3 hetes fogyókúra
vital.hu 2007.03.21. 23:13
Az alábbi fogyókúraprogramban szerepel a már sokak által ismert káposztaleves, de a program teljesen más alapokon nyugszik, a káposzta a tisztító hatása miatt részese diétánknak. A 3 hetes fogyókúrával – alkati adottságtól, étkezési szokástól függõen – 6-10 kg-tól szabadulhatunk meg. Éhezni nem kell, de a szabályokat szigorúan tartsuk be! Súlytöbblettõl függõen a kúrát hetente megszakíthatjuk, de maximum három egymást követõ héten át ismételhetjük.
Alapszabályok
♦ Az ételeket fogyasszuk lassan, komótosan! ♦ Minden étkezés elõtt meg kell inni 3 dl ásványvizet, melybe tegyünk egy evõkanál almaecetet. ♦ Napközben igyunk meg három alkalommal egy csésze gyógyteakeveréket az alábbiak szerint elkészítve: egy rész csalán, egy rész málnalevél, egy rész körömvirág, egy rész macskagyökér. Tegyünk 3 dl forró vízhez 1 evõkanállal a keverékbõl, majd 20 percnyi állás után szûrjük le. Langyosan fogyasszuk, „megrágva” kortyolgassuk. Reggel elõre is elkészíthetjük a teát, termoszba téve magunkkal vihetjük. ♦ A teán és az ásványvízen kívül csak tiszta vizet tanácsos fogyasztani. ♦ A kúra ideje alatt kerüljük az alkohol fogyasztását! ♦ Az étkezések idõpontjai: reggeli: 07.00 és 09.00 között, ebéd: 13.00 és 15.00 között, vacsora: 18.00 és 20.00 között. ♦ A kúra befejezése után még pár hétig igyunk almaecetes ásványvizet minden étkezés elõtt, súlyunk így jobban stabilizálódik. ♦ Maximum 3 hétig végezhetjük ezt a kúrát, de megszakítható hetente, ha már elértük a kívánt súlyt.
A fogyókúra után át kell térni az egészséges és mértékletes táplálkozásra. Minden fogyókúraprogramra igaz (kivéve az anyagcserefordító fogyókúra), hogy rövidesen visszatérnek a leadott kilók, ha folytatjuk elõzõ életmódunkat. Soha többé nem lesz azonban szükségünk fogyókúrára, ha az egészséges táplálkozás szabályait betartjuk, és beiktatjuk a mozgást mindennapjainkba. Ez csak eleinte nehéz, vagy inkább szokatlan, hamarosan igényelni fogja szervezetünk mindkettõt.
Ez a kúra remek alkalom arra, hogy mindezek megvalósításába belefogjunk, ha pedig befejeztük a kúrát, kifejezetten igényelni fogjuk az egészségesebb ételeket. Ne hagyjuk ki a lehetõséget, vásároljunk új szakácskönyveket, már a kúra ideje alatt állítsunk össze olyan étrendet, mely finom, az egész család ízlésének megfelel, és egészséges. Ha õszintén belegondolunk, egy kis kocogásra, mozgásra 20 percet minden nap tudunk szánni, ennyit megérdemel szépségünk, egészségünk.
Fogyókúrás menü egy hétre
Ha három hetes fogyókúrát tervezünk, ezt a menüt hetente kell ismételni. Ha mozgunk is, a fogyás még intenzívebb lehet.
Reggeli (minden nap):
1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvízben 1 evõkanál almaecet (étkezés elõtt), kávé Koffetaval ízesítve; lédús gyümölcs (alma, narancs, mandarin, kivi, stb.) Csak egyfélét fogyasszunk egy nap!
1. nap
Ebéd: 1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvízben 1 evõkanál almaecet (étkezés elõtt); káposztaleves, zöldbabfõzelék 3 db zsír nélkül sütött tükörtojással Vacsora: trappista sajt almával (amennyi jól esik, reszelve!), szezámmaggal meghintve; lefekvés elõtt 1 csésze gyógytea
2. nap
Ebéd: 1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvízben 1 evõkanál almaecet (étkezés elõtt); káposztaleves, rostonsült csirkemellfilé almával Vacsora: 2 szelet pirítós margarinnal megkenve, 2 db kemény tojás; lefekvés elõtt 1 csésze gyógytea
3. nap
Ebéd: 1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvízben 1 evõkanál almaecet (étkezés elõtt); káposztaleves, párolt zellerkarikák gépsonkával Vacsora: reszelt sárgarépa, reszelt zeller citromlével; lefekvés elõtt 1 csésze gyógytea
4. nap
Ebéd: 1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvízben 1 evõkanál almaecet (étkezés elõtt); káposztaleves, 20 dkg párolt csirkemell fûszerekkel, nyers saláta almaecettel Vacsora: alma reszelve (a jóllakottság érzéséig); lefekvés elõtt 1 csésze gyógytea
5. nap
Ebéd: 1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvízben 1 evõkanál almaecet (étkezés elõtt); 2 szelet rövidkaraj roston vagy párolva, párolt zöldség Vacsora: 1 pohár joghurt, 2 db alma (reszelve!); lefekvés elõtt 1 csésze gyógytea
6. nap Ebéd: 1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvízben 1 evõkanál almaecet (étkezés elõtt); káposztaleves pirított kenyérkockákkal (2 szelet pirítós), 20 dkg párolt csirkemell Vacsora: reszelt sárgarépa, reszelt zeller citromlével; lefekvés elõtt 1 csésze gyógytea
7. nap
Ebéd: 1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvízben 1 evõkanál almaecet (étkezés elõtt); káposztaleves, párolt zöldségbõl és 20 dkg gépsonkából készült ragu, 1 zsemle Vacsora: tepsiben pirosra sütött natúr burgonya margarinnal; lefekvés elõtt 1 csésze gyógytea
A káposztaleves receptje
♦ Hozzávalók:
6 db közepes hagyma,
1 vagy 2 kis paradicsompürékonzerv vagy valódi paradicsom,
1 nagy fej édeskáposzta (1,5 kg) apróra vágva,
2 db zöldpaprika,
4 db sárgarépa,
2 db zellergumó vagy 6 szál friss zellerlevél,
2 db zöldségleveskocka, petrezselyem, bazsalikom (friss) apróra vágva.
♦ Elkészítés:
A hozzávalókat közepes nagyságúra vágjuk, nagy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Sóval, borssal, curryvel ízesítjük. 10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20–30 percig lassú tûzön puhára fõzzük.
|