Az Örvös papagáj nõstényen hiányzik a nyak- és tarkószalag, valamint a szem elõtti fekete csík. A fiatalok színe a nõstény színénél valamivel fakóbb, csõrük világosabb. Átlagos hosszuk 420 mm. Hat alfaja közül kettõ Elõ- és Hátsó-Indiában, három Afrikában, egy pedig Mauritius szigetén honos (ez utóbbi kihalófélben van). Indiában a leggyakoribb madarak közé tartozik. Nemegyszer több száz példányt számláló csapatokban jelennek meg a városokban és falvakban, ahol a gyümölcsösökben tetemes károkat okoznak. Az indusok szívesen tartják fogságban. A fészekbõl kiszedett és mesterségesen felnevelt madarak nagyon megszelídülnek, és néhány szó erejéig beszélni is megtanulnak. Éneklõ hangon kívül fülsiketítõ rikácsolást is hallatnak. Mindent szétrágnak, ami fából készült, ezért csak fémkalickában tarthatók. Minden más papagájfajjal összeférhetetlen, a saját faját kivéve, feltéve, ha nagy röpdét tudunk számára biztosítani. Legalább három életévet megért párokat költethetünk. Legjobb, ha kerti volierben egyedül költetjük. Lakásban is sikerült már nagyméretû kalickában költetni, de fülsértõ hangja miatt oda nem való. Akklimatizált és Európában tenyésztett madarak jól bírják a hideget is, és a szabadban is teleltethetõ, ha széltõl és elsõtõl védett belsõ röpdét tudunk biztosítani. A megfelelő odúméret 25 x 25-40 cm, 8 cm-es röpnyílással, de ennél nagyobb is lehet. Az odú alját 8-10 cm vastagon fűrészporral töltsük meg. A tojások száma 2-5, a kotlási idõ 21 nap. Vannak párok, amelyek a költés ellenõrzése iránt nagyon érzékenyek, otthagyják a fiókákat vagy a tojásokat. A nõstény egyedül ül a tojásokon, a hím eteti őt. A fiókák 40 napos korukban repülnek ki, de az öregek még hosszú ideig etetik õket. Takarmányuk zab, napraforgómag, rizs, köles, fénymag, áztatott és félérett kukorica, földimogyoró, dió, mindenféle gyümölcs ( alma, körte, banán, füge, cseresznye ), zöldeledel ( saláta, tyúkhúr, félérett gabonamagvak, zöldborsó, fák gallyai). A fiókák felneveléséhez a felsorolt magvakat csíráztatott állapotban is kell adni. Lágyeledel lehet áztatott keksz, piskóta-tortalap, sárgarépa, keményre fõtt tojás.