Móki
Móki
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Képek
 
Menü
 
A szeretet öleli át a világot!
 
Számláló
Indulás: 2005-09-16
 
Vigyorogj, mint a vadalma! :)
 
Pesti est





Tartalom
 
Lássuk csak milyen idő van!

Kis Hőtérkép

Kis Hőtérkép Magyarországról
 
Kínai állatjegy

Kínai állatjegyek!
Kiváncsi vagy milyen állat jegyében születtél a Kínai horoszkóp szerint?
Ha igen,akkor csak ird be mikor születtél:. Pl: "1988"


 
A nap képe!

A nap képe:

 
Csak egy kép, csak úgy :) Jó a mozgása, nem?! :)
 
MP3 zenekeresés és letöltés
MP3 Kereső
 
Email
Felhasználó név:
Jelszó:
Mail szerver:
(pl:mail.freemail.hu)

 
Szótár

Tartalom
 
Boldog Karácsonyt
Boldog Karácsonyt : Szaloncukor

Szaloncukor

  2005.12.08. 12:24

A szaloncukor története

Az édesipari üzemek a forgalom jelentõs növekedésével számolhatnak a karácsonyi ünnepek eljövetelével. Hazánkban például ilyenkor hét-nyolcmillió kilónyi szaloncukor fogy évente.

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint „a szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, meghatározott szemnagyságú élelmiszer-készítmény, amelyet két végén rojtozott selyempapírba és színes fóliába, szemenként, pillangósan csomagolnak." A szaloncukorra büszkék vagyunk, becsben tartjuk, hiszen magyar eredetû és jellegzetesen magyar édesség. Magyarországon elõször 1824-ben állítottak karácsonyfát, s késõbb díszítésként Jókai kifejezésével élve „szalonczukkedlit" aggattak rá. A szaloncukor a több, mint másfél évszázados múltjával mégis a két világháború között lett keresett édesség, gazdasági tekintetben a felívelést az ipari gyártás hozta meg.
Az ötvenes évektõl évtizedekig a fondant volt a közkedvelt nálunk, majd egyre több új ízzel kísérleteztek. Ma nemcsak az árubõség és a széles választék jellemzi az édesipart, hanem a fogyasztókért vívott kemény verseny is.
A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint 80–90 milliárd forint értékû szaloncukor kerül ki az üzemekbõl, amibõl itthon 7-8 millió kilogram körüli mennyiség fogy.
Jelenleg a Sweet Point van az elsõ helyen a szaloncukor gyártásában közel 50 százalékos részesedésével. A cég 1994-ben kezdett szaloncukrot gyártani, akkor lépett a piacra „angyalkás" csomagolású termékeivel. Ezzel a termékével azóta is az élen áll a tavalyi itthoni 3200 tonnás eladási mennyiségével. A Sweet Point, a Stollwerck valamint a Candy Magyarország Kft. együtt a mai szaloncukorpiac több mint 90 százalékát uralja.
A gyártók között a minõségi verseny sokkal szembetûnõbb a mennyiséginél.Mivel a szaloncukorvásár csak ilyenkor, karácsonykor van, szinte az ára nem is számít,csak az, hogy legyen kiváló minõségû. Az egyedi gyártásnál a kézmunka, a jól hangzó név és a különleges, finom ízek egyre keresettebbek. A szakemberek szerint a tradíció is fontos. A már régóta vezetõ szerepet betöltõ zselés szaloncukor évrõl évre a vezetõ helyek egyikén áll. Ezt követik a vegyes ízesítésû szaloncukorcsomagok, s egyre kedveltebbek a kókuszos, vajkaramellás, rumos meggyes, és más ízesítésûek is. Ezek mellett még igen finomak a csokoládé-, mogyoró- vagy trüffelkrémmel töltött,. a kézi marcipános, aszalt gyümölccsel dúsított termékek is.
Tavaly a magyar háztartások 73 százaléka vásárolt legalább egyszer szaloncukrot. A GfK Piackutató Intézet felmérésébõl az is kiderül, hogy a kisebb településeken jóval több szaloncukrot vettek az emberek, mint a nagyvárosokban. A felmérés a korosztályokra is kiterjedt, miszerint a 30-45 évesek között a legnagyobb a csábítás, közülük vesznek a legtöbben szaloncukrot, míg az idõsebbek kevesebb csemegét vásárolnak. A havi nettó 80 ezer forintot meghaladó jövedelemnél többel rendelkezõk az átlagos mennyiségnél több szaloncukrot vásárolnak. Ahol gyerek van azonban, ott általában több édesség fogy, nagyobb a kísértés. A kutatás adatai szerint a 14 évesnél kisebb gyerekeket nevelõ családok aránya országosan 31 százalék, s rájuk jut a vásárolt szaloncukor-mennyiség csaknem 40 százaléka.
---------------------------------------------

Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthető.


Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák. 

A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló  sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez a masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek. A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ha van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára.

Íme, a recept:

Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.

A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.

 
Üdv!
 
Hányadika is van?
2024. Június
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Névnapok

 

 
Tik-Tak
 
%-kal teli korsó a Krigliseknek! :)
 
Linkek
 
..., mert nevetni jó! :)
 
Lapozó
 
Rádió

Online rádióhallgatás:

 
Filmkereső

 
Kezdőlap
Legyen ez a kezdőlapod!
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 

Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség