Deguk etetése
Eny 2006.01.24. 13:58
Egy pár sor arról, mit lehet adni és mit nem a kedvencünknek.
Lehetőleg kifejezetten degu számára készített eledelt vegyünk kedvencünknek, mert az fedezi kellően szükségletét. (ehhez legjobban a csincsilla táp hasonlít). A magvakkal legyünk óvatosak, hiszen vannak magas olaj tartalmú magvak,melyek nagy mennyiségben nem egészségesek (veszélyesek lehetnek) a deguk számára ( pl: mogyoró, napraforgó). Mely természetesen nem azt jelenti, hogy nem ehetnek belőle, csak kis mennyiségét adjunk. A széna képezi étrendjük alapját, ezért mindig elegendő mennyiséget biztosítsunk számukra, mert egészséges és nagyon szeretik.
A zöldségek mindig jó alapos mosás után kerüljenek a deguk elé, mert így elkerülhetjük a különböző vegyszerek károsító hatását. Lucernát fogyaszthatnak, de fonnyasztás után, mint minden más zöldséget. A répa lehet akár a nagy kedvenc, mint az alma is. Nagyon szeretik a pitypangot, tyúkhúrt, lóhere, pásztortáska és salátát. A puffasztó hatású zöldségeket és gyümölcsöket ne adjunk nekik (káposzta, bab, karlábé) Fontos hogy a krumpli héj mérgező számukra, ezért azt ne adjuk!!!!!
Különböző cukrokat tartalmazó élelmekkel vigyázzunk, mert a deguk a cukorbetegségre hajlamosak, ezért érdemes odafigyelni milyen gyümölcsöt adunk. Csokit valamint más édességet ne adjunk kedvenceinknek!
Mindenképpen biztosítsunk számára vizet!
|