A hagymát meg a fokhagymát apróra vágjuk, és az olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a köménymagot, a szemes borsot, a mentát, a paradicsompürét, 1 liter vízzel felöntjük, és felforraljuk. Beletesszük a halakat, és az újraforrástól számított 10 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. A halak bőrét lehúzzuk, gerincüket kivesszük, és a halhúst kis darabokra vágjuk. A hallét szitán áttörjük, majd újra felforraljuk, beletesszük a haldarabokat, a gerslit, az őrölt köményt, és kislángon még fél óráig főzzük. Újrafűszerezzük, összekeverjük, és mentával díszítve tálaljuk.
A köményt csak az utolsó pillanatban őröljük meg borsdarálón, így zamatosabb lesz az étel.
Turbolyaleves
HOZZÁVALÓK:
2 csokor turbolya 8 sóskalevél 50 dkg levescsont 1 tojássárgája 1 dl tejföl 1-1 evőkanál olaj és liszt pirospaprika őrölt bors só
ELKÉSZÍTÉS
A turbolya leveleit lecsipegetjük a száraktól, majd a sóskával és a csonttal 2 liter sóval ízesített vízben feltesszük főni. Lassú tűzön kb. másfél óráig főzzük. Az olajból és a lisztből rántást készítünk, pirospaprikával és borssal ízesítjük, majd rászűrjük a levest. A tojássárgáját a tejföllel elkeverjük, levesestálba tesszük, és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.