»
»
Másolás - Szerzői jogok - Jogsértések
Másolás - Szerzői jogok - Jogsértések
Témaindító hozzászólás
2005.11.10 16:19

Beszélgessünk a szerzői jogokról!

 
 
Elöző oldal
...
65
Következő oldal
 
51.
2005.11.17 07:57
Elöljáróban annyit, hogy elképzelhetőnek tartom egy új topic nyitását, mely az adatvédelemmel foglalkozik, hiszen itt a szerzői jogokról indult egy beszélgetés, melyre most kissé off-topic módon rátelepedtünk :-)

IceWall: mindenben egyetértünk. A lényeg a személyben van. Nem lehet személyről beszélni az esetünkben, hisz nincsenek nevek, címek. Az IP-cím és a személy kapcsolatba hozásához szükség lenne 2 adatra: IP-cím + beazonosítható személy. Ezek közül csak az egyik áll rendelkezésre, a másik nem.

Az egész dolog kissé fiktív, mert mint említettem, az "adatkezelő" portráltulajdonos számára az említett naplófájl sem áll rendelkezésre, és a valahol létező naplófájlhoz való jogosultsága még elméleti síkon sem létezhet. Mint említettem, kizárólag bűnügyi eljárás során kerülhet sor IP-cím alapján megkezdett személyazonosításra, és itt sem kapcsolható személyhez az adat, csupán egy végponthoz.

Hamarosan szakértő választ fogunk kapni e kérdésre. Annyit elmondhatok, hogy az előzetes tájékoztatás szerint az IP-cím valóban személyes adatnak minősül a jelenlegi jogszabály szerint. Kíváncsian várjuk a kifejtését!

 
50.
2005.11.16 22:32

Kedves Superuser!

Az IP címmel/hosttal kapcsolatban szeretnék egy picit vitatkozni veled, idézem Dr. Jóri András úrat.

"Az adatvédelmi törvény lényegében azt szabályozza, milyen feltételek mellett szabad személyes adatokat kezelni. Személyes adat a törvény szerint a meghatározott természetes személlyel kapcsolatba hozható adat, az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. A személyes adat mindaddig megőrzi ezt a minőségét, amíg kapcsolata az érintettel helyreállítható.

Ez azt jelenti, hogy a magyar törvény szerint nem lényeges, hogy az adatalany és az adat helyreállítását az adatkezelő vagy más személy képes elvégezni: ha a kapcsolat helyreállítható, az adat személyes adatnak minősül. A valamely szolgáltatást nyújtó szerveren naplófájlban rögzített, a szolgáltatást igénybe vevő felhasználó számára a szolgáltatója által dinamikusan kiosztott IP-cím pl. akkor is személyes adat, ha kizárólag a felhasználó Internet-szolgáltatója képes a személy és az adott időpontban használt IP-cím között kapcsolatot teremteni, a szerver üzemeltetője nem. Az adat mindaddig megőrzi személyes adat jellegét, ameddig az Internet-szolgáltató képes az adott felhasználó által adott időpontban használt IP-cím meghatározására; az ezt lehetővé tévő naplófájl törlése után az adat nem személyes adat többé."

Forrás: http://www.jogiforum.hu/publikaciok/15

A szerver-üzemeltető részéről pár mondattal el lehet intézni az egészet.

"XY, mint az oldal üzemeltetője, kötelességének érzi, hogy tájékoztassa felhasználóit a rögzített adatok felhasználásáról: Az oldalainkon található szolgáltatások egy része csak regisztrált felhasználóink számára érhetőek el. A regisztráció során rögzített adatok két csoportba sorolhatók. Az első csoportba sorolt, statisztikai jellegű adatokat az oldal üzemeltetője kizárólag statisztikai és az oldalhoz kapcsolódó hirdetési célokra használja fel. Harmadik fél részére (hirdetők és fejlesztők) kizárólag összesített statisztikai adatokat ad át, mely adat személyre nem lebontható. A második csoportba sorolt adatokat (név, cím, telefonszám) az üzemeltető kizárólag nyeremény-játékokban és egyéb postázási célokra használja fel, harmadik fél részére semmilyen körülmények között nem adja át. Kérésre ezen adatok később törlésre kerülnek. Minden adat vonatkozásában az üzemeltető a legnagyobb biztonság elérésére törekszik, így ezen adatok harmadik fél részére nem elérhetők."

Érdekes a jogi helyzet. Van, aki a szervereket üzemelteti, hozzáfér az összes adathoz. Van, aki az oldalát üzemelteti, hozzáfér a regisztrált felhasználói bizonyos adataihoz.

 
49.
2005.11.16 21:00

mondoka: IceWall partneroldala a tiéd, nem csoda, ha jogosnak tartod a felvetését  ;) (Bocsi.)

Megnyugtatnék mindenkit:
Az IP-cím önmagában nem minősül személyes adatnak, csak ha beazonosíthatóan hozzárendelik egy személyhez. Ha egy oldal tulajdonosa közli egyik látogatójával, hogy tudja az IP-címét, ezzel az égvilágon semmit nem árult el róla. Az esetek 90 %-ában naponta, de sokszór óránként változik ez a szám, és az internetszolgáltató tudja csak adott időpont alapján a címet hozzárendelni egy internetszolgáltatási végponthoz. Ezt kizárólag bűnügyben történő nyomozás esetén teszik meg, és akkor is a legmagasab adatvédelmi szint szerint. Ráadásul ilyenkor még mindig nem azonosítanak személyt, csak egy szolgáltatási végpontot, max. annak fizikai helyét. 

