A nyár növényei I. rész
2006.07.09. 17:24
Mindenki szeretne a bikiniszezonra gyönyörű testet. Sok természetes növény ismert amelyek segítenek. Nem csak, hogy le lehet vele adni egy-két kilót, de az egészség megörzésében is fontos szerepet játszanak.
Az eper
Nem csak az íze felséges, hanem több belső értéke is van. Több mint 300 olyan anyagot tartalmaz, amely kedvezően hat az egészségre: savak, rostanyagok, ásványi anyagok, flavonidok. 100 grammonként csupán 37 kalóriát tartalmaz. Az eper víztartalma olyan magas, mint a görögdinnyéé. A "bogyókirálynő" különlegessége, hogy nem csak szuper vitaminbomba hanem karcsúsítószer is.
Miben rejlik az ereje?
● Az eper tisztítóereje kimagasló. Serkenti az emésztőnedvek termelődését, és magas víztartalma folytán vizelethajtó hatású.
● Cukortartalmát a fluktóz, azaz a gyümölcscukor adja, ezért nem hízlal és a cukorbetegek is fogyaszthatják.
● Az eper szépít: ha néhány szemet szétnyomsz, és a pépet ujjaid hegyével a megtisztított arcbőrre kended, bársonyos és finom pólusú lesz a bőröd. A maszkot 30 perc után öblítsd le hideg vízzel!
Erdei gyümölcsök
Ribizli
Bármennyire is munkaigényes a szedése megéri!
● 100 gramm feketeribizliben négyszer annyi C-vitamit van, mint ugyanekkora mennyiségű narancsban.
● A fekete bogyókban rejlő J-vitamin antibakteriális és méregtelenítő hatású.
● Magas flavonoidtartalma (növényi festékanyag) szilárdítja a véreredményeket.
Málna
Ez a bársonyosan pelyhes bogyó különösen ízletes. A legkedveltebb hazai gyümölcsfélék közé tartozik, és sokféle felhasználási módja van: krémek, dzsemek, lekvárok de bor is készül belőle.
● Nagyon sok káliumot, vasat, magnéziumot és foszfort tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek az anyagcserében.
● A málnában lévő savak és cserzőanyagok segítik a máj méregtlenítő tevékenységét.
● Élénkíti az emésztést.
Szeder
● Az érett bogyók flavonoidokban gazdagok. Ezek a növényi festékanyagok védik az artériák rugalmasságát, és megakadájozzák elzáródásukat.
● A szeder vas- és réztartalma jó oxigénellátást és üde arcszínt biztosít.
● Igen sok karotinoidot tartalmaz, melyek védik a szervezetet a szabad gyökök sejtroncsoló hatása ellen.
Áfonya
Több fajta ismeretes- legismertebb a vörös és a fekete áfonya- bár, akárcsak itt, az elnevezés alatt általában a fekete áfonyát értjük.
● Különlegessége a myrtillin nevű kék festékanyag: gátolja a kórokozók fejlődését a bélben. A C-vitaminnal és a folsavval együtt vérképző.
● Az áfonya rendkívül sok csersavat tartalmaz. Ennek hatására a gyulladt szövetek hamarabb összehúzódnak és megerősödnek.
● Ellagsavtartalma ugyancsak fontos. A méregtelenítő enzimek egész sorát aktivizálja, és ezáltal semlegesíti a rákkeltő anyagokat.
|