Patisszonfőzelék
2004.11.26. 18:47
Hogy mi-mindenből lehet főzeléket főzni!
Patisszonfõzelék
1,1 kg fehér héjú, megmosott patisszont daraboljunk ujjnyi vastag szeletekre, a magját kiskanállal kaparjuk ki, hámozzuk meg, és káposztareszelõn reszeljük le. Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evõkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Tegyük rá a lereszelt patisszont, valamint egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, és dinszteljük még pár percig. Utána az összeesett patisszont engedjük fel annyi vízzel, hogy félig ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és idõnként megkeverve fedõ alatt pároljuk kb. 10 percig, amíg megpuhul. Végül a Karalábéfõzeléknél leírt módon rántsuk be. A fûszeres ételek kedvelõi a patisszon jellegtelen ízét a fõzõvízhez adott negyed mokkáskanál majorannával, lestyánnal, bazsalikommal vagy tárkonnyal feljavíthatják. Ha módunkban áll, akkor nyáron ezeket a fûszernövényeket frissen szerezzük be, mert zöld állapotban összehasonlíthatatlanul finomabbak, mint megszárítva és apróra zúzva. Egyébként a piacon ma már egyre gyakrabban kínálnak friss fûszereket, a legtöbbjük azonban az erkélyre kirakva cserépben is felnevelhetõ. Az ily módon ízesített fõzeléket ajánlatos kevés almaecettel savanyítani, de erre a célra jól használható a tárkonyecet is. Mivel a mirelit patisszon víztartalma magasabb, télen a fõzõedényben felengedett és megdinsztelt patisszonra csak annyi vizet öntsünk, hogy egyharmadáig érjen. Ugyancsak ennyi víz kell a magas víztartalmú, zsenge patisszonra.
|