Ettől tehát nem kell félni, nem történik jogtalan adatközlés, az IP-cím igazából nem kritikus adat önmagában. Nyilván ugyanilyen okokból ugyanakkor teljesen felesleges a közlésük is. Mindannyian tudjuk, hogy csak üres fenyegetés, ha valaki azt mondja: "Tudom ám az IP-det!" Feljelentés, és abból kiinduló nyomozás nélkül sosem lesz az IP-ből személy.

Ami a regisztrációkor megadott e-mailcímeket illeti, meg fogjuk kérdezni erről a G-Portál adatkezelési nyilatkozatát is kidolgozó nagyszerű szakembert, Dr. Szabó Mátét. Vélhetően nem minősülnek adatkezelőnek az egyes portálok szerkesztői, de nincs kizárva, hogy létezik ilyen értelmezés. Persze nem a G-Portál feladata ennek a szabályozása, de szeretnénk tevékenyen részt venni az ismeretterjesztésben.

 
48.
2005.11.16 20:18

Sziasztok !

Icewall felvetése jogos. Hogy jön ahhoz bárki, hogy nyilvánossá tegye mások IP-címét vagy más személyes adatát? Vajon miért is teszi? Amennyiben személyes ellentét vagy un. "rosszalkodás" miatt, akkor sincs joga hozzá. Lehet törölni a rosszindulatú hozzászólásokat, le lehet tiltani az oldalra regisztrálást.... Jópofa dolog, ha valakinek van egy honlapja, de a jelek szerint sokan nincsenek tisztában a jogi vonatkozásokkal, kötelezettségekkel.

üdvözlettel Nektek egy békés működés reményében: csupi oldala

 
47.
2005.11.16 20:06
 
2005.11.16 07:59
Én nem vagyok jogász, így csak azt tudom tanácsolni mindenkinek,ami egy bevett szokás a netesek körében, és amit én is szoktam tenni, ha egy oldalon egy olyan dologra bukkanok, amit érdemes átvenni. Első körben írok az oldal tulajdonosának egy e-mailt, amiben engedélyt kérek. Ha nem kapok választ, mert mondjuk nem olvas e-maileket túl sűrűn, kirakom az oldalamra, és kiírom a kép, cikk vagy bármi alá, mellé, bárhova jól láthatóan, hogy honnan van a forrás, és a linket is odabiggyesztem, mert ez a minimum. Szóval tűntessétek fel mindig a forrást, és akkor már nagy gond nem lehet.
 
45.
2005.11.15 17:14

szoszi444

1. nem jogsértő

2. mint írtam lejjebb, irodalmi művekből részlet másolható a szerző nevének és a mű címének feltüntetésével. (Szjt. 1999.évi LXXVI. tv 10-15, 30 §)Teljes közléséhez szükséges a szerző, vagy halála után a szerző szellemi hagyatékának gondozója, ill. örökösének, az oltalmi idő lejárta után (szerző halála után 70év) elvileg szabadon felhasználható a mű. Ezért érdemes tájékozódni, hogy van-e jogutód, vagy nincs. (Egyszerű, bemész egy könyvesboltba és megnézed a szerző könyvében, hogy van-e jogutód.)

3. annyi viccet tehetsz föl, amennyit csak akarsz!

 
44.
2005.11.15 17:04

Sziasztok!

Nem szerzői jogokról, hanem adatvédelmi joggal kapcsolatban ragadtam billentyűzetet.

Egyre több G-PORTAL-os oldal születik, sok esetben regisztrálunk, hogy olyan tartalmakhoz férjünk hozzá, melyek kizárólag a regisztrációt követően érhetőek el. A nagyobb portálokkal összehasonlítva nem sikerült még olyan G-PORTAL-os oldalt találni, ahol nyilatkozott volna a portál tulajdonosa az adatkezelési elvekről. Például: mit kezdhet ő a valós e-mail címek adatbázisával.

Számos olyan oldallal is találkoztam, ahol az oldal üzemeltetője - a hatályos magyar jogszabályokkal ellentétesen - IP címekkel, hostokkal dobálózik az oldalán. Tisztában sincs azzal, hogy az IP cím mindaddig személyes adatnak minősül, amíg az internet-szolgáltató képes a publikált IP-hez nevet, címet, telefonszámot, stb. rendelni.

A legmegdöbbentőbb az, hogy olyan felhasználóknál jelenik meg a személyes adatokkal való dobálózás, akik már gyakorlott G-PORTAL építők.

Kíváncsi vagyok mindkét oldal véleményére. Üzemeltetői oldalra és felhasználói oldalra egyaránt. Mi a véleményetek?

IceWall

 
43.
2005.11.15 15:15

Lenne egy-két kérdésem. Találtam az egyik g-portalos oldalon olyan kódot, amivel buszmenetrendeket lehet elérni. Csak azt lehet kiválasztani az oldalon hogy melyik menetrendet kérem (pl.:volán) és rögtön arra az ő oldalukra lép.Ez jogsértő?Nem lehet megadni az oldalon hogy honnan hova szeretnék utazni, egyből a másik oldalra irányít.Ha ez nem jogsértő én is feltenném az oldalamra. (Szerintem ez csak növeli az ő nézettségüket.)

A másik.Mivel én nagyon szeretem a verseket így a sajátjaimon kívül magyar szerzőktől is fel szeretném rakni kedvenc verseimet. Ezt hogy tehetem meg úgy hogy ne sértsek semmilyen jogszabályt?

És ha vicceket szeretnék feltenni valamilyen oldalról? Azt szabad?

 
42.
2005.11.15 12:59
Ja és még valami: Gondolom előtte azért levélben értesítitek és van rá pár napja? Ugye?
 
Elöző oldal
...
65
Következő oldal