a pohár szélén, és az így benedvesített peremet sóval teli tányérba mártjuk.
Tipp: Dobjunk a jégkockatartó minden egyes rekeszébe egy-egy apró bogyós gyümölcsöt, például ribizli-, málna- vagy szederszemet, majd töltsük fel vízzel, és fagyasszuk le így. A jégbe dermedt élénk színű gyümölcsök méltó díszei lehetnek bármely áttetsző, szódával, tonikkal vagy gyömbérrel készült koktélnak.
Figyelem: Fontos, hogy tudjuk, hol a határ. Ne kevergessük a különböző koktélokat, mert könnyen rosszullét lehet a vége.
Forrás: nlc.hu http://www.nlcafe.hu/cikk.php?id=19&cid=27213
| |