BIRKAHÚS
Grillezzünk.hu 2005.09.04. 20:03
Báránybordák grillezett banánnal,Kókuszos-currys báránynyárs,Saslik
Báránybordák grillezett banánnal
Hozzávalók:
- 8 szelet bárányborda (kb.: 80 dkg)
- 3 darab banán
- őrölt fehérbors
- 3 evőkanál étolaj
- só
A leszeletelt báránybordákat, a húsos oldalukon felszúrjuk, akkora lyukat tágítunk rajta, hogy két karika banánt el tudjunk helyezni benne. Fogvájóval összetűzzük, fehérborssal, sóval ízesítjük és kevés olajjal lekenve megsütjük. A megmaradt két banánt meghámozzuk, félbevágjuk és a bárányborda mellé meggrillezzük.
Küldje el Ön is kedvenc receptjét, hogy közösen gazdagíthassuk a grillezéssel kapcsolatos tapasztalatainkat, élményeinket!
***
Kókuszos-currys báránynyárs
Hozzávalók:
-
900 g kicsontozott báránycomb (a zsiradék nagyja eltávolítva)
-
3 ek. olvasztott vaj (kenegetéshez)
-
16 nagy jégsalátalevél (tálaláshoz)
-
3 ek. friss, finomra aprított menta (tálaláshoz)
A marinádhoz:
-
2 ek. mogyoróolaj
-
3 gerezd finomra aprított fokhagyma
-
1 kk. piros currypaszta (vagy 1 ek. csípős currypor)
-
2 ek. szójaszósz
-
240 ml kókusztej
-
só, frissen őrölt fekete bors
Előkészítési idő: 25 perc + egy éjszakán át tartó marinálás
Grillezési idő: 6-8 perc
8 adag
Ehhez a fogáshoz használjon édesítés nélküli kókusztejet, amely a legtöbb ázsiai élelmiszerboltban megtalálható. Ezenkívül próbáljon beszerezni piros thai currypasztát, amely a chili erőssége és az aromateli fűszerek keveréke. Ezenkívül szüksége lesz még 8 db fémnyársra.
1. A marinád: Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes hőfokon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és fakanállal keverjük kb. 3 percig, amíg meg nem puhul. Majd adjuk hozzá a currypasztát és a szójaszószt, és forraljuk további 2 percig. Végül adjuk hozzá a kókusztejet, keverjük meg, ízlés szerint fűszerezzük, és forraljuk fel. Forrás után szobahőmérsékleten hűtsük.
2. A bárányhúst vágjuk kb. 2,5 cm-es kockákra, és helyezzük egy nagy, keskeny tálba. Öntsük rá a marinádot, keverjük jól össze, hogy a húst mindenhol fedje. Folpakkal takarjuk le, és éjszakára helyezzük a hűtőszekrénybe.
3. Amikor a grill készen áll, vegyük ki a marinádból a báránykockákat, csöpögtessük le, és szúrjuk a kockákat a nyársra.
4. Indirek módszerrel, magas hőfokon kb. 6-8 percig grillezzük, amíg közepesen át nem sül. A grillezési idő felénél fordítsuk meg. A grillezés ideje alatt 2-3-szor kenjük be a vajjal.
5. A tálaláshoz helyezzük a salátaleveleket egy hosszúkás tál egyik oldalára, húzzuk le a báránykockákat a nyársról, és helyezzük a tál másik oldalára. A húst sózzuk, és aprított mentával megszórjuk, majd kínáljuk úgy a vendégeknek a salátaleveleket, hogy abba tekerjék a húst.
***
Saslik
Hozzávalók:
- 60 dkg báránycomb
- 8 kemény paradicsom
- 8 szelet vastag uborka karika
- 8 kisfej hagyma
- kakkukfű
- fokhagymás só
- pirospaprika
A báránycombot felkockázom, megfűszerezem csipet őrölt kakkkukfűvel, és a fokhagymás sóval, kevés pirospaprikával. A befűszerezet húskockákat felfűzőm a nyársra, felváltva a paradicsommal és az uborkával, a végeket hagymával zárjuk le. A sütés közben pedig folyamatosan kenegetjük olajjal.
|